StoryEditor

Jan Kavan prežil zatiaľ všetko, prekoná aj novú aféru?

28.05.2003, 00:00
Česká politika je v posledných dňoch opäť o niečo zaujímavejšia.
  • České HN: Kavan: Spis o skartácii je omyl
  • Česká politika je v posledných dňoch opäť o niečo zaujímavejšia. Už po niekoľkýkrát sa o to postaral "starý známy", aspoň pokiaľ ide o rôzne aféry: bývalý minister zahraničných vecí a dnešný poslanec Jan Kavan, t. č. aj predseda Valného zhromaždenia OSN. Podľa záznamov dal v rokoch 1999 - 2002 skartovať presne 385 dôverných a tajných materiálov, vrátane dokumentov polície a tajných služieb. Vtip je v tom, že dve tretiny z nich sa zase našli...
    Spravil iba chybu? Bol to úmysel? Alebo iba neporiadok? V každom prípade Národný bezpečnostný úrad ČR spozornel a spolu s ním aj parlamentná komisia pre kontrolu civilnej kontrarozviedky. Ich pozornosť je o to väčšia, že sa hovorí o stratených šifrách veľvyslancov, o tajných správach NATO, ba aj o zázname rozhovorov s bývalým riaditeľom televízie NOVA Vladimírom Železným (čo má v týchto dňoch osobitnú príchuť, keďže Železný je sám vyšetrovaný). Poslanec Jan Klas, predseda spomínanej komisie, Kavana vo svetle aféry vyzval, aby sa vzdal poslaneckého mandátu a z funkcie v OSN odstúpil, keďže je reprezentantom ČR. I Kavan reagoval promptne. Rezignovať nemieni a má "dojem, že ide o ďalší pokus skreslenými informáciami zdiskreditovať jeho osobu v očiach českej verejnosti a zahmliť jeho zahraničnopolitické úspechy". Cyril Svoboda ako Kavanov nástupca v kresle ministra zahraničia teraz svojmu predchodcovi zakázal prístup k utajovaným skutočnostiam aj na tej najnižšej úrovni, čo je v diplomacii akéhokoľvek štátu zrejme bezprecedentné rozhodnutie.
    Keď sa hovorí o Janovi Kavanovi, nikdy nie sú ďaleko ani tajné služby. V 90. rokoch sa napr. objavili chýry, že počas svojej londýnskej emigrácie bol agentom československej Štátnej bezpečnosti - úspešne ich vyvrátil. Zato prípad moskovského "Českého domu" sa dodnes neskončil. Tu je hlavnou postavou príbehu niekdajšia Kavanova pravá ruka, tajomník ministerstva zahraničia Karel Srba, v súčasnosti vo vyšetrovacej väzbe. Podľa obžaloby si Srba objednal vraždu novinárky z denníka Mladá fronta dnes, ktorá o "Českom dome" písala. Ale aj keď sa aféra obtrela i o Kavana, zatiaľ mu priamo neuškodila. Akurát sa vo vhodnom okamihu presťahoval do New Yorku, kde je od septembra 2002 v prestížnej funkcii predsedu Valného zhromaždenia OSN a ako zdôrazňujú neprajné jazyky, berie tri platy: poslanca, zamestnanca ministerstva a predsedu VZ OSN.
    Celá vec má však ešte jeden háčik, takpovediac český vnútropolitický či parlamentno-matematický. Terajšia vládna koalícia v ČR sa v poslaneckej snemovni opiera len o tesnú väčšinu 101 hlasov (z celkových 200). Kolujú zvesti, že keby sa postoj vlády voči Kavanovi pritvrdil, mohol by jednoducho klub ČSSD opustiť. Tu niekde treba hľadať aj príčiny veľkorysosti, na základe ktorej mu štát hradí i letenky medzi Prahou a New Yorkom. A nie je ich málo, pretože Kavan prichádza na každé významné hlasovanie v parlamente, kde by práve jeho hlas mohol chýbať.
    Ako napísali pražské Hospodářské noviny, tou najhoršou správou pre českú verejnosť by bolo, keby sa potvrdilo, že Kavan sa už obzerá po nejakej zaujímavej funkcii v Európskej únii - predseda VZ OSN sa totiž volí iba na rok.

    Čo povedali

    Minister zahraničia Cyril Svoboda: "Jan Kavan podpísal vyhlásenie, že po preštudovaní skartoval spisy, ktoré boli vedené v režime vyhradené, dôverné a tajné. Od roku 1999 až do roku 2002 išlo celkovo o 385 čísiel. Tieto vyhlásenia nie sú pravdivé... Minimálne to svedči o tom, že spisy, ktoré majú byť v regulovanom režime, sa na ministerstve pohybovali v nejakom paralelnom režime, že ich mali v ruke tí, ktorí ich možno mali mať, nemali mať. Jednoducho, česky sa tomu hovorí neporiadok."
    Jan Kavan: "Moja práca v OSN je úplne v súlade s najprísnejšími meradlami, ktoré sú v medzinárodnej politike kladené na vysokých funkcionárov. Výzva pána Klasa, aby som rezignoval, sú teda nemiestne."
    Premiér Vladimír Špidla: "Váha toho pochybenia nie je zrejmá. Samozrejme, že ten prípad budem ďalej sledovať a požadovať vypracovanie súhrnnej správy."
    Generálny tajomník NATO George Robertson: "Ak sa skutočne preukáže zneužitie tajných dokumentov NATO, som presvedčený, že nás o tom české orgány upovedomia."
    menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
    08. máj 2024 16:37