StoryEditor

Máte meno teroristu? Smola

21.08.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Ismaíl Ahmad je energický Brit somálskeho pôvodu. Je finančným poradcom pri OSN. Jeho veľkým problémom v živote je však práve jeho meno -- je rovnaké ako meno bývalého palestínskeho vodcu. Šajcha Ahmada Ismaíla Jasína, niekdajšieho lídra radikálnej strany Hamas, zabili pred troma rokmi v pásme Gazy.

Ismaíl Ahmad je energický Brit somálskeho pôvodu. Je finančným poradcom pri OSN. Jeho veľkým problémom v živote je však práve jeho meno -- je rovnaké ako meno bývalého palestínskeho vodcu. Šajcha Ahmada Ismaíla Jasína, niekdajšieho lídra radikálnej strany Hamas, zabili pred troma rokmi v pásme Gazy. Napriek tomu jeho meno dodnes spôsobuje problémy iným ľuďom.
Šajch Jasín je stále na zozname ľudí podozrivých z terorizmu a je tiež na zozname osôb, ktorých účty zmrazila organizácia OFAC amerického ministerstva financií. Zhoda mien tak môže byť pre Ahmada dosť nepríjemná. "Je to nočná mora," hovorí 47-ročný Brit, ktorý má problémy nielen na letiskách, ale aj pri medzinárodných bankových prevodoch. Pre muža, ktorý pracuje pri OSN ako finančný poradca pri rozvoji Somálska, je to dosť ironická situácia.
Banky často čelia problémom s kvalitou dát na zoznamoch osôb spojených s terorizmom. Tie vytvárajú Spojené štáty, Európska únia a OSN. Niektoré arabské mená sú také bežné, že bez dodatočných informácii, ako je prostredné meno alebo dátum a miesto narodenia, nie je možné určiť, či osoba prevádzajúca finančné operácie je totožná s osobou zo zoznamu potenciálnych teroristov.
Richard Barett, koordinátor tímu OSN, ktorý monitoruje teroristické organizácie Al-Kajdá a Taliban, hovorí, že si bankári "trhajú vlasy", keď sú postavení pred naliehavé rozhodnutie, či pri zhode mien povoliť transakciu alebo nie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 15:22