StoryEditor

Stoja za útokmi na Charlie Hebdo. Jemenská al-Kájda sa mení na veľkú hrozbu

18.01.2015, 18:00
Jemenská teroristická organizácia chce vyhnať Židov a križiakov z Arabského polostrova, najväčším rivalom pre ňu je však Islamský štát.

Organizácia al-Kájda na Arabskom polostrove (AQAP), ktorá sa prihlásila k útokom na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo, je podľa expertov v súčasnosti nebezpečnejšia ako jej materská organizácia. Útok na týždenník je pre ňu zrejme spôsob, ako si zlepšiť renomé a vystúpiť z tieňa Islamského štátu.

AQAP vznikla v roku 2009 zlúčením jemenskej a saúdskoarbaskej odnože al-Kájdy, ktorá v predchádzajúcich rokoch takmer zanikla. Kým saudská vláda bola v potlačení terorizmu pomerne úspešná, v Jemene naopak teroristi našli vďaka slabej centrálnej vláde ideálne útočisko.

Cieľom AQAP je podľa CNN vyhnanie "Židov a križiakov" z Arabského polostrova, zavedenie práva šaría a obnova islamského kalifátu, čo predpokladá zvrhnutie doterajších vlád. V samotnom Jemene organizácie útočia na cudzincov i vládnych predstaviteľov. V roku 2009 sa jej terčom stal saudský princ Muhammad ibn Najíf, ktorý však atentát prežil.

Už v roku 2010 AQAP podľa analytikov CIA predstavovala pre Spojené štáty väčšie nebezpečenstvo než jadro al-Kájdy v Pakistane, napísal Washington Post.

Jemenská vláda sa tomuto tvrdeniu síce bránila s tým, že je prehnané, bola to však práve AQAP, ktorá sa prihlásila k pokusu o atentát na palube airbusu letiaceho do Detroitu v roku 2009 a stála aj za nevydareným pokusom odpáliť na palube lietadla z Jemenu do USA tonery do tlačiarní naplnené výbušninami.

Džihádski rivali
V nasledujúcich rokoch al-Kájdu do istej miery zatienil jej niekdajší spojenec Islamský štát, ktorý dobyl rozsiahle územia v Iraku a Sýrii a stal sa oveľa atraktívnejším pre džihádistov zo Západu. Útok na redakciu Charlie Hebdo môže byť spôsobom, ako sa vyrovnať s konkurenciou IS a zdvihnúť morálku svojich členov aj možných nových regrútov.

"Al-Kájda sa snaží reagovať na vzostup IS útokmi, ktoré pripomínajú tie z rokov 2001-2011," myslí si odborník na islam z univerzity v Toulouse Mathieu Guider. Útok na Charlie Hebdo mal teroristickej organizácii poslúžiť ako reklama a priviesť späť odpadlíkov, povedal guider agentúre AFP.

"Útok na Charlie Hbedo rozhodne vracia al-Kájdu do hry v jej rivalite s islamským štátom," uviedol expert na Jemen Laurent Bonnefoy. "Al-Kájda je stále hrozbou, najmä ak rivalita oboch skupín prejde v akúsi súťaž," citoval ho denník Times of Israel.

Al-Kájda a najmä jej jemenská vetva doteraz čerpá z odkazu svojho ideológa Anvara al-Avlakího, ktorý v septembri 2011 zomrel pri útoku bezpilotného lietadla. Avlakí sa narodil v Spojených štátoch, ešte v detstve sa však jeho rodina presťahovala do Jemenu, odkiaľ pochádzala. Vysokú školu Avlakí vyštudoval opäť v USA, kde sa neskôr stal aj imámom. Na jeho kázne dochádzali aj dvaja zo strojcov útoku 11. septembra 2001.

V roku 2004 Avlaki odišiel do Jemenu, krajiny svojich predkov, kde sa stal hlavným verbovačom al-Kájdy. Osobne ovplyvnil aj strojca masakry na americkej vojenskej základni Fort Hood v roku 2009 a stál aj za už spomínaným nevydareným útokom na airbus letiaci do Detroitu.

Avlakího videá, nahrávky i články v anglicky písanom džihádistickom magazíne Inspire ovplyvnili tisíce moslimov vrátane parížskych atentátnikov Saida a Chérifa Kouachiových.

USA sa obávajú teroristického pyrotechnika
AQAP však od roku 2009 vedie Násir al-Vuhajší, ktorý je podľa amerického ministerstva zahraničia zodpovedný za voľbu cieľov, nábor nových členov, financovanie aj plánovanie útoku a rozdeľovanie úloh, uviedla stanica ABC. Spojené štáty za jeho dolapenie ponúkajú desať miliónov dolárov.

Americké bezpečnostné služby majú okrem al-Vuhajšího obavy aj z popredného pyrotechnika AQAP Ibrahima al-Asírího. Práve on vyrobil nálože, ktoré mali vybuchnúť v lietadle smerujúcom do Detroitu, aj výbušniny skryté v toneroch do tlačiarní.

Podieľal sa aj na útoku na princa Muhammada ibn Najífa, ktorý vykonal Asírího brat. Ten sa stal jeho jedinou obeťou. Bomba, ktorú ukryl v konečníku, totiž bola príliš slabá. Aj napriek nezdaru však Washington zaskočila "brutalita, inovácie a sofistikovanosť plánu, ktorý dokladá, akú hrozbu al-Asírí predstavuje". Za dolapenie al-Asírího preto Spojené štáty ponúkajú päť miliónov dolárov.

01 - Modified: 2007-02-19 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Real v LM proti Bayernu možno bez Cannavara a Sergia Ramosa
01 - Modified: 2023-08-16 10:45:49 - Feat.: - Title: Pri útoku v pohraničí s Burkinou Faso zahynulo 17 vojakov nigerskej armády 02 - Modified: 2023-06-10 05:18:42 - Feat.: - Title: Vojaci misie OSN v Mali sa opäť stali terčom útoku džihádistov, zahynul jeden človek 03 - Modified: 2023-05-02 06:38:00 - Feat.: - Title: Po 87-dňovej hladovke zomrel v izraelskej väznici Palestínčan Chádir Adnán 04 - Modified: 2023-04-06 10:11:52 - Feat.: - Title: Kanada prevzala zo sýrskeho tábora pre radikálov štyri ženy a desať detí džihádistov 05 - Modified: 2023-03-08 14:12:38 - Feat.: - Title: Syn Slovenky pod vedením Islamského štátu trénuje streľbu z pušky. „Všetky malé deti sa pripoja k džihádu!“
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 07:06