StoryEditor

Turecko je trhovou ekonomikou

Hodnotiaca správa Európskej komisie o pokroku Turecka v príprave na členstvo v Európskej únii udelila krajine polmesiaca štatút funkčnej trhovej ekonomiky. Správa však zároveň kritizuje spomalenie politických reforiem a pretrvávajúce porušovanie ľudských práv.
Správa vo všeobecnosti konštatuje, že Turecko pokračuje v spĺňaní požiadaviek EÚ na vstup v dostatočnej miere. Pozitívne hodnotí najmä vývoj tureckej ekonomiky, ktorá zaznamenala rýchly rast od začiatku prístupových rokovaní. "Turecko môže byť považované za funkčnú trhovú ekonomiku," píše sa v správe. Udelenie štatútu trhovej ekonomiky by malo uľahčiť začiatok rozhovorov o jednotlivých hospodárskych aspektoch vstupu Turecka do EÚ. Mohlo by tiež znamenať rast zahraničných investícií a zlepšenie hospodárskeho prostredia v krajine. Správa tiež predpokladá, že Turecko by malo byť schopné čeliť v strednodobom časovom horizonte konkurenčným tlakom jednotného trhu EÚ, ak nepoľaví v reformách.
Na druhej strane hodnotiaca správa tvrdí, že Turecko naďalej porušuje ľudské práva, aj keď v menšom rozsahu ako pred decembrom 2004, keď sa EÚ rozhodla otvoriť prístupové rokovania. Tempo politických reforiem sa však spomalilo a implementácia mnohých zákonov je neefektívna. Turecko musí prijať v niektorých oblastiach novú legislatívu a skoncovať s beztrestnosťou porušovateľov ľudských práv. Znepokojujúce sú prípady stíhania ľudí za vyjadrovanie názorov alebo problémy nemoslimských náboženských menšín.
Napriek tomu, že Turecko už venuje právam žien väčšiu pozornosť, násilie voči ženám zostáva naďalej problémom. Ďalšou oblasťou, v ktorej musí nastať zlepšenie, je postavenie početnej kurdskej menšiny. Kurdi sú stále diskriminovaní a ich právo na používanie vlastného jazyka je obmedzované, napriek rastúcemu počtu kultúrnych podujatí v inom ako tureckom jazyku.
Celkovo je hodnotiaca správa mierne pozitívna, pretože hospodárske úspechy vyvažujú nedostatky v oblasti ľudských práv a Turecko začalo plniť kodanské kritériá. Správa obsahuje aj poznámku, že by Turecko malo rešpektovať záväzky vyplývajúce z colnej únie s EÚ. Je to narážka na fakt, že Turecko stále neotvorilo svoje letiská a prístavy pre Cyprus.
Hodnotiaca správa pre Chorvátsko krajinu pochválila za dosiahnutý pokrok, kritizovala ale uplatňovanie zákona o národnostných menšinách. Chorvátsko musí pridať pri boji s diskrimináciou Srbov a Rómov a vyriešiť pohraničné spory so susednými krajinami, vrátane Slovinska, Srbska a Čiernej Hory a Bosny a Hercegoviny. Problémom ostáva aj korupcia a zlepšovanie systému súdnictva.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 04:39