Reuters
StoryEditor

Meno Mussolini má stále silu. Do europarlamentu kandiduje jeho vnuk

21.04.2019, 00:00
Kandidátovo celé meno Caio Giulio Cesare Mussolini je "vypožičané" od jedného z najslávnejších vladárov starovekého Ríma Gaia Julia Caesara

Kandidatúra pravnuka talianskeho diktátora Benita Mussoliniho do Európskeho parlamentu oživuje diskusiu o talianskom fašizme. Caio Mussolini chce bojovať proti "globalizmu, diktátu politickej korektnosti a finančným skupinám, ktoré kontrolujú všetko".

"Je to skúsený profesionál, patriot ako ja. Bude obhajovať národné záujmy." Týmito slovami predstavila Giorgia Meloniová, predsedníčka krajne pravicovej strany Bratia Talianska (Fratelli d'Italia, FDI), kandidáta svojej partaje do europarlamentu Caia Mussoliniho (51).

Vybrala si k tomu štýlové prostredie s pozadím Paláca talianskej civilizácie, charakteristickej budovy v rímskej štvrti EUR.

Stavba, ktorej v Ríme nikto nepovie inak ako "hranaté koloseum", vznikla za autoritárskej vlády kandidátovho pradedka Benita Mussoliniho a mala sa stať vlajkovou loďou fašistickej architektúry.

Akékoľvek sympatie k fašizmu však kandidát Bratov Talianska rezolútne odmieta. "Fašizmus zomrel s Benitom Mussolinim ... Je to vec, ktorú dnes môžu študovať akurát tak historici. Každý, kto sa obáva zmŕtvychvstania fašizmu, vidí neexistujúceho nepriateľa," povedal diktátorov pravnuk.

Rodinný klan už v politike pôsobí

Kandidátovo celé meno - Caio Giulio Cesare Mussolini - avšak tým, že je "vypožičané" od jedného z najslávnejších vladárov starovekého Ríma Gaia Julia Caesara, odkazuje na antickú tradíciu súčasného Talianska. Podobnú ideológiu razili v medzivojnovom období práve talianski fašisti.

V prípade svojho zvolenia chce Caio Mussolini "brániť talianske národné záujmy všetkými spôsobmi", teda správať sa v súlade s princípmi strany, ktorá ho navrhla.

Bratia Talianska získali v talianskych parlamentných voľbách vlani v marci 4,4 percenta hlasov a celkom 50 poslancov a senátorov. Súčasné prieskumy prisudzujú FDI volebnú podporu necelých piatich percent, čo by znamenalo štyri kreslá v Európskom parlamente.

Ak Caio Mussolini v májových eurovoľbách skutočne uspeje, je možné, že v európskom parlamente zasadnú hneď dva príbuzní Benita Mussoliniho.

Europoslanecký mandát už teraz totiž vykonáva matadorka talianskej politiky, diktátorova vnučka a niekdajšia herečka a modelka Alessandra Mussoliniová (56) a chce kreslo obhajovať. Kandidovala za stranu Forza Italia! (Forza Italia) niekdajšieho premiéra Silvia Berlusconiho, po minuloročných voľbách sa však s partajou rozišla.

A aby toho nebolo málo, v politike - hoci komunálne - pôsobí ešte ďalšia diktátorova vnučka Rachele Mussoliniová (44), aktuálne členka mestskej rady v Ríme za FDI.

Ozveny fašizmu zostávajú živé

Či taliansky fašizmus skutočne "zomrel s Benitom Mussolinim", ako vyhlásil jeho pravnuk, sa však nezdá byť úplne isté. Zákony povojnového Talianska síce propagáciu fašizmu zakazujú, mnoho Talianov však obdobie Mussoliniho vlády (od roku 1922 do druhej svetovej vojny) nevidí zďaleka len čierno.

Podľa minuloročného prieskumu verejnej mienky je asi 40 percent súčasných obyvateľov Talianska ochotných fašizmus "tolerovať či pochopiť".

Benito Mussolini bol spojencom nacistického Nemecka, nemilosrdne potláčal politickú opozíciu a zaviedol rasistické protižidovské zákony.

Naopak medzi kladmi fašistického obdobia sa často zmieňujú úspešné infraštruktúrne a sociálne projekty, napríklad výstavba diaľnic či zúrodňovanie pôdy. V mnohých talianskych mestách sú dodnes k videniu výrazné a často architektonicky hodnotné budovy z obdobia fašizmu.

Väčšiu kontroverziu ohľadom úlohy Benita Mussoliniho v dejinách naposledy vyvolal predseda Európskeho parlamentu, Talian Antonio Tajani.

V rozhovore pre taliansku rozhlasovú stanicu Radio24 začiatkom marca okrem iného povedal: "Mussolini urobil v našej krajine tiež veľa pozitívnych vecí. Staval infraštruktúru - cesty, mosty, športové centrá, položil základy priemyselnej obnovy."

Hoci sa šéf europarlamentu v rovnakom interview niekoľkokrát od fašistickej politiky výslovne dištancoval, Tajaniho politickí súperi jeho slová využili k útokom na jeho osobu, a niektorí dokonca žiadali jeho odstúpenie.

Či pravnuk Benita Mussoliniho prenikne do európskej politiky, bude jasné za niekoľko týždňov: voľby do Európskeho parlamentu sa konajú 23. až 26. mája.

01 - Modified: 2023-08-21 14:05:00 - Feat.: - Title: Muž, ktorý stvoril fašizmus. Mussoliniho sen o veľkom impériu stroskotal, neslávne skončil aj on 02 - Modified: 2022-11-08 10:35:45 - Feat.: - Title: Odovzdajte nám vládu, inak si ju vezmeme sami. Mussolinimu a jeho fašistom vydláždil cestu k moci strach 03 - Modified: 2022-05-07 10:53:41 - Feat.: - Title: Karpatský génius či Duce skončili podobne ako ich obete. Krutí diktátori, ktorí boli popravení 04 - Modified: 2022-03-18 13:26:52 - Feat.: - Title: Putina ku krvavej okupácii inšpiroval fašistický "mentor". V Hitlerovi a Mussolinim videl záchrancov Európy 05 - Modified: 2020-04-28 09:21:15 - Feat.: - Title: Duceho potupný koniec. Mussolini veril, že pomste unikne, domnelý záchranca bol však jeho katom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 16:27