StoryEditor

Izrael pobúrilo šokujúce video. Židia oslavujú smrť palestínskeho chlapca

24.12.2015, 14:06
Autor:
ČTKČTK

Izraelská polícia začala vyšetrovať okolnosti natočenia videa, ktoré zachytáva ortodoxných Židov tancujúcich so zbraňami a nožmi pri fotografii palestínskeho chlapca zabitého pri podpaľačskom útoku. Tento čin bol spáchaný v júli v Kfar Dume na Západnom brehu Jordánu. Osemnásťmesačný Palestínčan pri ňom zomrel a neskôr svojim zraneniam podľahli aj jeho rodičia.

Nové násilnosti

Izraelsko-palestínske násilnosti dnes pokračovali niekoľkými incidentami, pri ktorých boli zabití štyria Palestínčania. Traja z nich prišli o život pri útokoch na vojakov, štvrtý pri zásahu vojska v utečeneckom tábore na Západnom brehu Jordánu.

Policajná hovorkyňa Luba Samriová povedala, že prvý Palestínčan napadol nožom ostrahu priemyselnej zóny v osade Ariel. Dvoch strážcov síce zranil, ale pri obrannej paľbe bol zabitý, dodala hovorkyňa.

Pri ďalších útokoch Palestínčania použili skrutkovač a auto. V ďalšom prípade prišli Izraelčania zatýkať do tábora Kalandíja, ale narazili na nespokojný dav. Pri ostrej paľbe potom jedného z Palestínčanov zasiahli do hlavy. Násilnosti majú od konca septembra na konte životy 20 Izraelčanov a viac ako 120 Palestínčanov.

Na svadbe sa tešia zo smrti

Útok v Kfar Dume je pripisovaný židovským extrémistom. Polícia zatiaľ zatkla niekoľko ľudí a v súvislosti s útokom ich vypočúva.

V Izraeli teraz začalo kolovať video, ktoré bolo natočené pred asi desiatimi dňami na jednej svadbe. Zachytáva rozradostených Židov, z ktorých mnohí majú nad hlavou zbrane a nože a jeden tiež zápalnú fľašu a nechávajú kolovať fotografiu palestínskeho chlapca z Kfar Dumy a bodajú do nej. Útok na túto rodinu prežil iba chlapcov starší brat, ktorý bol ale tiež vážne zranený a je stále hospitalizovaný v Izraeli.

Snímky zo svadby v stredu večer odvysielala izraelská televízia a video, ktoré premiér Benjamin Netanjahu odsúdil, sa šíri sociálnymi sieťami. "Tieto šokujúce zábery ukazujú skutočnú povahu skupiny, ktorá predstavuje nebezpečenstvo pre izraelskú spoločnosť aj pre bezpečnosť Izraela. Nie sme pripravení prijímať ľudí, ktorí porušujú právo," povedal Netanjahu.

"Toto nie je moje židovstvo"

Opozičná politička Cipi Livniová o osobách na videu hovorila ako o predstaviteľoch skupiny, "ktorá chce zničiť Izrael". "Židovstvo tých, ktorí tancujú nad krvou malých detí, nie je mojím židovstvom. Sú to ľudia, ktorí chcú túto krajinu zničiť zvnútra a urobiť z nej štát nenávisti," povedala Livniová. "Nikto, kto oslavuje smrť spiaceho dieťaťa, nie je Žid a nie je Izraelčan. Mal by byť čo najskôr za mrežami," vyhlásil vodca opozície Jicchak Herzog.

Polícia chce vypátrať účastníkov svadby a vyšetrovať ich okrem iného za neopatrné zaobchádzanie so zbraňou. Majú prísť o zbrojné licencie. Svadobný pár údajne patrí k najradikálnejšej pravici a niektorí zo svadobných hostí sú vraj priatelia podpaľačov z Kfar Dumy.

Ortodoxní židia v minulých dňoch ostro kritizovali políciu za údajne brutálne metódy použité pri výsluchu osôb spájaných so podpaľačským útokom. Policajti vraj niektorých mučili.

 

 

01 - Modified: 2007-12-17 12:02:38 - Feat.: 0 - Title: Televízia má nového šéfa, dočasne
01 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 02 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov 03 - Modified: 2024-04-25 17:29:41 - Feat.: - Title: Do Egypta od októbra utieklo z Pásma Gazy asi 100-tisíc Palestínčanov. Väčší počet Káhira odmietla 04 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite 05 - Modified: 2024-04-25 11:06:08 - Feat.: - Title: Na propalestínskych protestoch na univerzite v Los Angeles zadržali vyše 90 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 21:40