StoryEditor

Svetový teror naberá druhý dych

13.07.2007, 00:00
Islamistický terorizmus vstáva zo zeme a vracia sa silnejší než kedykoľvek predtým. Nezlomila ho ani šesťročná kampaň protiteroristických spojencov, ktorí vynaložili na boj proti extrémizmu už viac ako 12 biliónov korún.

S nebývalou silou chytá druhý dych najmä teroristická sieť Al-Kajdá. Organizácia obávaného topteroristu Usámu bin Ládina má rukopis vo väčšine najhorších útokov v tomto desaťročí. "Al-Kajdá je podstatne silnejšia než vlani a preskupila sa do rozmerov, ktoré nemajú obdobu od atentátov na New York v septembri 2001. Vykazuje čoraz väčšiu schopnosť naplánovať útoky v Európe a Spojených štátoch," uvádza sa v správe, ktorú včera zverejnili americké tajné služby. Pred terorom si nemôžu zakrývať oči ani Slováci. "Slovenská informačná služba sa terorizmom prioritne zaoberá a pravidelne komunikuje so spriatelenými službami," uviedol pre HN hovorca SIS Karol Sorby.

Extrémisti menia stratégiu
Podľa amerických expertov Al-Kajdá výrazne zmenila svoju stratégiu. Teraz je to organizácia na "štýl mafiánskych klanov", kde úlohy vodcov jednotlivých buniek sa odovzdávajú z otca na syna, bratranca či strýka. "Al-Kajdá si vytvorila najmasívnejší výcvikový program od roku 2001. Využíva európskych agentov," tvrdia americké tajné služby. Potvrdzuje to aj nedávny prípad z Británie, kde na letisku v Glasgowe chcela útočiť skupina lekárov moslimského pôvodu. Všetko nasvedčuje tomu, že lekárov naverbovala práve Al-Kajdá. Zo zaužívanej predstavy teroristu - nevzdelaného ľahko manipulovateľného moslima sa tak vzorom pre moderného extrémistu stal úspešný moslim žijúci na Západe, ktorý sa vo svojom okolí teší úcte a uznaniu.
Biely dom tvrdí, že nemá žiadne správy o bezprostrednej hrozbe teroru v Spojených štátoch. Tajné služby však varujú pred stratou ostražitosti. V spravodajských informáciách totiž môžu byť dôležité medzery, takže americké úrady nemusia vedieť o možných či pripravovaných útokoch.

Viac peňazí, viac aktivít
Už dávno sa ukázalo, že vymazať teror zo zemského povrchu nebude vôbec jednoduché. Extrémisti si vždy nájdu nové cestičky, ako sa prispôsobiť novým podmienkam. "Al-Kajdá sa veľmi dobre usadila v bezpečnom útočisku pakistanských oblastí mimo vládnej kontroly. Sme svedkami intenzívnejšieho výcviku. Vidíme viac peňazí, viac komunikácie, nárast aktivít," povedal v stredu šéf protiteroristickej sekcie americkej spravodajskej služby CIA John Kringen. Podľa neho sa skôr či neskôr stane pre spojencov životne dôležitou úlohou zabrániť teroristom, aby nachádzali podporu v kmeňových oblastiach na afgansko-pakistanských hraniciach.

01 - Modified: 2003-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto je: Ivan Lexa 02 - Modified: 2003-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto je: Jaroslav Svěchota 03 - Modified: 2003-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Oskar Fegyveres po rokoch na Slovensku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 19:57