StoryEditor

V Írsku potrebujete povolenie na pobyt

07.06.2006, 00:00

Každý, kto sa chce zamestnať v Írsku, musí požiadať o pridelenie írskeho identifikačného čísla (Personal Public Service Number -- PPS). Ak chcete toto číslo získať, musíte sa obrátiť na miestnu pobočku ministerstva sociálnych vecí (Department of Social and Family Affairs, viac na www.welfare.ie/topics/ppsn/apply.html). Občania krajín Európskej únie, Európskeho hospodárskeho priestoru a Švajčiarska majú právo žiť a pracovať v Írsku bez pracovného povolenia. Majú rovnaké práva týkajúce sa platobných aj pracovných podmienok ako občania Írska. Ak chcete v Írsku zostať viac ako tri mesiace, potrebujete povolenie na pobyt. V tomto prípade sa obráťte na írske ministerstvo zahraničných vecí alebo si pozrite www.dfa.ie.
Ak hľadáte informácie týkajúce sa života a práce v Írsku, jedným z prvých miest, na ktoré by ste sa mali obrátiť, je miestna pobočka pracovného úradu FÁS. Je to organizácia pre vzdelávanie a zamestnanie podporovaná írskou vládou. Občania Európskej únie, Európskeho hospodárskeho priestoru a Švajčiarska majú nárok sa tu zaregistrovať za účelom získania zamestnania alebo vzdelávania a môžu využívať výhody informačných aj poradenských služieb (viac www.fas.ie). Súkromné personálne agentúry nemôžu žiadateľom o prácu účtovať poplatky za základné služby registrácie v databázach. Všetky musia byť zaregistrované na ministerstve podnikania, obchodu a práce (Department of Enterprise, Trade and Employment, viacej na www.entemp.ie). Zoznam personálnych agentúr nájdete aj v írskych Zlatých stránkach (www.goldenpages.ie) alebo v Národnej federácii personálnych agentúr (National Recruiment Federation, www.nrf.ie). Minimálna hodinová mzda bola na začiatku tohto roka 7,65 eura.
Anglický jazyk sa v Írsku uznáva ako druhý úradný jazyk. Avšak okrem oblasti Gaeltacht, kde sa naďalej používa írčina, je hlavným jazykom na pracovisku angličtina.
pripravené v spolupráci s EURES

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 08:03