TASR/Robert Michael
StoryEditor

Nemecko nasadí proti covidu experimentálnu liečbu. Podstúpil ju aj Trump

24.01.2021, 19:18
Autor:
ČTKČTK
Nemecké ministerstvo zdravotníctva zabezpečilo podľa nemeckého týždenníka lieky od dvoch amerických firiem.

Nemecko ako prvá krajina v Európskej únii nasadí na liečbu choroby covid-19 lieky na báze monoklonálnych protilátok.

Experimentálnu liečbu liekom tohto typu od firmy Regeneron vlani na jeseň podstúpil aj vtedajší americký prezident Donald Trump.

Nemecko nakúpilo 200-tisíc dávok tohto druhu lieku za 400 miliónov eur, povedal nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn nedeľníku Bild am Sonntag.

Zabránia ťažkému priebehu 

Nové lieky majú podľa Spahna pomôcť u rizikových pacientov v ranej fáze ochorenia predísť jej ťažkému priebehu.

"Od budúceho týždňa budú monoklonálne protilátky nasadené v Nemecku ako v prvej krajine EÚ. Najskôr na univerzitných klinikách," povedal Spahn.

Kým v USA už tento druh lieku schválil pre núdzové používanie Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), v EÚ ešte schválený nebol.

Nemecké ministerstvo zdravotníctva zabezpečilo podľa nemeckého týždenníka lieky od dvoch amerických firiem.

Ide o prípravky Casirivimab / Imdevimab od firmy Regeneron a o protilátku Bamlanivimab, ktorú vyvinula farmaceutická spoločnosť Eli Lilly. Podávanie prípravkov má závisieť od posúdenia úžitku a rizík u jednotlivých pacientov ošetrujúcimi lekármi.

Nákup vítajú aj experti 

Monoklonálne protilátky sa vyrábajú v laboratóriu a majú vírus zneškodniť tým, že ho napadnú na pevne definovanom cieli.

Podľa nemeckého ministerstva zdravotníctva štúdie ukazujú, že by podávanie týchto liekov mohlo pomáhať pri obmedzovaní množstva vírusu v tele, čo by malo pozitívny vplyv na priebeh choroby.

Lieky majú byť v najbližších týždňoch postupne dávané bezplatne k dispozícii špecializovaným nemocniciam.

Nákup vítajú aj zdravotní experti nemeckých strán naprieč politickým spektrom. "Kvôli vysokým nákladom by si kliniky tieto lieky pravdepodobne nekúpili. Túto akciu teda vítam," povedal sociálny demokrat Karl Lauterbach.

Janosch Dohmen z opozičnej strany Zelených označil lieky za "užitočný doplnok", pokiaľ nebude zaočkované dostatočné množstvo ľudí.

01 - Modified: 2024-04-28 13:00:18 - Feat.: - Title: Nemecká ministerka vyzvala univerzity, aby prehodnotili väzby s Čínou 02 - Modified: 2024-04-28 12:22:20 - Feat.: - Title: Pre zrejme nevybuchnutú muníciu evakuovali dedinu na severe Nemecka 03 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana 04 - Modified: 2024-04-28 08:40:00 - Feat.: - Title: V Nemecku začne proces so skupinou, ktorá čelí obvineniam z prípravy puču 05 - Modified: 2024-04-27 21:14:22 - Feat.: - Title: Škandálmi oslabená AfD začala kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 03:45