StoryEditor

Únia stupňuje tlak na Ameriku za víza

23.02.2006, 23:00
Európska únia stupňuje tlak na Spojené štáty, aby zrušili vízovú povinnosť Slovensku a ďalším novým členským krajinám. Ministri vnútra dvadsaťpäťky tento týždeň vyzvali Európsku komisiu, aby vo svojej júlovej správe navrhla konkrétne kroky.

Európska únia stupňuje tlak na Spojené štáty, aby zrušili vízovú povinnosť Slovensku a ďalším novým členským krajinám. Ministri vnútra dvadsaťpäťky tento týždeň vyzvali Európsku komisiu, aby vo svojej júlovej správe navrhla konkrétne kroky voči štátom, ktoré blokujú bezvízový vstup občanov únie, hoci ich vlastní obyvatelia pri ceste do Európy víza nepotrebujú. Okrem USA ide aj o Kanadu či Austráliu.
Brusel v minulosti naznačil, že by mohol zaviesť víza pre ich diplomatov v rámci celej EÚ. Spornú otázku nedávno priamo v Spojených štátoch otvoril šéf Európskej komisie José Manuel Barroso. "Uznávam snahu, ktorú už USA preukázali, ale treba urobiť viac a nadobro skoncovať s diskrimináciou nových členských štátov," povedal vo svojom prejave na Pittsburskej univerzite.
Niektorí diplomati tvrdia, že hrozby zo strany Bruselu sa míňajú s účinkom, pretože Washington v otázke víz rokuje na bilaterálnej úrovni priamo s vládami krajín. "Tu nejde o záležitosť medzi EÚ a USA, ale medzi USA a Slovenskom či Poľskom. Ich domáci predstavitelia sa s nami dohodli na individuálnej stratégii a teraz podľa nej postupujeme," hovorí Sherry Keneson-Hall z americkej misie pri EÚ.
Podľa slovenského veľvyslanca pri EÚ Maroša Šefčoviča, však "Spojené štáty určite cítia, že už nejde iba o tlak jednotlivých štátov, ale celej únie," pretože nováčikom sa konečne podarilo "dosiahnuť pochopenie zo strany Európskej komisie a ostatných krajín".

Nejasné cestovné mapy
V rámci dvadsaťpäťky je mimo bezvízového režimu USA zo starých členských krajín aj Grécko, zatiaľ čo Slovinci ako jediní z novej desiatky víza nepotrebujú.
Washington argumentuje, že štáty strednej a východnej Európy jednoducho musia splniť podmienky, ktoré USA pre bezvízový styk uplatňujú. Okrem pasov s biometrickými prvkami, ktoré budú od augusta povinné pre celú EÚ, je to napríklad počet zamietnutých víz občanom jednotlivých krajín pod tri percentá či malý počet prípadov, keď "noví Európania" porušia 90-dňovú lehotu na turistické víza. V obidvoch oblastiach Slovensko stále zaostáva.
"Turistické víza dostáva v priemere vyše 80 percent slovenských žiadateľov," tvrdí Barbara Zigli z amerického veľvyslanectva na Slovensku. Podľa nej Bratislava postupuje v rámci cestovnej mapy, ktorú vlani odštartoval prezident George W. Bush. Táto mapa však nemá žiaden časový plán a podobne ako v iných krajinách ju niektorí kritizujú pre nejasné vyhliadky na definitívne zrušenie víz.
Podľa Zigli to jednoznačne vyzerá na dlhodobý proces.
Slovenskí diplomati pritom uznávajú pozitívny posun zo strany Američanov. Veľvyslanectvo je v poslednom čase oveľa flexibilnejšie pri dohodovaní stretnutí so žiadateľmi o víza, pričom s nimi komunikuje cez internet, kde sa tiež dajú vyplniť všetky potrebné formuláre.
Zároveň však neskrývajú istú netrpezlivosť. "Chceli by sme dosiahnuť, aby nás Spojené štáty začali viac posudzovať ako svojich politických partnerov a spojencov a nebrať do úvahy iba akési matematické kritériá," dodal Maroš Šefčovič.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 04:31