StoryEditor

Schröder kryje Američanov

21.01.2003, 23:00

Nemecký kancelár Gerhard Schröder zasiahol do súdneho procesu s Maročanom Motassadikom, odvolávajúc sa na možné ohrozenie vzťahov amerických a nemeckých spravodajských služieb. Dvadsaťosemročného Maročana Múnira al Motassadika v súčasnosti súdia v Hamburgu za údajnú pomoc jedenástim páchateľom teroristických útokov z 11. septembra 2001. Motassadikovi obhajcovia tvrdia, že ich mandant je nevinný a že kľúčom na jeho obhajobu je predvedenie osôb zapojených do sprisahania, ktorí súčasne poznajú ich klienta. Požadujú predovšetkým svedeckú výpoveď priateľa atentátnikov Ramzího Binalšibího, ktorého minulý rok zatkli v Pakistane.
Binalšibí, ktorého americké úrady v súčasnosti držia na neznámom mieste, americkým agentom údajne vypovedal o svojom zapojení do sprisahania. Jeho svedectvo bolo v uplynulých týždňoch zdrojom istého napätia medzi USA a Nemeckom. Američania totiž odmietli dve písomné žiadosti súdu, v ktorých žiada, aby Binalšibí svedčil osobne a zamietli aj žiadosť o poskytnutie prepisu jeho výpovede. Nemecké tajné služby však tento prepis k dispozícii majú a súd preto požiadal vládu o vydanie dokumentu.
Úrad spolkového kancelára Gerharda Schrödera požiadavku súdu v štvorstránkovom liste odmietol, s odôvodnením, že nemecké a americké tajné služby uzavreli dohodu o neposkytovaní prepisu výpovede. Súčasne sa v liste tvrdí, že zverejnenie týchto informácií by mohlo mať vážne dôsledky pre nemecké ozbrojené sily rozmiestnené v zahraničí, ktoré sú odkázané na dobré vzťahy s americkou vojenskou rozviedkou.
Americké a nemecké oficiálne miesta záležitosť nekomentovali. V liste sa hovorí, že USA veria, že Binalšibího svedectvo obsahuje mnohé použiteľné informácie, týkajúce sa operácií Al-Kajdy.
"Ak by sa však tieto materiály dostali na program súdneho pojednávania, mohlo by dôjsť k ich úniku a využili by ich iné osoby," uvádza sa v liste. "Také niečo nie je v súlade so želaniami americkej strany."
Hartmut Jakobi, jeden z Motassadikových obhajcov uviedol, že nemá záujem o šírenie citlivej výpovede, iba o využitie informácií týkajúcich sa sprisahania. Namiesto odopierania by vláda mala súhlasiť s ich vydaním a zaradením medzi dôkazy, povedal. "Úrad kancelára chce všetko alebo nič," dodal. Odvolanie na Najvyšší správny súd však podať nemieni.
Rozhodnutie, ktoré bolo súdu oznámené v piatok, znemožní vyhodnotenie potenciálne najzaujímavejších informácií o tom, ako operovala tzv. nemecká bunka teroristov. Do tejto bunky patrili traja zo štyroch pilotov lietadiel z 11. septembra 2001. Piloti pri útokoch zahynuli; ďalší členovia skupiny im pravdepodobne poskytovali logistickú pomoc. Motassadik je prvý z pomocníkov atentátnikov, ktorý sa zodpovedá pred súdom. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 15:33