StoryEditor

Česká koalícia predstavila ministrov. Na rade je teraz Zeman

06.01.2014, 13:31
Autor:
tasr, stltasr, stl

Lídri strán ČSSD, ANO a KDU-ČSL dnes v Poslaneckej snemovni v Prahe podpísali koaličnú zmluvu, ktorá sa v 200-člennej dolnej komore parlamentu bude opierať o 111 poslancov, a predstavili personálne nominácie na jednotlivých členov vlády.

Slávnostný akt, ktorý sa uskutočnil 72 dní od volieb, i následnú tlačovú besedu v priamom prenose prenášala Česká televízia

Nová česká vláda má byť 17-členná, a to vrátane premiéra a dvoch ministrov bez kresla. ČSSD obsadí osem kresiel, ANO šesť a KDU-ČSL tri. Predseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyhlásil, že koalícia "je pripravená ako po programovej, tak po personálnej stránke na to, aby sa ujala vládnej zodpovednosti".

Uviedol tiež, že po jednom exemplári zmluvy si odnesú koaličné strany a jeden odovzdá prezidentovi Milošovi Zemanovi, termín schôdzky s ním si dojednáva.

Následne prvýkrát zverejnil mená kandidátov ČSSD. ANO a KDU-ČSL svojich nominantov iba potvrdili, Babiš na tlačovom brífingu obhajoval kandidátov ANO na ministrov dopravy, obrany a životného prostredia. V súvislosti s ministerstvom obrany povedal, že v EÚ má iba Taliansko ministra obrany, ktorý má vojenskú odbornosť.

Štyri vyhotovenia koaličnej zmluvy podpísali dnes predsedovia strán Bohuslav Sobotka (ČSSD), Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a predsedovia parlamentných klubov ČSSD a ANO, Roman Sklenák a Jaroslav Faltýnek a prvý podpredseda KDU-ČSL a budúci minister poľnohospodárstva Marian Jurečka.

Päťdesiatstránková koaličná zmluva obsahuje program, na ktorom sa trojkoalícia dohodla a prílohu, ktorá definuje rozdelenie zodpovednosti za obsadenie kresiel vo vláde.

Zverejnený návrh na zloženie vlády:
premiér
: - Bohuslav Sobotka (predseda ČSSD)
minister vnútra: - Milan Chovanec (podpredseda ČSSD)
minister zahraničných vecí: - Lubomír Zaorálek (ČSSD)
minister práce a sociálnych vecí: - Petr Krčál (ČSSD)
minister priemyslu a obchodu: - Jan Mládek (ČSSD)
minister školstva a telovýchovy: - Marcel Chládek (ČSSD)
minister zdravotníctva: - Svatopluk Němeček (ČSSD)
minister bez kresla (ľudské práva a šéf legislatívnej rady vlády): - Jiří Dienstbier (ČSSD).

minister financií a vicepremiér pre ekonomiku: - Andrej Babiš (predseda ANO)
ministerka pre miestny rozvoj: - Věra Jourová (podpredsedníčka ANO)
minister dopravy: - Antonín Prachař (ANO)
minister obrany: - Martin Stropnický (ANO)
ministerka spravodlivosti: - Helena Válková (ANO)
minister životného prostredia: - Richard Brabec (ANO)

minister bez kresla a vicepremiér: - Pavel Bělobrádek (predseda KDU-ČSL)
minister poľnohospodárstva: - Marián Jurečka (podpredseda KDU-ČSL)
minister kultúry: - Daniel Herman (KDU-ČSL)

01 - Modified: 2005-11-22 15:42:00 - Feat.: 0 - Title: V Manciniho zozname proti Artmedii nechýba Figo ani Adriano
01 - Modified: 2024-02-10 13:07:52 - Feat.: - Title: Predsedom hnutia ANO v Česku bude ďalšie dva roky opäť Andrej Babiš 02 - Modified: 2024-01-11 13:49:30 - Feat.: - Title: Poslanec ANO kritizoval zásah polície pri pražskej streľbe, jeho dcéra je jednou zo zranených 03 - Modified: 2023-11-08 18:07:27 - Feat.: - Title: Český Senát napriek výhradám schválil balík úsporných opatrení. ANO sa chce obrátiť na Ústavný súd 04 - Modified: 2023-10-12 14:20:07 - Feat.: - Title: Babišovo ANO chce vláde vysloviť nedôveru, odovzdalo podpisy na mimoriadnu schôdzu 05 - Modified: 2023-10-09 08:00:05 - Feat.: - Title: Prieskum: Hnutie ANO v Česku jednoznačne vedie, Fiala v reakcii ukázal na slovenské exit polly
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:28