StoryEditor

Posledná debata: Babiš by sa obetoval, bral by ministra financií

24.10.2013, 23:08
Autor:
tasr, stltasr, stl

Česká televízia dnes večer odvysielala v priamom prenose poslednú predvolebnú debatu deviatich vybraných politických subjektov, ktoré reprezentovali ich predsedovia či volební lídri: Bohuslav Sobotka (ČSSD), Karel Schwarzenberg (TOP 09), Miroslava Němcová (ODS), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Zdeněk Žák (SPOZ-Strana práv občanov-Zemanovci), Tomio Okamura (Úsvit), Andrej Babiš (ANO), Vojtěch Filip (KSČM) a Ondřej Liška (SZ-Strana zelených).

Opozícia môže pravdu

Debata, ktorú už tradične moderoval Václav Moravec, publikum v pražskom Kongresovom centre zaujalo, ale aj pobavilo. Vystúpenia jednotlivých politikov sprevádzali potleskom, piskotom aj smiechom.

V diskusii o hospodárskej situácii, ktorú viedli lídri štyroch veľkých strán zastúpených v parlamente, podpredsedníčka ODS Miroslava Němcová okrem iného konštatovala, že ČR prešla krízou "slušne", pretože jej kritizovaná sedempercentná nezamestnanosť je polovičná v porovnaní s nezamestnanosťou na Slovensku. Predseda TOP 09 Karel Schwarzenberg pripustil, že zvýšenie DPH "nebol najlepší krok", ale podľa neho nik nevedel, aká hlboká kríza bude. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka pripustil, že "aj opozícia môže mať niekedy pravdu" - hovoril o ČSSD v opozícii. Moderátor mu pripomenul, nech si to pamätá aj v budúcnosti. A líder komunistov (KSČM) Vojtěch Filip doslova povedal, že "socializmus je beh na dlhú trať, nie je to otázka jedného obdobia", keď sa ho Moravec opýtal, za ako dlho je podľa neho možné ho dosiahnuť.

Ľudia sa smiali politikom

V ďalšej časti debaty sa predstavitelia piatich subjektov, ktoré sa pokúšajú o zvolenie do Poslaneckej snemovne - KDU-ČSL, ANO, SZ, Úsvit a SPOZ, vyjadrovali k budúcnosti českého penzijného systému a druhému dôchodkovému pilieru.

Predseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vyvolal smiech výrokom, že "ľudia, ktorí vstupujú do penzijného systému, by mali byť posudzovaní nielen podľa toho, koľko peňazí doň odvedú, ale aj podľa toho, koľko detí odvedú". Vysvetlil, že hovoril o tom, že dôchodky ľudí budú platiť ďalšie generácie. Zhodne so Zdeňkom Žákom (SPOZ) sa zhodli na tom, že druhý dôchodkový pilier treba zrušiť, nedá sa v ňom pokračovať. Tomio Okamura (Úsvit) presadzuje tzv. švédsky model podobne ako Ondřej Liška (SZ). Ten zdôraznil, že vláda a opozícia musia hľadať spoločnú pôdu v otázke penzijného systému, ktorý pretrvá jedno funkčné obdobie. Smiech a piskot, ale potom aj potlesk, si vyslúžil od publika líder ANO Andrej Babiš, ktorý povedal, že ak by bola krajina riadne spravovaná, druhý pilier by nebol potrebný. Potom však uviedol, že ho ANO má vo volebnom programe a "spočiatku bude povinný".

Babiš ako minister financí

V poslednej tretine debaty sa zúčastnení vyjadrovali k úlohe prezidenta. Tomio Okamura vyhlásil: "Prezident by mal byť nadstranícky. Mal by ním byť ten, kto potiahne našu krajinu desiatky rokov." Mandát prezidenta je pritom päťročný. Spomínali mená ľudí, ktorých by kandidovali do vlády. Babiš vyhlásil, že "by sa obetoval" a zobral post ministra financií.

V závere besedy zazneli odpovede jednotlivých lídrov na otázku, aké najväčšie riziko vidia v súčasných predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa v čase televíznej superdebaty začali už v zahraničí - na oboch amerických kontinentoch. Viacerí diskutujúci sa zhodli, že napriek predčasným voľbám nemusí vzniknúť stabilná vláda.

Pozn. Andrej Babiš je majiteľom spoločnosti Agrofert, ktorá vlastní vydavateľa Hospodárskych novín - Ecopress.

 

01 - Modified: 2005-08-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Menej insolventných firiem v Nemecku
01 - Modified: 2023-02-01 14:35:07 - Feat.: - Title: České voľby od roku 2026 by mohli byť len jednodňové 02 - Modified: 2023-02-01 17:00:00 - Feat.: - Title: Expert na etiketu Špaček: Prezidenta ako Pavel sme ešte nemali. Z Hradu je teraz mŕtve a zatuchnuté miesto 03 - Modified: 2023-01-31 08:34:13 - Feat.: - Title: Čína kritizuje Petra Pavla kvôli Taiwanu. Porušil svoje vlastné slová, myslí si Peking 04 - Modified: 2023-01-30 11:27:52 - Feat.: - Title: Generál Pavel povstal ako Gandalf Biely. Pozri si TOP memečka o novom českom prezidentovi 05 - Modified: 2023-01-29 19:11:26 - Feat.: - Title: Pavel uistil Zelenského o podpore Ukrajiny zo strany Česka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 13:12