StoryEditor

Spor o amerického zástupcu v OSN pokračuje

22.06.2005, 00:00
Zdá sa, že americký prezident George W. Bush zaťal nomináciou kontroverzného Johna Boltona na post veľvyslanca OSN do živého. Už niekoľko týždňov sa Senát nemôže dohodnúť na schválení jedného z najväčších jastrabov súčasnej administratívy.

Zdá sa, že americký prezident George W. Bush zaťal nomináciou kontroverzného Johna Boltona na post veľvyslanca OSN do živého. Už niekoľko týždňov sa Senát nemôže dohodnúť na schválení jedného z najväčších jastrabov súčasnej administratívy. Bolton sa tak stále nemôže stať jedným z najvýznamnejších hlasov americkej zahraničnej politiky. Z veľkej miery za to môžu členovia jeho vlastnej strany. Republikán z Ohia, George Voinovich, sa v máji nielenže postaral o to, aby túto nomináciu nespečatil republikánmi ovládaný Výbor pre zahraničné vzťahy, tentoraz sa pridal aj k obštrukciám zo strany demokratov. A aby toho nebolo dosť, niekoľko republikánov nehlasovalo, čím efektívne zabránili ukončeniu debaty o Boltonovi. Niektoré médiá už dokonca Busha nazvali "krívajúcou kačicou", pojmom v americkej politike, ktorým sa označuje politik neschopný efektívneho vládnutia. Deje sa tak v čase, keď americký prezident čelí rekordne nízkym číslam popularity.

Plán B
Republikánom v noci na včera chýbalo presne šesť hlasov na ukončenie šarády, no prezident už má aj plán B ako Bolton. Mohol by sa totiž uchýliť k trochu neštandardnému spôsobu vymenovania Johna Boltona. Začiatkom júla sa totiž Kongres rozíde na letné prázdniny a podľa ústavy má prezident v tom čase právo sám vymenúvať veľvyslancov. Bolton by však potom mohol vykonávať svoju funkciu iba do konca najbližšieho celoročného zasadnutia zákonodarného zboru. Ak by ho teda senátori nepotvrdili, kufre by si v New Yorku musel zbaliť v januári 2007. To je niečo, čo by republikánom pri práve štartujúcej sa prezidentskej kampani príliš nepomohlo.
Hoci Bush už dvakrát senátnu prestávku podobným spôsobom využil (pri vymenovaní dvoch sudcov Charlesa Pickeringa a Williama Pryora), pri Boltonovi by išlo o skutočne bezprecedentný krok. V histórii sa totiž ešte nestalo, aby takto americký prezident zakročil v prípade veľvyslanca OSN. Aj pri vymenúvaní regulárnych veľvyslancov je to veľmi ojedinelé. Jedným z aktuálnejších príkladov je aj bývalý veľvyslanec USA na Slovensku Carl Spielvogel. Jeho nomináciu do leta 2000 blokovali republikánski senátori, ktorí viedli spor s americkým ministerstvom zahraničných vecí v personálnej politike.
Prezident Bush síce stále opakuje svoju pozíciu, aby "Senát Boltona okamžite schválil, ak má záujem o skutočnú reformu OSN," a eventuálne využitie letných prázdnin nekomentuje, no prostredníctvom hovorcu Scotta McClellana dal senátorom jasné posolstvo: všetky možnosti sú na stole. Tento postoj potvrdila aj šéfka diplomacie Condoleezza Riceová.

Prečo nie Bolton
Čo teda najmä demokrati uvádzajú ako hlavné dôvody Botonovej nekompetentnosti vykonávať úrad veľvyslanca pri svetovej organizácii? "Sekretariát OSN v New Yorku má 38 poschodí. Ak by ste 10 ubrali, nevšimli by ste si zmenu," vyhlásil pred vyše desiatimi rokmi, čím jasne demonštroval svoj vzťah k organizácii. Biely dom taktiež nechce poskytnúť materiály o Boltonovej dávnejšie plánovanej výpovedi pred Snemovňou reprezentantov o potenciáli sýrskych zbraňových systémov. Bushov kandidát už dávnejšie preháňal vo svojich správach o Kube a Sudáne, ktoré podľa neho mali vyvíjať zbrane hromadného ničenia. Demokratom sa tiež nepáči, že chcel ako zástupca ministra zahraničných vecí v záznamoch supertajnej Národnej bezpečnostnej agentúry získať detaily o komunikácii amerických predstaviteľov. Ani tento zoznam senátorom Biely dom zatiaľ neposkytne. Nehovoriac o nekonečnom rade osobných sporov a zlom zaobchádzaní s kolegami a podriadenými.
Vodca republikánskej väčšiny Bill Frist sa tak už po niekoľkýkrát neúspešne pokúsil nájsť kompromis na pôde zákonodarného zboru. "Niektorí jednoducho obštruujú vysoko kvalifikovaného kandidáta, a tým škodia našej krajine," tvrdí Frist. Otázne však je, akú dôveryhodnosť by mal Bolton ako vysoký predstaviteľ zahraničnej politiky Washingtonu, ak by bol do úradu dosadený neštandardným spôsobom. "Obava, že by ho vnímali ako poškodený tovar je legitímna," vyjadril to svojsky Fristov stranícky kolega George Allen.

01 - Modified: 2003-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Pohári EHF ťažký žreb hádzanárok Šale 02 - Modified: 2003-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Novák vo Venglošových šľapajach
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 22:23