StoryEditor

Blair verí spravodajským službám

12.07.2005, 00:00
Britský premiér Tony Blair včera v parlamente opätovne odsúdil bombové útoky v Londýne ako "vražedný masaker nevinných". Ako zdôraznil, vopred neboli k dispozícii žiadne konkrétne spravodajské informácie, ktoré by umožnili útokom zabrániť.

Britský premiér Tony Blair včera v parlamente opätovne odsúdil bombové útoky v Londýne ako "vražedný masaker nevinných". Ako zdôraznil, vopred neboli k dispozícii žiadne konkrétne spravodajské informácie, ktoré by umožnili útokom zabrániť. Pred poslancami Dolnej snemovne parlamentu Blair dodal, že útoky z minulého štvrtka pravdepodobne vykonali islamskí extrémistickí teroristi. "Zdá sa pravdepodobné, že útok uskutočnili islamskí extrémistickí teroristi, akí boli v posledných rokoch zodpovední za smrť toľkých nevinných v Madride, na Bali, v Saudskej Arábii, Rusku, Keni, Tanzánii, Pakistane, Jemene, Turecku, Egypte, Maroku a, samozrejme, v New Yorku 11. septembra, ale tiež v mnohých ďalších krajinách," povedal Blair. "Budeme stíhať zodpovedných, nielen páchateľov, ale aj plánovačov tohto násilenstva, kdekoľvek sú, a nebudeme odpočívať, kým nebudú identifikovaní a, nakoľko je to v ľudských silách, postavení pred súd," vyhlásil. Blair dôrazne odmietol výzvu na oficiálne vládne vyšetrovanie útokov. Podľa jeho hovorcu sa musí vyšetrovanie sústrediť na identifikáciu obetí a vypátranie zodpovedných, v čom Blair plne dôveruje spravodajským službám.
Už 52 obetí
Počet potvrdených obetí na životoch sa zvýšil zo 49 na 52. Pátranie po telách a sčítanie obetí sa stále neskončilo, keďže je obťažné dostať sa k niektorým súpravám metra. Polícia už identifikovala prvú mŕtvu, ktorou je 53-ročná Susan Levyová z Hertfordshire pri Londýne. Vydatá matka dvoch detí cestovala na linke metra Piccadilly a zahynula pri najhoršom z výbuchov medzi stanicami Russel Square a King's Cross. Nálož v prvom vozni súpravy zabila najmenej 21 ľudí. Podľa odborníkov môže identifikácia všetkých obetí na životoch v troch vozňoch metra a autobuse trvať niekoľko dní alebo týždňov, keďže mnohé telá výbuchy roztrhali.
Britská polícia včera zároveň nakrátko evakuovala stanicu metra King's Cross. Dôvodom bolo nájdenie podozrivého predmetu ponechaného na ulici. Úrady nariadili ľuďom odísť od stanice v centre Londýna, neďaleko miesta, kde pri jednom z útokov minulý štvrtok zahynulo najmenej 21 ľudí. Polícia neskôr oznámila, že nenašla nič nebezpečné a stanicu opätovne sprístupnili cestujúcim. Tí by podľa domácich politikov mali opätovne využívať metro a autobusovú dopravu na cestu do práce. Mnohí Londýnčania sa včera vydali do práce prvýkrát od štvrtkových bombových útokov na dopravnú infraštruktúru.
Znepokojení vyšetrovatelia
Podozriví militanti Al-Kajdy, stojaci za bombovými útokmi v Londýne, mohli pochádzať z dosiaľ neznámej miestnej bunky, a predsa mať prístup k vojenským výbušninám, zhodli sa na tom európski bezpečnostní činitelia oboznámení s vyšetrovaním. "Výbušniny sa zdajú byť vojenského pôvodu, čo je veľmi znepokojujúce," uviedol šéf francúzskej protiteroristickej koordinačnej jednotky Christophe Chaboud, jeden z piatich činiteľov, ktorých vyslal Paríž do Londýna hneď po útokoch. Chaboud zašiel vo vyjadreniach ďalej ako londýnska polícia, ktorá dosiaľ uviedla len to, že každá z bômb obsahovala menej než 4,5 kilogramu silných výbušnín a bola dostatočne malá na to, aby ju bolo možné prenášať v batohoch. Na porovnanie - desať bômb, ktoré vlani explodovali vo vlakoch v Madride, vážilo asi po 10 kilogramov. Použitá výbušnina Goma 2 Eco, využívaná v lomoch, bola ukradnutá z bane na severe Španielska. Hovorca londýnskej polície v reakcii na vyjadrenia Chabouda povedal, že výbušniny stále skúmajú a zatiaľ sa nepotvrdil ich vojenský pôvod.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 18:42