Reuters
StoryEditor

Spojené štáty dúfajú, že očkovanie vakcínou proti koronavírusu začne v decembri

22.11.2020, 16:12
Autor:
TASRTASR
Americká farmaceutická firma Moderna tento týždeň oznámila, že jej experimentálna vakcína má takmer 95-percentnú účinnosť.

Spojené štáty dúfajú, že rozsiahle očkovanie novou vakcínou proti koronavírusu SARS-CoV-2 spustia v krajine začiatkom decembra. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.

"Naším plánom je, aby sme boli schopní vakcíny do 24 hodín od ich schválenia americkým Úradom pre kontrolu potravín a liekov (FDA) distribuovať na miesta, kde prebehne očkovanie," uviedol pre televíziu CNN šéf projektu vývinu vakcíny Moncef Slaoui. Zároveň očakáva, že by sa tak mohlo stať 11. alebo 12. decembra.

​Predstavitelia FDA sa údajne stretnú 8. až 10. decembra, aby rokovali o schválení vakcín od firiem Pfizer a Moderna, ktoré majú najmenej 95-percentnú účinnosť.

Americká farmaceutická firma Moderna tento týždeň oznámila, že jej experimentálna vakcína má takmer 95-percentnú účinnosť. Stalo sa tak týždeň po tom, ako podobné výsledky ohlásili americký farmaceutický koncern Pfizer a jej nemecký partner vo vývoji vakcíny, biotechnologická spoločnosť BioNTech.

Pfizer a BioNTech v piatok požiadali FDA o schválenie vakcíny na núdzové použitie. Európskym regulačným úradom chce BioNTech odovzdať ďalšie údaje o očkovacej látke na budúci týždeň.

Spoločnosti Pfizer a BioNTech avizovali, že do konca roka by chceli dodať na trh 50 miliónov dávok vakcíny, a v nasledovnom roku 2021 až 1,3 miliardy.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 10:23