StoryEditor

Reakcie najmocnejších ľudí sveta: Útoky nesú znaky Islamského štátu

14.11.2015, 00:39
Autor:
ČTKČTK
Je to terorizovanie nevinných ľudí, vyjadril sa v emotívnom prejave americký prezident krátko potom, ako sa rozšírila správa o brutálnych útokoch.

"Nie je to útok len na Paríž, a ľudí z Francúzska, je to útok na celé ľudstvo, na všetky univerzálne hodnoty, ktoré zdieľame," vyhlásil v Bielom dome, potom ako zomreli ľudia tragickou smrťou v Paríži. "Urobíme čokoľvek, aby sa teroristi dostali pred súd," povedal.

Všetko, čo potrebujete vedieť o terore v Paríži. Čítajte viac v online prenose

Svetoví štátnici odsúdili piatkové teroristické útoky v Paríži a vyjadrujú solidaritu s francúzskym ľudom. Americký prezident Barack Obama útoky tiež označil za ohavný pokus o terorizovanie civilistov a sľúbil Francúzsku pomoc. Zdesenie vyjadril aj britský premiér David Cameron, nemecká kancelárka Angela Merkelová či španielsky premiér Mariano Rajoy.

"Znovu sme boli svedkami ohavného pokusu o terorizovanie nevinných civilistov," uviedol Obama na tlačovej konferencii v Bielom dome. Spojené štáty budú stáť po boku Francúzska v boji proti terorizmu a extrémizmu, dodal americký prezident. S francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom vraj zatiaľ nehovoril, sľúbil mu ale na diaľku všetku pomoc.

Britský premiér Cameron uviedol, že je "v šoku". "Naše myšlienky a modlitby sú s francúzskym ľudom. Urobíme čokoľvek, aby sme pomohli," povedal Cameron.

"Hlboký šok" zo "zjavne teroristických" útokov vyjadrila tiež nemecká kancelárka Angela Merkelová. Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier, ktorý sa s francúzskym prezidentom Hollandom zúčastnil futbalového zápasu na štadióne v Paríži, v ktorého areáli došlo k výbuchom, sľúbil Francúzsku pomoc.

Za "neľudské" útoky označil útoky v Paríži tiež Kremeľ. Rusko je vraj pripravené pomôcť pri vyšetrovaní teroristických činov.

Šéf Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg na sociálnej sieti Twitter napísal, že je útokmi v Paríži otrasený, avšak terorizmus nikdy neporazí demokraciu. "Stojíme po boku francúzskeho ľudu," vyjadril sa generálny tajomník NATO.

Podporu Parížu vyslovil aj kanadský premiér Justin Trudeau, ktorý uviedol, že "Kanada je v týchto temných časoch spolu s Francúzskom a ponúka mu všetku potrebnú pomoc". "Budeme naďalej spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom na tom, aby sme predchádzali takýmto hrozným a nezmyselným činom," povedal Trudeau, ktorého citovala agentúra DPA.

Austrálsky ministerský predseda Malcolm Turnbull uviedol, že útoky "nesú všetky znaky Islamského štátu".

Parížska prokuratúra medzitým potvrdila, že všetkých osem útočníkov je mŕtvych, pričom siedmi z nich zahynuli pri samovražedných bombových atentátoch.

 

 

01 - Modified: 2007-11-09 10:59:33 - Feat.: 0 - Title: Prokopovič: Česi nás chcú tunelovať
01 - Modified: 2024-04-30 04:55:33 - Feat.: - Title: Pri zatýkaní hľadaného muža v USA zahynuli traja policajti, ďalší je v kritickom stave 02 - Modified: 2024-04-27 13:10:53 - Feat.: - Title: Fínskeho poslanca parlamentu zadržali pre streľbu. Bude to mať vážne následky, reaguje šéfka jeho strany 03 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 04 - Modified: 2024-04-15 08:30:07 - Feat.: - Title: Preživší útoku v Manchestri podali žalobu na britskú tajnú službu MI5 05 - Modified: 2024-04-13 08:33:52 - Feat.: - Title: Útok nožom a streľba v Sydney: Z nákupného centra evakuovali stovky ľudí, na mieste zasahuje polícia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 19:01