REUTERS/Khalil Ashawi
StoryEditor

Na tureckých hraniciach zastrelia kohokoľvek. Útek od islamistov stojí tisíce

10.12.2017, 19:00
Prevádzači si v niektorých oblastiach vypýtajú aj 20-tisíc eur.

Ako exodus opisuje vojak Islamského štátu (IS) masívny odchod ľudí zo Sýrie do Turecka. Medzi utečencami môže byť až niekoľko tisíc zbehov z IS. Cesta cez hranice je však veľmi nebezpečná, s istotou sa dá prekročiť len s prevádzačmi a aj tí mávajú ťažkosti. Kvôli vysokému riziku môže cesta vyjsť až na takmer dvadsaťtisíc eur.

"Vojaci v Antakyji sú najbrutálnejší. Sú to poväčšine Alaviti patriaci k šiitom. Tí, ktorí prekračujú hranice bývajú sunniti. Zastrelia kohokoľvek, koho vidia," opisuje situáciu pri hraniciach medzi Sýriou a Tureckom Abu Ahmed. Patrí k skupine pašerákov, ktorí pomáhajú ľuďom uniknúť zo Sýrie do Európy.

Strieľajú aj po deťoch

Desiatky ľudí už boli pohraničnou strážou zastrelených pri pokuse prekročiť hranice do Turecka. Väčšina z nich boli sýrski civilisti a mnoho z nich boli deti. Ľudia, ktorí utekajú pred IS majú prakticky len dve možnosti kadiaľ môžu hranice prekročiť. Medzi mestami Azaz a Jarablus, alebo pri Antakyji. Putuje sa cez hory a cesta je veľmi nebezpečná.

Jedným zo spôsobov, ako sa dostať od Islamského štátu do Turecka je využiť služby prevádzačov. Ľudí, ktorí majú zabehnutý systém a poznajú cesty, ktorými sa dajú hranice prekročiť bezpečnejšie. Ceny sú však veľmi vysoké.

Cudzinci si priplatia

Sýrskych bojovníkov Islamského štátu sú pašeráci schopní previesť cez hranice za dva až tri tisíc dolárov. Pre cudzincov je cesta ale niekoľkonásobne drahšia. Cudzinci nevedia jazyk, sú na prvý pohľad odlišní a tým sa zvyšuje aj riziko, ktoré musí pašerák podstúpiť. Požadujú preto päť až desať tisíc dolárov. Deti sú za polovicu.

Záleží tiež na tom, kadiaľ povedie cesta. Na východe Sýrie v regiónoch Dajr az-Zaur, alebo Majadin sa cena môže vyšplhať až na 20 tisíc dolárov.

Overený systém

"Mali sme jasný protokol v týchto regiónoch, keď ich začal ovládať Islamský štát. Najprv sme po všetkých chceli ich meno, fotku a lokáciu, kde sa nachádzajú," vysvetlil jeden z pašerákov, ktorý si hovorí Abu Kaška.

"Máme v každej oblasti priateľských civilistov, ktorým sme verili. Nechali sme každého potenciálneho klienta sledovať niekoľko dní, aby sme si ich preverili. Sledovali, ako sa správajú. Či to s útekom myslia vážne, alebo nás len chcú nachytať," povedal Abu Kaška.

Protokol potom pokračuje tak, že prevádzači kontaktujú klientov a pošlú ich do prázdneho domu, ktorý sa nachádza bližšie k hraniciam teritória ovládaného Islamským štátom. Tam ich nechajú niekoľko dní, aby zaistili, že ich nikto nesledoval.

Presun okolo tretej ráno

"Čaká sa na noc a presun začína niekedy okolo tretej ráno. Musia sa vyhnúť hliadkam IS a prejsť niekoľko kilometrov pešo. Za hranicami územia kontrolovaného IS na nich čaká automobil," opisuje Abu Kaška. Prevedení potom dostanú falošné sýrske doklady. Prevádzači ich následne musia dostať cez ďalšie hranice do Turecka. Musia mať podplatené všetky hliadky až k hraniciam.

Občas je do operácie zapojených až päť prevádzačov, ktorí si navzájom pomáhajú. Podľa Abu Kašku je to veľmi nebezpečná práca a nikto sa nechce vystavovať zbytočnému riziku. Zažil už smrť troch svojich kolegov a ďalších 14 bolo za posledné dva roky zatknutých.

Utekajú aj bojovníci

Len za posledný rok a pol pomohol utiecť pred IS dvoma Nemcom, dvom Belgičanom, jednému Poliakovi a niekoľkými Alžírčanom. Medzi 14 cudzincami, ktorých previedol od IS boli aj dve ženy z Kanady a jedna francúzska matka s dieťaťom.

"Väčšina z nich mi hovorila, že Daíš jednoducho nebol to, čo očakávali, že urobili veľkú chybu, keď sa do Sýrie odobrali," opísal ďalší prevádzač Abu Ahmed.

"Niekedy dostávam až desať správ denne od ľudí, ktorí by si priali naše služby," uviedol Abu Ahmed. "Ale všetkým pomôcť nemôžeme," dodal. Podľa neho sú na severe Sýrie až tri tisícky ďalších bojovníkov, ktorí nie sú spokojní a chcú utiecť cez hranice. Medzi nimi je vraj len niekoľko desiatok Európanov.

Chcel som veľakrát ujsť

Jedným z ľudí, ktorí si priali od IS ujsť bol aj Shabazz Suleman. Brit, ktorý sa pridal k islamistom a pomáhal im so zásobovaním. Vraj nikdy nebojoval. Keď však zistil, ako život v Islamskom štáte vyzerá, rozhodol sa jeho rady opustiť.

"Snažil som sa odísť veľakrát počas rokov, čo som bol s IS, nikdy sa mi to však nepodarilo," uviedol dvadsaťjedenročný Suleman pre denník the Telegraph. Vraj bol uväznený a mučený. "Ale keď boje prebiehali takto zle, vedel som, že toto môže byť moja najlepšia šanca."

Exodus

Spoločne s ním opúšťali Islamský štát ďalšie stovky ľudí. "Bol to exodus. Vedel som, že sa musím dostať späť do Veľkej Británie, ale nemal som nijako premyslený plán," vysvetlil Suleman.

Nakoniec ho zadržala hliadka pri treťom kontrolnom bode na hraniciach. Nepodarilo sa mu ju podplatiť. V súčasnosti sedí vo väzení v Turecku a čaká na rozhodnutie súdu, čo s ním bude.

01 - Modified: 2024-05-06 14:00:00 - Feat.: - Title: Tajná česká misia do Sýrie: delegáciu prezradila fotografia v agentúre. Prečo rokovala s Asadovým režimom? 02 - Modified: 2024-05-02 20:54:40 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol vzdušným úderom budovu sýrskych bezpečnostných síl v Damasku 03 - Modified: 2024-04-29 08:31:32 - Feat.: - Title: Islamisti v Hamburgu žiadali kalifát, nemeckí politici sú pobúrení 04 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 05 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 21:57