StoryEditor

Atentátnici z Bruselu chceli zaútočiť na futbalovom šampionáte, tvrdia Francúzi

11.04.2016, 13:33
Autor:
ČTKČTK

Pôvodným terčom teroristického útoku plánovaného bruselskými atentátnikmi boli futbalové majstrovstvá Európy, ktoré sa budú konať v lete vo Francúzsku. S odvolaním sa na zdroj blízky belgickým vyšetrovateľom o tom informoval francúzsky denník Libération.

Podľa francúzskeho denníka opísal pôvodné plány radikálov pri výsluchu 31-ročný Mohamed Abrini, ktorého polícia zadržala v piatok a ktorého v sobotu obvinila z terorizmu. Abrini sa priznal, že je „mužom v klobúku“, ktorý sprevádzal dvoch samovražedných atentátnikov na bruselskom letisku Zaventem, po odložení tašky s bombou ale z miesta odišiel.

Pôvodne terčom atentátu mala o byť podľa Abriniho znovu Francúzsko. Zaútočiť chceli islamisti počas futbalového EURO. Belgická prokuratúra na otázku tlačovej agentúry Belga odmietla informáciu komentovať. Už skôr uviedla, že spáchaniu útoku vo Francúzsku zabránila rýchla práca polície.

Radikáli sa tak rozhodli svoj plán zmeniť a zaútočili priamo v Bruseli. Nie je to veľké prekvapenie, že sa teroristi chystali zaútočiť na veľké športové podujatie,“ uviedol zdroj listu Libération s tým, že bezpečnostné zložky s takou možnosťou dlhodobo počítajú a pripravujú sa na ňu.

Na prelome marca a apríla prebehlo vo Francúzsku v súvislosti s tohtoročným majstrovstvami Európy cvičenie niekoľkých európskych krajín.

Výcvik sa zameral okrem iného práve na prevenciu prípadného teroristického útoku. Na futbalové stretnutia počas Eura by podľa usporiadateľov mohlo doraziť spolu okolo 2,5 milióna ľudí, ďalších zhruba sedem miliónov by sa mohlo pohybovať vo fanúšikovských zónach. Pri marcových atentátoch na bruselskom letisku Zaventem a v stanici metra Maalbeek zahynulo celkovo 32 ľudí.

Teroristické útoky v Paríži z vlaňajšieho 13. novembra si vyžiadali 130 obetí. Radikáli okrem iného útočili blízkosti štadióne Stade de France na predmestí Saint-Denis, kde sa práve konalo priateľské futbalové stretnutie Francúzsko s Nemeckom. Zúčastnil sa ho tiež francúzsky prezident François Hollande či nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier.

01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite 03 - Modified: 2024-04-25 09:13:03 - Feat.: - Title: Symbol parížskeho kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlyna sa zrútili 04 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži 05 - Modified: 2024-04-19 13:14:38 - Feat.: - Title: Pri iránskom konzuláte v Paríži zadržali muža, ktorý sa vyhrážal, že sa odpáli
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 23:50