StoryEditor

Tínedžeri útočia na múry baziliky Sv. Petra

24.04.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Múry Baziliky sv. Petra vo Vatikáne, ktoré dominujú panoráme Ríma, ohrozuje zákerná a úplne moderná skaza. Najviac ich zničili v posledných rokoch mladí turisti. Skazonosné zbrane sú pritom jednoduché -- fixky a žuvačky. Použité žuvačky asi znudení či toľkou nádherou Vatikánu omráčení mladí turisti bezmyšlienkovito vtláčajú do medzier v štruktúre mramoru. Alebo vymysleli nový spôsob ako zanechať vo Večnom meste stopy svojej DNA na večné veky.
" ľudia nemajú žiadnu predstavu, čo to dá roboty a času odstrániť žuvačku z trhliniek v mramore," sťažuje sa kardinál Francesco Marchisano. Podľa jeho slov síce prozreteľnosť má pre Vatikán vždy otvorenú peňaženku, ale nemusí to byť tak aj v budúcnosti. Niekedy ihneď prichytení vinníci zaplatia spôsobenú škody alebo sa vždy nájde nejaký dobrovoľný mecenáš.
Do obrovského chrámu postaveného nad hrobom sv. Petra prichádza denne 25-tisíc turistov. Neporiadok po nich upratuje armáda 130 takzvaných sanpietrinov, ktorí ustavične čistia mramor, opravujú drobné poškodenia a pokúšajú sa odstrániť stopy po turistoch. Peniaze, ktoré vyberie chrámová pokladnica za vstup do baziliky a za možnosť vystúpiť na vrchol do kupoly, sú všetky určené na údržbu tejto perly Vatikánu.
Kohorta čističov a upratovačov okrem toho, že musí doslova vydlabávať stvrdnuté žuvačky zo špár v mramore, likvidujú všadeprítomné grafity, ktorým tínedžeri značkujú múry chrámu. Jeden z nemenovaných rektorov anglickej univerzity sa za správanie študentov písomne ospravedlnil správe baziliky a poslal na opravy 1 500 eur.
Základný kameň svätopeterského chrámu položili 19. apríla 1506 a stavbu dokončili až za viac než 100 rokov. Na projekte pracovali mnohí veľkí architekti, medzi nimi Giacomo della Porta, Francesco Borromini, Michelangelo, Rafael a Donato Bramante. Päťsté výročie chrámu si Vatikán pripomína mnohými výstavami a kultúrnymi podujatiami.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 14:17