Reuters
StoryEditor

Státisíce Turkov oslavovali potlačenie puču. Rakúsko im hrozí odstavením od únie

07.08.2016, 19:10
Autor:
TASRTASR
Vzťahy Turecka a Rakúska sa vyostrili minulý týždeň.

Státisíce Turkov sa dnes zišli na masovej demonštrácii v Istanbule proti zmarenému pokusu o vojenský prevrat z 15. júla. Manifestácia sa konala na pobreží Marmarského mora v európskej časti Istanbulu. Nespočetné turecké zástavy v rukách účastníkov zhromaždený premenili dav na červeno-biele "more", uviedla agentúra AP.

Podľa organizátorov ľudia svojou účasťou bez ohľadu na stranícku príslušnosť vyjadrili podporu princípom tureckej demokracie a vzdali hold 270 "mučeníkom", ktorí zahynuli počas pokusu o puč.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa na míting doviezol vrtuľníkom spolu so svojou manželkou Emine. Okrem neho prišli aj náboženskí predstavitelia a lídri dvoch z troch opozičných strán.

Chýbali jedine predstavitelia prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP), ktorí neboli na akciu pozvaní.

Prísne bezpečnostné podmienky

Oficiálne odhady počtu účastníkov neboli bezprostredne k dispozícii, podľa tureckých médií ich však bolo niekoľko miliónov. Zhromaždenie sa začalo minútou ticha za obete prevratu, spevom tureckej hymny a odriekaním islamských modlitieb.

Pódiu dominovali turecké štátne vlajky a portréty prezidenta Erdogana a zakladateľa moderného Turecka Mustafu Kemala Atatürka. Prenos z podujatia mohli naživo sledovať prostredníctvom veľkoplošných obrazoviek obyvatelia všetkých tureckých provincií. Vo veľkých tureckých mestách sa pri nich zišli niekoľkotisícové davy.

Bezpečnosť istanbulskej demonštrácie zaisťovalo takmer 15.000 policajtov a vo vzduchu krúžili vrtuľníky. Na zhromaždisku boli preventívne rozmiestnené aj protilietadlové batérie. Prichádzajúci účastníci sa museli podrobiť prehliadkam na detektoroch kovov.

Rakúske stop

Rakúsko znovu zosilnelo svoju kritiku pomerov v Turecku, keď v nedeľu pohrozilo zablokovaním prístupových rozhovorov Turecka s Európskou úniou. Minister zahraničia Sebastian Kurz v rozhovore pre denník Kurier povedal, že je proti otvoreniu nových kapitol v rokovaní medzi Bruselom a Ankarou.

Prístupové rozhovory postupujú veľmi pomaly od roku 2005, kedy sa začali. Uzavretá bola zatiaľ len jedna z 35 kapitol. "V rade ministrov zahraničných vecí EÚ mám svoj hlas. Na programe je otázka, či otvoriť ďalšie prístupové kapitoly, a ja som proti," uviedol minister. Súhlasné stanovisko európskych ministrov musí byť jednomyseľné, a Kurz má tak prakticky právo veta.

Vzťahy medzi Tureckom a Rakúskom sa vyostrili minulý týždeň, keď sa spolkový kancelár Christian Kern vyslovil proti pokračovaniu prístupových rozhovorov kvôli tvrdému postupu Ankary proti opozícii a údajnému oslabovanie demokratických princípov v krajine.

01 - Modified: 2020-01-03 17:03:05 - Feat.: - Title: Turecko odsúdilo na doživote 70 kadetov obvinených z pokusu o prevrat 02 - Modified: 2018-06-26 12:57:57 - Feat.: - Title: Čo zažíva krajina po puči? 03 - Modified: 2018-02-20 14:29:30 - Feat.: - Title: Turci sa boja perzekúcií. Preplávali do Grécka a požiadali o azyl 04 - Modified: 2017-08-14 05:48:24 - Feat.: - Title: Podozrivý bombový útočník dobodal policajta v Turecku 05 - Modified: 2017-08-11 10:39:28 - Feat.: - Title: Íránská novinářka kvůli hrozbě deportací do vlasti odjela do Izraele
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 09:27