StoryEditor

"Tajných" čakajú problémy

14.11.2006, 23:00
Poľsko zverení zoznamy bývalých agentov a spolupracovníkov niekdajšej komunistickej Štátnej bezpečnosti.

Poľsko zverejní zoznamy bývalých agentov a spolupracovníkov niekdajšej komunistickej Štátnej bezpečnosti. Prezident Lech Kaczyński podpísal príslušný zákon, ktorý zároveň rozširuje lustrácie. Tiež umožňuje bývalých komunistických agentov prepúšťať z práce alebo ich odvolávať z funkcií.
Čo prinesie zákon
Podľa právnej normy by mal Inštitút národnej pamäti zverejniť zoznamy agentov a spolupracovníkov niekdajšej komunistickej Štátnej bezpečnosti do troch mesiacov od nadobudnutia platnosti. Vo veľkej miere rozširuje zoznam ľudí, ktorí pre svoju prácu budú potrebovať lustráciu. Doteraz sa to týkalo len poslancov, senátorov, členov vlády, sudcov a štátnych úradníkov. Nový zákon rozširuje túto povinnosť aj pre starostov obcí a miest, členov manažmentu firiem so štátnou účasťou, vedcov a pracovníkov na univerzitách, riaditeľov škôl a tiež novinárov.
Nová právna úprava zrušila lustračné súdy. Osvedčenie o tom, či niekto spolupracoval s tajnou políciou, by teda mal vydávať inštitút.
Rýchla novela
Prezident pri podpisovaní zákona zdôraznil, že ho chce rýchlo novelizovať. Ešte skôr, než začne platiť. Zmeny sa majú týkať najmä zverejňovaného zoznamu a "lustračných klamárov". Pre nich by podľa novely platilo desaťročné obdobie, počas ktorého by nemohli vykonávať verejné funkcie, čo doteraz platilo len v politike.
Podľa Kaczynského nie je správne dávať na rovnakú úroveň ľudí, ktorí vedome spolupracovali s komunistickou Štátnou bezpečnosťou a tých, s ktorými sa bezpečnosť stretla bez toho, aby to mohli nejako ovplyvniť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 14:59