Reuters
StoryEditor

Druhú predvolebnú debatu v USA nahradili súbežné diskusie

16.10.2020, 07:52
Autor:
ČTKČTK
Druhá prezidentská debata pôvodne plánovaná na dnešok bola zrušená po tom, čo šéf Bieleho domu odmietol jej konanie na diaľku.

Americký prezident Donald Trump dnes odpovedal vyhýbavo na otázky, či bol testovaný na koronavírus pred prvou predvolebnou debatou s jeho demokratickým rivalom Joeom Bidenom.

Povedal tiež, že už nemá žiadne príznaky covidu-19. Pripustil však, že mal podľa svojich lekárov koronavírusom ľahko infikované pľúca, keď bol hospitalizovaný.

Šéf Bieleho domu to uviedol v debate s voličmi, ktorú v Miami usporiadala televízia NBC.

Súbežne s Bidenom

Akcia sa uskutočnila súbežne s debatou jeho demokratického rivala Joea Bidena, ktorý s voličmi hovoril vo Filadelfii pred kamerami ABC.

Biden pri diskusii kritizoval prístup Bieleho domu k boju s pandémiou. Informovala o tom agentúra AP.

Dnešná diskusia nahradili druhú predvolebnú debatu a kandidáti v nich podľa médií súperili o divákov.

Trump sedel na pódiu bez rúšky, diváci rozmiestnení v rozostupoch však zakryté ústa a nos mali. Podľa agentúry AP prezident zodpovedal vyhýbavo na otázku, či bol pred prvou debatou s Bidenom 29. septembra testovaný na koronavírus.

"Možno som test mal, možno nie," povedal. Podľa pravidiel debaty museli obaja kandidáti mať pred spoločným výstupom negatívny test. Trump však podľa AP priamo neodpovedal, kedy mal naposledy negatívny test.

Konšpiračné teórie 

Moderátorka Savannah Guthrieová sa neskôr prezidenta spýtala, či odmieta konšpiračné teórie QAnon.

"Nič o tom neviem. Viem, že sú veľmi proti pedofílii, bojujú s ňou veľmi tvrdo," odpovedal Trump.

Konšpiračné teórie sú založené na nepravdivej domnienke, že svet je riadený spolkom satanistických pedofilov zneužívajúcich deti. Jej stúpenci verí, že Trump stojí na čele tajného ťaženia proti tomuto zločinnému spolku.

Vzápätí sa prezident zameral na nesúrodé antifašistické hnutie Antifa, ktoré ministerstvo spravodlivosti viní z rozdúchavania nepokojov pri protestoch proti rasizmu, ktoré sa v uplynulých mesiacoch konajú v mnohých amerických mestách. "Hovorím vám, o čom viem," povedal prezident. "Viem o Antifa a radikálnej ľavici a viem, ako násilné a ako brutálny sú, a viem, ako pália mestá riadené demokratmi," dodal.

Bidenova rozporuplná odpoveď 

Biden medzitým vo svojej diskusiu Trumpa obvinil, že stále "nič" nerobí pre boj s koronavírusom, ktorý si v USA vyžiadal už vyše 217-tisíc obetí a ktorým sa prezident sám nakazil.

"Ocitáme sa v situácii, keď máme cez 210-tisíc mŕtvych a čo robí? Nič. Nenosí rúšku," povedal bývalý viceprezident v debate na kanáli ABC.

Moderátor George Stephanopoulos sa Bidena spýtal, či by bol otvorený navýšenie počtu sudcov Najvyššieho súdu, ak by republikáni potvrdili Trumpovu kandidátku, čo by znamenalo, že konzervatívci nad liberálmi na súde prevážia pomerom šesť ku trom.

Bidenova odpoveď však bola podľa BBC rozporuplná. Najprv povedal, že nie je fanúšikom takého kroku, neskôr však uviedol, že je otvorený o tom uvažovať, ak Trumpova nominantka Senát potvrdí.

Druhá prezidentská debata pôvodne plánovaná na dnešok bola zrušená po tom, čo šéf Bieleho domu odmietol jej konanie na diaľku.

Organizačný výbor navrhol prechod na virtuálny formát minulý týždeň po hospitalizácii Trumpa kvôli covidu-19 a po rozšírení infekcie medzi ľuďmi z jeho okolia. Prezident však uviedol, že virtuálna debata by bola stratou času, na alternatívnom riešení sa potom s Bidenovým táborom nedohodol.

01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 05 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 15:00