StoryEditor

SMS-ková kampaň maďarskej vlády spustila polemiku

10.08.2005, 00:00

Maďari si od svojej vlády celkom neoddýchnu dokonca ani počas leta. Úrad premiéra Ferenca Gyurcsánya im nehľadiac na dovolenky a prázdniny pripravil šesťtýždňovú hlasovaciu SMS-kovú hru, v ktorej môžu záujemcovia odpovedať vždy na inú otázku, vyvolávajúcu spoločenskú polemiku. Najnovšie možno hlasovať už aj cez elektronickú poštu.
Kritizovaná kampaň, stojaca daňových poplatníkov najmenej 40 miliónov forintov (vyše 6 mil. Sk), vstúpila do druhej polovice a spôsobila pochybnosti o jej zmysle, dôveryhodnosti i využití výsledkov. Hovorcovia vlády Boglár Lászlóová a András Batiz totiž už vopred informovali, že cieľom akcie je len zistiť názory verejnosti na rôzne aktuálne témy a kabinet neplánuje iniciovať na ich základe žiadne rozhodnutia.
V tomto týždni vláda položila obyvateľom už štvrtú otázku, či súhlasia s tým, aby po znížení hornej hranice dane z pridanej hodnoty z 25 na 20 percent od budúceho roka obchodníci uviedli okrem nových aj staré ceny výrobkov. Ráta sa s tým, že tie by mali zlacnieť priemerne o štyri percentá. Mnohí však pochybujú, že ceny sa naozaj znížia, veď na ich výšku pôsobia aj viaceré iné vplyvy. Už pred vyhodnotením odpovedí na túto otázku možno očakávať súhlas väčšiny hlasujúcich.
Už prvé dve otázky vyprovokovali širokú diskusiu najmä v médiách. Väčšina účastníkov ankety pritom súhlasila s tým, aby rodičia mohli mať právo na slobodnú (umelú) voľbu pohlavia svojho tretieho dieťaťa, ak sú ich potomkovia len chlapci alebo dievčatá. Hlavne zástupcom cirkví vstávali vlasy dupkom pri predstave zásahu do prírody pri vzniku života. Niektorí odborníci tvrdili, že by tým mohla stúpnuť pôrodnosť. Vzhľadom na trvajúcu demografickú krízu v krajine skôr hrozí, že onedlho aj dve deti budú výnimkou. Ozvala sa tiež opozícia, podľa ktorej väčšina párov zvažuje, či si vôbec môžu dovoliť mať v súčasnosti aspoň jedno dieťa.
Pri druhej otázke mnohým zrejme tiež stúpol adrenalín, lebo mali odpovedať, či by si vodiči mohli sadnúť za volant po požití jedného pohára piva alebo vína. Znamenalo by to tolerovať približne úroveň 0,5 promile alkoholu v krvi, ako to je vo viacerých štátoch Európy. Čuduj sa svete, väčšina hlasujúcich to odmietla v pomere 2 068 k 1 525. V Maďarsku v tomto smere naďalej platí nulová tolerancia, rovnako ako v Česku, na Slovensku či v Rumunsku.
Reprezentatívny prieskum inštitúcie Szonda Ipsos však spochybnil priebežné výsledky kampane. Napríklad v prípade umelej voľby pohlavia tretieho dieťaťa až 71 % respondentov nepodporilo túto možnosť. Ba čo viac, ako sa ukázalo, celú anketu so všetkými šiestimi otázkami by dokázal spomínaný podnik zorganizovať spolu za šesť miliónov forintov (asi milión Sk), teda značne lacnejšie ako firma, ktorá zabezpečuje vládnu akciu. Očakávanie iniciátorov nesplnil zatiaľ ani záujem verejnosti, keďže na tri otázky hlasovalo od dvoch do štyroch tisíc osôb.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 16:03