Organizace Zastavme velezradu
StoryEditor

Na Pražskom hrade svietil nápis "Velezrada". Zeman je agent nepriateľskej krajiny, tvrdí organizácia

20.04.2021, 14:34
Autor:
ČTKČTKkfokfo
Iniciatíva požaduje, aby Snemovňa podala na prezidenta žalobu a nechala Ústavný súd posúdiť jeho činy. 

Pražský hrad v pondelok v noci osvietil nápis "Velezrada". Upozornila na neho organizácia Zastavme velezradu, ktorá vo vyhlásení tvrdí, že český prezident Miloš Zeman je agentom nepriateľskej krajiny.

Žiada, aby činy Miloša Zemana posúdil Ústavný súd. Česká polícia sa nápisom zaoberá pre spáchanie priestupku, hovorca prezidenta hovorí o sústavnom šírení lží opozíciou.

"Miloš Zeman sa počas výkonu funkcie prezidenta Českej republiky dopúšťa predovšetkým dvoch striedajúcich sa typov konania: nečinnosti a vlastizrady," uviedla organizácia Zastavme vlastizradu vo svojom tlačovom vyhlásení.

Iniciatíva požaduje, aby Snemovňa podala na prezidenta žalobu a nechala Ústavný súd posúdiť jeho činy. 

Vecou sa zaoberá polícia

"Útoky na spravodajské služby, snaha ponížiť jej čelných predstaviteľov aj služby ako celok, zverejňovať a mariť výsledky vyšetrovania, zamestnávanie ľudí bez bezpečnostných previerok, s napojením na ruské štátne a spravodajské služby, presadzovanie spoločnosti Rosatom v strategickej zákazke, podpora očkovania českých občanov neschválenou ruskou vakcínou Sputnik V, o ktorej kvalite panujú dôvodné pochybnosti," uvádza organizácia ako dôvody, prečo podľa nej Miloš Zeman koná v prospech Moskvy a na úkor Česka.

Polícia o záležitosti vie a zaoberá sa ňou. "Vecou sa zaoberáme pre spáchanie priestupku," povedal iDNES.cz hovorca pražskej polície Jan Rybanský.

Hovorca prezidenta Jiří Ovčáček na Twitteri konanie odsúdil. "Opozícia už viac ako rok sústavne klame a šíri nenávisť. Toto je len ďalší hanebný prejav," napísal. Dodal potom v súvislosti s blížiacimi sa voľbami, že hlasovať za opozíciu znamená hlasovať za vojnu.

Situáciu okolo roztržky s Ruskom sa v utorok pokúsil začať upokojovať riaditeľ zahraničného odboru Kancelárie prezidenta republiky Rudolf Jindrák.

"Obhajujem české záujmy, nie som kolaborant, nebojím sa akcie, ani neznižujem vážnosť škandalózneho prípadu Vrbětice. Teraz je však potrebné postupovať predovšetkým triezvo, racionálne a strategicky! Politika a emócie, ktorých je teraz twitter plný a každý je tu silák, nás sebavedomejšími neurobia," napísal na Twitteri.

Zeman zatiaľ nereagoval na kauzu Vrbětice. Oznámil, že tak urobí až v nedeľu 25. apríla. Český vicepremiér Jan Hamáček v sobotu oznámil, že kvôli dôvodnému podozreniu zo zapojenia ruských tajných služieb do výbuchu v muničnom sklade vo Vrběticích v roku 2014 musí Českú republiku opustiť 18 pracovníkov ruskej ambasády, ktorí boli identifikovaní ako pracovníci ruských rozviedok.

Česko súčasne vyhlásilo pátranie po dvoch ruských občanoch, ktorí sa v roku 2014 pohybovali na českom území a preukazovali sa cestovnými dokladmi na mená Alexander Petrov a Ruslan Boširov.

Najvyšší štátny zástupca uviedol, že títo muži stoja za útokom na muničný sklad a potvrdil, že Británia ich podozrieva z otravy dvojitého agenta Sergeja Skripaľa novičokom v roku 2018.

Free Tibet či červené trenírky

Nápisy sa na fasáde Pražského hradu objavili už niekoľkokrát. V roku 2016 na neho aktivisti premietali rôzne texty a obrazce.

Robili tak v reakcii na návštevu čínskeho prezidenta v Českej republike a obchodné väzby medzi Prahou a Pekingom. Na stenách hradu boli vtedy nápisy "Pravda a láska", "CZ for sale" či "Free Tibet".

Policajti vtedy projektor hľadali okrem iného v okolí Strahovského kláštora a na Malej Strane. Svetlá totiž smerovali do priestoru, na ktorý sa vzťahujú bezpečnostné opatrenia. Keď miesto našli, projekčné zariadenie sa na ňom už nenachádzalo.

Silnú odozvu vyvolala protestná akcia proti Milošovi Zemanovi v roku 2015. Členovia skupiny Ztohoven vtedy dali dole zo stožiaru českú štandardu a namiesto nej zavesili obrie červené trenky. Viseli tam trištvrte hodiny. Aj vtedy iniciátori akcie kritizovali prezidenta okrem iného za to, že podľa nich preferuje Rusko.

01 - Modified: 2021-04-19 13:48:58 - Feat.: 0 - Title: Rusko poslalo do Prahy pre vyhostených diplomatov "Putinov" Iľjušin. Veľký špeciál pojme vyše 400 ľudí 02 - Modified: 2021-04-19 13:14:14 - Feat.: 0 - Title: Česká polícia zadržala sedem ľudí, ktorí postriekali kečupom múr ruskej ambasády 03 - Modified: 2021-04-19 14:22:59 - Feat.: 0 - Title: Udalosti okolo výbuchu v Česku: Agenti chceli zničiť muníciu do Bulharska, ale zrejme zlyhal časový spínač 04 - Modified: 2021-04-19 21:16:05 - Feat.: 0 - Title: Spor Ruska a Česka eskaluje. Rosatom vylúčili z tendra
01 - Modified: 2024-04-03 13:12:22 - Feat.: - Title: Českého exprezidenta Zemana prepustili po troch týždňoch z nemocnice 02 - Modified: 2024-03-25 11:36:14 - Feat.: - Title: Zeman je v stabilizovanom stave, ale domov ho z nemocnice tak skoro nepustia 03 - Modified: 2024-03-20 12:22:26 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je v stabilizovanom stave, začal s rehabilitáciami po operácii 04 - Modified: 2024-03-15 13:24:53 - Feat.: - Title: Český exprezident Miloš Zeman je po operácii vo vážnom stave 05 - Modified: 2024-03-14 20:43:00 - Feat.: - Title: Bývalého prezidenta Zemana hospitalizovali v nemocnici. Mal by tam byť týždeň
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 00:19