StoryEditor

Zvolenie sexistického a vulgárneho Zemana vypovedá o stave západnej demokracie, píše Washington Post

30.01.2018, 13:20
Autor:
ČTKČTK
Americký denník prirovnáva kampaň českého prezidenta aj k Donaldovi Trumpovi.

Voľby českého prezidenta vypovedajú viac o stave západnej demokracie, než by sme si priali priznať. Napísal to denník The Washington Post (WP) v komentári k zvoleniu Miloša Zemana za českú hlavu štátu a k jeho kampani, ktorú možno podľa denníka porovnať s kampaňou amerického prezidenta Donalda Trumpa a ktorá nie je v Európe teraz úplne výnimočná.

Denník konštatuje, že prezident nie je v Česku najdôležitejším politikom, "ale svoju krajinu reprezentuje v zahraničí, hovorí v jej mene a nastavuje tón a ráz verejnej diskusie, dosť podobne, ako to robí prezident USA".

Vulgárny a sexistický prezident

"A bezpochyby znovuzvolenie Zemana - vulgárneho a sexistického (nehovoriac o jeho agresívne proruskom, pročínskom, protieurópskom a protinatovskom postoji) a obviňovaného z opilstva na verejnosti - udá tón a ráz verejného života v Českej republike."

"V tejto úlohe (Zeman) určite posilní stereotypný pohľad na strednú Európu ako 'odlišnú' od zvyšku Európy. Poľsko a Maďarsko, vedené protieurópskymi politikmi..., mnohí v Európe už odpísali a sú považované za krajiny na ceste z demokratického tábora; teraz sa k nim pridajú Česi," píše WP.

Toto už nie je náhoda

Prvé zvolenie Zemana podľa denníka mohlo byť považované za náhodu. Jeho terajšie opätovné zvolenie sa ale odbiť len tak ľahko nedá.

"Ale aj keď by v ostatných západných metropolách mohli nad Zemanom mávnuť rukou ako nad akýmsi postkomunistickým problémom, jeho skutočne odporná volebná kampaň napodobňuje politiku mnohých starších demokracií a môže byť ďalšou predzvesťou budúcnosti," upozorňuje denník.

Rovnaký ako Trump

"Česká politická a mediálna kultúra je silne ovplyvnená populárnymi (a anonymnými) webmi, ktoré chrlia neustály prúd proruskej a protinatovskej propagandy, šíria strach a nenávisť voči moslimským imigrantom, odpor voči údajným 'elitám', ktoré sú oveľa slabšie ako skorumpovaní obchodníci a ruské subjekty, ktoré podporovali prezidentovu kampaň.

Pozrite si Zemanov prejav po znovuzvolení:

Pokiaľ to však znie ako problém nezrelej demokracie, zamyslite sa nad tým: Presne to isté, s rovnakými slovami, by sa mohlo napísať o Trumpovej kampani," pokračuje denník.

Pripomína pritom podobnosť odporných a absurdných útokov a obvinení sociálnych médií podporujúcich Zemana voči jeho protikandidátovi Jiřímu Drahošovi s útokmi proti Trumpovej súperke v boji o Biely dom Hillary Clintonovej.

Nie je to problém "východu"

Denník potom v rovnakom duchu napríklad konštatuje, že nič "východné" nie je v proruských politických tendenciách talianskeho hnutia Piatich hviezd, ktoré teraz vedie v predvolebných prieskumoch. Nič "východné" nie je ani na expremiérovi Silviovi Berlusconim s "jeho vulgaritami a sexizmom a bizarne blízkym vzťahom s Putinom".

Podobným príkladom je podľa WP aj Slobodná strana Rakúska (FPÖ), "ktorá je otvorene rasistická, podporovaná Ruskom a teraz je súčasťou vládnej koalície, riadi rakúske ministerstvá zahraničia, vnútra a obrany".

01 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 02 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 04 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 05 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 13:29