StoryEditor

Europol zabavuje zbrane zo Slovenska. Akciu spustil útok na Charlie Hebdo

28.11.2015, 23:00
Polícia po celom Česku v spolupráci s Europolom prehľadáva zbierky. Zhabú všetky znehodnotené zbrane kupované na Slovensku.

Akcia s názvom MARS, ktorá začala kvôli použitiu slovenskej zbrane pri teroristickom útoku na redakciu Charlie Hebdo, súčasne prebieha aj v ďalších štátoch Európskej únie.

V máji tohto roka začala polícia v Česku masívne zabavovať expanzné zbrane nakúpené v slovenských obchodoch. Práve Slovensko je totiž známe voľnejšími predpismi na predaj expanzných zbraní, ktoré majú byť upravené tak, aby z nich bolo možné strieľať len slepými nábojmi. Slovenské obchody predávali aj samopaly, ktoré boli znehodnotené len čiastočne a po drobných úpravách mohli opäť zabíjať.

V Česku ale takto dovezené zbrane nezodpovedajú prísnejším predpisom a je potreba na ne mať udelenú výnimku zo zákona. So slovenským znehodnotením totiž spadajú do kategórie A, čiže "zakázané zbrane".

Dôvod? Útok na Charlie Hebdo

Policajná akcia s názvom MARS, ktorú riadi Europol nielen v Česku, ale aj v iných štátoch Európskej únie, spustil januárový útok na francúzsku redakcii Charlie Hebdo. "Áno, súvisí to s tým. Pokiaľ viem, ide o zbrane, ktoré boli na Slovensku prestavané na expanzné a dostali sa do Belgicka. Tam ich niekto upravil tak, že sa dali zase normálne používať," povedal serveru Lidovky.cz riaditeľ policajnej služby pre zbrane a bezpečnostný materiál Zdeněk Bambas. Že sa v Bratislave dajú zaobstarať ľahko opraviteľné samopaly, sa vie v kriminálnych kruhoch už dlhšiu dobu.

Pre pripomenutie: po januárovom útoku na redakciu satirického časopisu sa ukázalo, že zbrane teroristov pochádzali zrejme zo Slovenska. Podľa agentúrnych správ malo ísť o dva "slovenské" samopale. Aj vtedy malo ísť o znovuoživenie expanzných zbraní, ktoré sa podľa niektorých zdrojov dostali do rúk teroristov prostredníctvom priekupníkov z Belgicka.

Hoci tuzemské úrady aj samotný Europol k akcii s názvom MARS zatiaľ mlčia, serveru Lidovky.cz sa podarilo zistiť, že sa polícia doteraz zameriavala predovšetkým na akcie nadšencov do vojenskej histórie, ale napríklad aj na bývalých policajtov, ktorí chceli mať doma repliku svojho obľúbeného modelu.

Vojenská nostalgia

Dve expanzné zbrane tak napríklad policajti zabavili na začiatku mája počas plzenských Slávností slobody. "Viem o dvoch ľuďoch, ktorým polícia zabavila expanz zo Slovenska. Zbrane prepadli štátu. Či to bol len priestupok, alebo sa to posudzovalo ako trestný čin, to už neviem," hovorí odborník na zbrane a člen klubu vojenskej histórie v Plzni, ktorý si neželal byť menovaný. Redakcia ale jeho totožnosť pozná.

Ľudí, ktorí nakúpili expanzné zbrane na Slovensku, má medzi svojimi priateľmi viac. "Sú to väčšinou ľudia z historických klubov alebo chlapi, čo spomínajú na samopal vzor 58 z vojny a z nostalgie si ho chcú zaobstarať," opísal vojenský nadšenec profily priemerných zákazníkov v českých obchodoch so zbraňami. Ako sám sledoval, Česi vraj mieria nakupovať za hranice predovšetkým kvôli cene. "Samopal si tam zaobstarali napríklad za 250 eur, u nás by si ho kúpili napríklad aj o 80 eur drahšie," opísal rozdiely v cenách v Česku a na Slovensku.

Až pol roka po januárových parížskych útokoch slovenská vláda sprísnila zákon. Podľa expertov je teraz ťažšie, nie však nemožné takto znehodnotené zbrane opäť uviesť do funkčného stavu.

"Takéto zbrane by si mohol kúpiť ktokoľvek. Lenže každý štát na to má iné predpisy. Môžete si kúpiť v dobrej viere, potom prejdete hranice a je z toho problém. Preto ide o medzinárodný problém. Európska únia sa ešte len po všetkých tých problémoch začala starať o zjednotenie legislatívy," dodal expert na zbrane.

Niektorých záujemcov o slovenské znehodnotené zbrane však policajný zásah odradil od kúpy. "Chcel som si kúpiť jeden kúsok na Slovensku, nakoniec som od toho ale upustil. Viem, že s tým majú niektorí ľudia problémy," opísal muž, ktorý je členom klubu vojenskej histórie v Benešove. Meno si zo strachu neprial prezradiť.

Server pred niekoľkými dňami navyše upozornil aj na doteraz neznámu skutočnosť, ktorá môže zase súvisieť s ďalším teroristickým útokom vo Francúzsku, ktorý sa odohral pred dvoma týždňami. Zlínska polícia tento rok v apríli na hraniciach zatkla dvoch Francúzov, ktorí do Česka pašovali zbrane zo Slovenska. Jednému súd uložil 14 mesiacov nepodmienečne za nelegálny prevoz zbraní, druhý vyviazol s jednoročnou podmienkou a s odkladom na tri roky a tiež bol na päť rokov vyhostený.

Nebezpečné zbrane

Kvôli expanzným zbraniam panuje v Európe trochu dusná atmosféra. Pred nebezpečenstvom v podobe zbraní, ktoré sa dajú prerobiť na funkčné zbrane, varuje už dlhodobo napríklad súdny znalec zameriavajúci sa na strelivo a výbušniny Pavel Jirkovský. "Už mnohokrát som na to upozorňoval. Je to nebezpečné. Vôbec sa nečudujem, že na to polícia reaguje. Slovensko malo iné predpisy a nechávalo sa to bežne upraviť do funkčného stavu. Jedna zo zbraní sa navyše objavila vo Francúzsku v súvislosti s terorizmom," neskrýva rozhorčenie. Spomenul si totiž na prípad, keď expanzná zbraň usmrtila desaťročného chlapca.

"V hlavniach slovenských zbraní nie sú žiadne prekážky a keby niekto nabral potrebné hlinu alebo akýkoľvek iný predmet, tak to funguje ako náboj, čo vzhľadom ku vzdialenostiam, z ktorých na seba ľudia strieľajú pri rekonštrukciách vojnových bojov, môže spôsobiť ťažké zranenie alebo dokonca smrť. Hovorím si teda, ako je možné, že im to mohlo prejsť," vysvetlil Jirkovský, prečo expanzné zbrane považuje za nebezpečné.

01 - Modified: 2007-11-22 09:29:00 - Feat.: 0 - Title: Neznámy útočník vážne postrelil opozičného kandidáta v Rusku
01 - Modified: 2023-01-10 20:09:18 - Feat.: - Title: V novom čísle týždenníka Charlie Hebdo sú ďalšie karikatúry iránskych duchovných 02 - Modified: 2022-09-12 12:56:19 - Feat.: - Title: Začal sa odvolací súd s mužmi odsúdenými za útok na redakciu Charlie Hebdo 03 - Modified: 2022-04-06 14:16:38 - Feat.: - Title: Dokumentaristka Lacková: Rómovia boli obeťami vojny, ale vôbec sa nevie, že boli aj partizáni 04 - Modified: 2022-03-22 13:23:26 - Feat.: - Title: Charlie Hebdo zobrazuje obete vojny ako novodobých pracovných otrokov 05 - Modified: 2022-02-16 10:07:11 - Feat.: - Title: Je známe meno súpera. Slovenskí hokejisti už vedia, s kým si zmerajú sily v semifinále
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 13:55