StoryEditor

Američania už čistia Irak

23.01.2007, 23:00
Po početných raziách skončilo vo väzení vyše 600 členov šiitskej Mahdího armády. Iracké a koaličné sily pod vedením Američanov v snahe skoncovať s násilím v krajine zatkli vyše 600 členov Mahdího armády.

Po početných raziách skončilo vo väzení vyše 600 členov šiitskej Mahdího armády.
Iracké a koaličné sily pod vedením Američanov v snahe skoncovať s násilím v krajine zatkli vyše 600 členov Mahdího armády. Ide o šiitské milície vplyvného duchovného vodcu Muktadu Sadra, ktorý má svojich ľudí vo vláde aj v parlamente. Všetci zadržaní sú vo väzení a čaká ich súd.
Pentagon zmenil v decembri minulého roka taktiku protipovstaleckých akcií a za hlavný zdroj sektárskeho násilia označil práve Mahdího armádu.
V sieti uviazli aj veľké ryby
Medzi zatknutými je najmenej 16 vysokých činiteľov Mahdího armády vrátane piatich veliteľov ozbrojených skupín zo šiitskej bagdadskej štvrte Sadr City, ktorá je baštou Sadrových milícií. Všetkých vyše 600 šiitských milicionárov zatkli počas uplynulých 45 dní pri 52 raziách. V tom istom období iracké a koaličné sily urobili aj vyše 40 záťahov proti sunnitským extrémistom.
Podľa americkej armády členovia Mahdího armády sú zodpovední za útoky proti irackej vláde, civilistom aj koaličným silám. Pentagon a iracká vláda preto považujú za nevyhnutné "odstaviť" šiitské milície na zaručenie bezpečnosti pre obyvateľstvo. "Skupinou, ktorá má teraz najhorší vplyv na bezpečnostnú situáciu v Iraku, je Mahdího armáda. Nahradila irackú odnož Al-Kajdy a stala sa hlavným aktérom sektárskej násilia v krajine," uviedol vo svojej decembrovej správe Pentagon.
Obavy z odvety
Od októbra minulého roka sedí v Iraku za mrežami ďalších šesť veliteľov Sadrových milícií. Minulý piatok v Bagdade zadržali pri iracko-americkom záťahu hovorcu duchovného vodcu Abdala Hádího Darrádžího. Podľa Američanov bol "vodcom nelegálnej ozbrojenej skupiny zodpovednej za početné únosy, mučenia a za vraždy civilistov".
Razie proti milíciám radikálneho šiitského duchovného Muktadu Sadra vyvolávajú v krajine obavy z odvetných krvavých útokov. Terčmi sa môžu stať sunniti alebo iracké a koaličné sily.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 17:22