StoryEditor

Frustrácia. Nový nepriateľ US Army

27.06.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Obvineniami z vraždy, ktoré vzniesli proti 12 americkým vojakom v Iraku v priebehu troch dní , demonštruje velenie americkej armády, že je pripravené k razantným zásahom. Po škandalóznom týraní väzňov vo väznici Abú Grajb chce armáda USA vyslať jednoznačný signál, že bude proti tomu, aby sa v Iraku zakorenil dojem -- americkí vojaci sú bandou nekontrolovateľných násilníkov a zurvalcov, ktorí sa z toho nakoniec dostanú.

Obvineniami z vraždy, ktoré vzniesli proti 12 americkým vojakom v Iraku v priebehu troch dní, demonštruje velenie americkej armády, že je pripravené na razantné zásahy. Po škandalóznom týraní väzňov vo väznici Abú Grajb chce armáda USA vyslať jednoznačný signál, že bude proti tomu, aby sa v Iraku zakorenil dojem, že americkí vojaci sú bandou nekontrolovateľných násilníkov a zurvalcov, ktorí sa z toho nakoniec dostanú.
Na americkej základni Camp Pendleton v Kalifornii, ktorá je hlavnou opornou bázou námornej pechoty, sledujú postup armádneho velenia so zmiešanými pocitmi. Prevládajú tu hlboké rozpaky až šok z ťažkých obvinení kamarátov, ale aj zatrpknutosť. Príslušníci námornej pechoty totiž vnímajú situáciu tak, že priestupky a delikty ich spolubojovníkov zatláčajú do zabudnutia ich výkony a obete z vlastných radov. Kalifornská základňa je nielen domovskou základňou 12 príslušníkov námornej pechoty, ktorých obvinili z vraždy irackých civilistov v Hamdánijí. Z Pendletonu sú aj tí vojaci, ktorí údajne zmasakrovali 24 civilov v meste Hadísa.
Nikto sa na základni nesnaží bagatelizovať obvinenia, a vôbec už nie ospravedlňovať vraždy -- ak sa vôbec stali. Námorníci a vojaci námornej pechoty nesúhlasia s vynášaním súdov pred skončením vyšetrovania. Žiadajú, aby sa bralo do úvahy, za akých podmienok musia bojovať v Iraku. "Dovtedy, kým sa nedostanete do paľby, nemôžete vedieť, aký je to obrovský tlak," citovali noviny San Diego Union-Tribune výpoveď jedného vojaka.
Mieru rizika ilustruje niekoľko čísiel: medzi 2 500 zabitými a 17-tisíc zranenými vojakmi USA je 30 -- 40 percent príslušníkov námornej pechoty. Pritom v žiadnej fáze operácií v Iraku ich tam nebolo viac než štvrtina z celkového počtu 140-tisíc vojakov armády.
Psychológ Charles Figley, ktorý sa zaoberá zákulisím vojnových zločinov vo Vietname, hovorí, že bol prekvapený, že udalosti v Hadíse aj niekoho prekvapili. "V čase vojny sa takéto veci stávajú." Podobné názory však nepočuť z armádneho velenia. Práve naopak, vojaci sa musia vzdelávať v predmete "vojnová etika" . Mimoriadne hodiny doučovania o "uvedomelom hodnotovom správaní v bojových operáciách" majú všetkým pripomenúť, že čo bolo všetkým americkým vojakom vždy vštepované ešte pred vojnou v Iraku: význam disciplinovaného, profesionálneho správania -- hodnôt, ktoré odlišujú vojakov US Army od nepriateľa, ako to formuloval veliteľ Peter Chiarellli.
"Zapojte mozog ešte skôr, než použijete zbraň," poúčal svojich ľudí generál námorníctva James Mattis. Poddôstojník Michael Compton sa na to však len unavene pousmeje. "Videl som, ako sa medzi sebou bijú na nože najlepší kamaráti," napísal z Ramádí o "vykoľajených" kamarátoch. "Je to veľmi veľký stres byť na miestach, kde vás chcú dennodenne zabiť."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 13:25