StoryEditor

Írsko si začína viac ceniť migrantov

27.07.2005, 00:00

Príbeh Nigerijek Elisabeth Odunsiovej a Iyabo Nwanzeovej pripomínal tisíce iných, ktoré poznajú nelegálni prisťahovalci v celej Európe. V roku 2001 prišli matky šiestich detí do Írska -- po zdĺhavom úteku pred náboženským násilím. V útulku pre utečencov v tichom meste Athlone žili v nekomfortných podmienkach štyri roky. "Pripomínalo to trochu väzenie," spomínali.
Legálna neistota sa skončila tento rok v marci. Úrady rozhodli o ich deportácii. Cesta na dublinské letisko bola taká rýchla, že staršie deti nestihli prísť ani zo školy. Vtedy nastal v príbehu žien nečakaný obrat. Obyvatelia Athlonu odmietli zabudnúť na obidve ženy. Štyritisíc ľudí, čiže pätina obyvateľov mesta, podpísalo petíciu za ich návrat. Ženy teraz bývajú na predmestí Lagosu. Ľudia v Athlone chcú postúpiť ich prípad európskemu súdu v Štrasburgu. "Ľudia sú rozhodnutí presadiť spravodlivosť," povedal pre časopis Time írsky aktivista Frank Young.
Európa sa až doteraz proti imigrantom skôr opevňovala. Zástupy nových prichádzajúcich ľudí predstavujú nemalú záťaž pre sociálny systém a prípadné bezpečnostné riziká.
Prisťahovalci sú spásou
Na druhej strane: starnúca európska populácia stavia vlády pred nevyhnutný problém. Zlyháva dôchodkový systém, je menej kvalifikovaných pracovných síl. Prisťahovalci sú potom spásou pre niektoré vyľudnené európske regióny.
Mnohé negatívne mýty spojené s imigrantmi, ako sa ukazuje, sú neopodstatnené. Nedávna správa ženevskej Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) popiera často spomínané predpoklady, že prílev migrantov súvisí s nárastom nezamestnanosti a zaťažuje sociálnu sieť. IOM zdôrazňuje, že prílev utečencov ekonomikám prospieva. "Žijeme v prepojenom svete, kde ekonomiky už nemôžu závisieť iba od domáceho trhu pracovných síl," povedal riaditeľ organizácie Brunson McKinley, ktorého citovali noviny Independent. Podľa eurokomisára Vladimíra Špidlu príde v budúcich dvadsiatich rokoch pracovný proces o 21 miliónov Európanov. Preto krajiny únie migrantov potrebujú.
Európskym rozpočtom utečenci prinášajú preukázateľné príspevky. IOM sa zmieňuje, že v rokoch 1999 až 2000 prispeli imigranti do britského rozpočtu sumou o štyri miliardy vyššou ako z neho odčerpali. Zapĺňajú prázdne miesta na pracovnom trhu. S tým súhlasili odborníci na konferencii vo francúzskom Tours. Demografický rast EÚ do roku 2030 zabezpečí iba prílev prisťahovalcov, uvádzalo sa na záver. "Bez imigrantov musí Európa v budúcich rokoch rátať s podstatným poklesom počtu obyvateľstva," upozornil belgický expert Serge Field.
Zistili to napríklad aj Škóti. "Prisťahovalci nám prospievajú," povedal novinám Wall Street Journal Bill Matthews, manažér reštaurácie v škótskom Obane. Prisťahovalci prichádzajú z východoeurópskych krajín, ktorým sa otvoril pracovný trh, ale aj z Afriky. Pracujú ako čašníci, kuchári alebo na farmách.
Európa: rôzne prístupy
Napriek viditeľnom dopyte po nenáročnej pracovnej sile mnohé európske vlády váhajú.
Ministri piatich veľkých krajín únie sa nedávno zhodli na spoločnom vyhosťovaní utečencov, inak je politika jednotlivých krajín značne odlišná. Reštriktívny prístup reprezentuje napríklad Dánsko, naopak, Španielsko prišlo na jar s veľkorysou amnestiou.
Írsko je úplne opačným príkladom. Do krajiny pribudlo minulý rok 50-tisíc záujemcov o prácu, 4 800 utečencov žiadalo o azyl. Ekonomický boom prispieva k tomu, že miestni majú o imigrantov záujem.

Ubúdanie Európanov nahrádzajú utečenci
Prisťahovalci vo svete
-- Predtým sa hovorilo o tom, že počet obyvateľov na zemi by v roku 2050 mohol byť zhruba pätnásť miliárd, teraz sa hovorí o 7,6 až 10,6 miliardy.
-- Podľa odhadov OSN by v roku 2040 mala mať pätina obyvateľov viac ako 60 rokov.
-- Prisťahovalci predstavujú podľa odhadov 2,9 % svetovej populácie.
-- V rokoch 1970 -- 1990 počet utečencov vzrástol zhruba dvojnásobne.
Starnúca Európa
-- Len Francúzsko a Fínsko majú predpoklady na zabezpečenie demografického rastu.
-- Nemecko, Taliansko, Česko, Slovensko a Poľsko majú možnosť zamedziť ubúdaniu obyvateľov vhodnou prisťahovaleckou politikou v budúcnosti.
-- Najvýraznejší úbytok obyvateľov zažívajú pobaltské krajiny a Poľsko.
Zdroj: ČTK, Reuters

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 15:39