TASR/Patrick Semansky
StoryEditor

Trump bol po volebnej porážke prvýkrát na verejnosti. Už šesť dní nemal verejné vystúpenie

11.11.2020, 20:24
Autor:
ČTKČTK
Donald Trump denne na twitteri posiela naštvané a nepodložené príspevky, v ktorých tvrdí, že prišiel o víťazstvo kvôli bližšie nespresneným volebným podvodom.

Americký prezident Donald Trump dnes pri príležitosti osláv Dňa veteránov navštívil hrob neznámeho vojaka na národnom cintoríne v Arlingtone neďaleko Washingtonu.

Ukázal sa tak na verejnosti prvýkrát od soboty, kedy americké médiá dospeli na základe projekcií k záveru, že prehral v prezidentských voľbách s demokratom Joeom Bidenom. Ten dnes položil veniec pri pamätníku Kórejskej vojny vo Filadelfii, napísala agentúra AP.

​Trump pomerne neobvykle nemal niekoľko posledných dní vo svojom verejnom kalendári žiadne oficiálne akcie.

Biely dom a golf

Podľa AP bol okrem dvoch výletov na golfové ihrisko celú dobu v Bielom dome a už šesť dní neprišiel so žiadnym oficiálnym verejným vystúpením.

Každý deň však na twitteri posiela naštvané a nepodložené príspevky, v ktorých tvrdí, že prišiel o víťazstvo kvôli bližšie nespresneným volebným podvodom.

Prezidentov tím podal rad žalôb v niektorých kľúčových štátoch. Niektoré z nich už súdy zamietli a právny experti tvrdia, že ani tie zvyšné veľmi pravdepodobne neohrozia Bidenovo predpokladané víťazstvo.

Trump však za posledné dni podnikol niekoľko personálnych zmien vo svojej administratíve, keď vyhodil šéfa Pentagonu a do niekoľkých vysokých postov na ministerstve obrany dosadil svojich lojalistov.

Trumpom menovaná šéfka Správy všeobecných služieb (GSA) Emily Murphyová potom zrejme kvôli prezidentovej neochote uznať porážku zatiaľ neudelila formálny súhlas so začatím príprav na prevzatie úradu novozvoleným prezidentom.

Problém pre Bidenov tím 

Bidenov tím preto doteraz nemá k dispozícii financie určené na prípravy na prevzatie moci, nemohol tiež začať s niektorými ďalšími potrebnými krokmi na ministerstvách. Biden rokovania Trumpa a jeho prívržencov v utorok označil za hanebné.

Demokrat Biden dnes so svojou manželkou Jill položil veniec pri pamätníku Kórejskej vojny vo Filadelfii. Jeho syn Beau, ktorý v roku 2015 podľahol rakovine mozgu, bol majorom Pensylvánskej národnej gardy a niekdajší viceprezident často o jeho smrti hovoril v príhovoroch pred voľbami.

Jill Bidenovej sa pritom podľa agentúry AP už z pozície druhej dámy za vlády Baracka Obamu zaoberala problematikou rodín príslušníkov armády a je preto pravdepodobné, že sa tejto tematike bude venovať tiež ako prvá dáma.

Biden mal okrem obradu v pláne iba súkromnú schôdzku so svojim tímom povereným prípravami na prevzatie úradu.

01 - Modified: 2024-05-02 16:11:05 - Feat.: - Title: Protesty nesmú byť násilné, pre antisemitizmus nie je miesto, povedal Biden o podporovateľoch Palestíny 02 - Modified: 2024-04-28 18:23:16 - Feat.: - Title: Biden hovoril s izraelským premiérom Netanjahuom, oznámil Biely dom. Mali riešiť rukojemníkov 03 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 04 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 05 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 13:31