StoryEditor

Muž Západu na horúcom Kaukaze

18.11.2007, 23:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs
Pred štyrmi rokmi zvrhol počas ružovej revolúcie bez jedinej kvapky krvi postsovietskeho gruzínskeho prezidenta Eduarda Ševardnadzeho, čím zbavil krajinu skostnateného, prorusky orientovaného vedenia.

Prisľúbil, že v krajine bude konečne vládnuť demokracia a že Gruzínci sa budú mať lepšie.
Teraz čelí najväčšej kríze od nástupu k moci v roku 2004. Prozápadne orientovaný gruzínsky prezident Michail Saakašvili nechal začiatkom novembra násilne rozohnať opozičné demonštrácie, na ktorých žiadali vypísanie predčasných prezidentských volieb. Keď dav neutíchal, vyhlásil v krajine výnimočný stav. Hoci potom ustúpil tlaku a vypísal voľby na 5. januára, opozícia mu naďalej vyčíta, že zradil demokratické ideály. "Je dosť možné, že sa mu páči byť pri moci. Saakašvili sa snaží držať krajinu čo najďalej od vplyvu Ruska a niekedy pri smerovaní k tomuto cieľu ide cez mŕtvoly. Možno sú to príliš tvrdé slová, no nedá sa povedať, že by sa úplne striktne držal všetkých demokratických štandardov," povedal pre HN český analytik Michal Thim.

Spory s Kremľom
Už od nástupu k moci Saakašvili jasne hovoril, že chce krajinu priviesť do NATO a do Európskej únie. To sa však nepáči Rusku, ktoré malo v tejto krajine veľmi veľký vplyv za vlády Ševardnadzeho a považuje Gruzínsko stále za "sféru svojho záujmu" zo strategického aj z ekonomického hľadiska. A práve Rusko teraz Saakašvili obvinil, že stojí za pokusom o prevrat v Gruzínsku. "Jedno príslovie hovorí, že bez vetra sa list nepohne. Na druhej strane Saakašvili túto kartu akéhosi ruského sprisahania vyťahuje príliš často a neznie to príliš dôveryhodne. Zrejme tam Rusi majú dosť špiónov, ale hľadať za všetkými vnútornými problémami Rusko, tak to určite nepôjde," myslí si Thim.

Gruzínsko v šoku
Kedysi veľmi obľúbený "Miša" však Gruzíncov zaskočil, keď použil silu proti opozícii, začal cenzurovať médiá a niektoré "nepohodlné" dokonca nechal zavrieť. "Pre mnohých ľudí to bol jednoducho šok. A obzvlášť pre nás novinárov. Nikomu ani vo sne nenapadlo, že Saakašvili urobí niečo také nedemokratické," povedala pre HN Nina Achmeteli, novinárka z denníka Georgia Today v Tbilisi.
Určite to prekvapilo aj Spojené štáty, ktoré Saakašviliho v jeho politike veľmi podporujú. "Pre Ameriku je dôležitým partnerom najmä pri vyrovnávaní vplyvu Ruska v regióne južného Kaukazu," vysvetlil Thim.
Či Saakašvili stavil na dobrú kartu, ukáže zrejme až čas. Isté je, že na popularite doma mu to jednoznačne nepridalo. "Je veľmi ťažké teraz odhadnúť, kde v Gruzínsku ho podporujú a kde nie. Nájdete také miesta, kde hovoria, že ho všetci nenávidia. S tým však nesúhlasím. Mám skôr pocit, že to je tak ,fifty-fifty#145#, teda polovica ho podporuje a tá druhá nie. Tu v Tbilisi sú ľudia viac proti nemu," uviedla Achmeteli.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 16:24