nigéria ženyReuters
StoryEditor

Jedna manželka stačí. Polygamia u chudobných vedie k rozmachu militantného islamu

26.02.2017, 10:38
V mnohých severných mestách Nigérie sa opustené deti zhromažďujú do skupín, ktoré skôr či neskôr môžu verbovať militantné skupiny ako je napríklad Boko Haram.

Polygamia je v širokom meradle akceptovaná po celom území afrického štátu Nigéria. Jeden z najviac prominentných moslimským lídrov sa ju ale bude snažiť v niektorých prípadoch obmedziť. Dôvod je jasný - podľa neho polygamia v chudobnejších kruhoch vedie k vzostupu islamistickej militantnej skupiny Boko Haram, ktorá stojí za násilným povstaním v krajine.

V Nigérii polygamné manželstvo s niekoľkými ženami, obzvlášť pre mužov, ktorí si to nie sú schopní z ekonomických dôvodov dovoliť, bolo katalyzátorom zmien. Za ne bojuje moslimský vážený duchovný vodca Muhammad Sanusi, emir zo štátu Kano.

"Na severe krajiny je bežnou vecou, ​​že muž, ktorý si nemôže dovoliť jednu ženu, si vezme rovno štyri," povedal počas uplynulých dní emir. "Skončí to tým, že títo muži majú dvadsať detí bez vzdelania a na ulici. Osudom nezabezpečených detí je dostať sa pod krídla gangov a teroristov," vidí spojitosť emir.

Zákaz polygamie ako zbrane

"Polygamia nie je o nič menej častá v bohatých kruhoch než naopak, problémom ale je polygamia vo vidieckych oblastiach, a to špeciálne na severe krajiny," uviedol web britskej televízie BBC.

Mnohoženstvo je legálne. Hoci oficiálny register manželstiev povoľuje iba jednu ženu, tiež ale obsahuje klauzulu o manželstve na základe tzv. "zvykového práva". To sa môže líšiť v závislosti na komunite. Keď je islamská, muž nesmie mať viac ako štyri manželky naraz. Mal by tiež so ženami zaobchádzať "spravodlivo a rovnomerne". V opačnom prípade by mal zostať v monogamnom manželstve.

Emir nebol príliš konkrétny v tom, aké zdroje ho doviedli k takémuto vyhláseniu. Spomenul ale napríklad štúdiu Royal Society Scientific Journal z roku 2012, v ktorej autori dospeli k záveru, "že polygamné spoločnosti sú oveľa náchylnejšie k vojne, násiliu a znásilňovaniu," napísal web televízie BBC. "Príčinou nie je hojnosť nevzdelaných detí, ale prebytok chudobných mladých mužov bez vidiny budúcnosti."

Návrh bol predložený Rade islamských učencov na overenie. Za dva týždne bude predložený zákonodarcom štátu Kano. Ak bude schválený, bude sa návrh vynucovať prostredníctvom islamských rodinných súdov. Väčšina prípadov rodinného práva je riešená práve tak. Problémom ale zostáva, že veľa manželstiev na území Nigérie je neregistrovaných.

Štát Kano bol jedným z niekoľkých severných krajín, ktorý postavil právo šaría, po ukončení vojenskej vlády v roku 1999, na rovnakú pozíciu so štátnou mocou.

Ďalšie reformy

Návrh zákona je súčasťou viacerých reforiem Muhammada Sanusiho. Emir berie ako svoje poslanie modernizovať sever krajiny. Ten má vyššiu úroveň chudoby a negramotnosti ako juh.

Zákon tiež obsahuje klauzuly o právach v manželstve, vzdelávaní a dedičstve. Emir do návrhu vložil aj časť, ktorá prísne trestá domáce násilie na ženách. Dokonca obsahuje aj kľúčové právo, ktoré umožňuje ženám sa rozviesť, keď bude domáce násilie dokázané. Žena bude mať po novom aj právo pred sobášom muža odmietnuť. Tým emir bojuje s nútenými manželstvami.

Pre emira Sanusiho je kľúčové pracovať aj na vzdelávaní. "Gramotnosť žien sa v štáte Kano pohybuje medzi 35 až 50 percentami. Na severe je žalostne nízka - v takej spoločnosti ženy nikdy o svojich právach vedieť nebudú," píše BBC.

Emir s reputáciou reformátora má sám štyri manželky. Na konferencii, kde návrh zákona predniesol, ale vzápätí dodal, že na polygamii nie je nič zlé, ak muž má taký status, aby všetky ženy i deti zaopatril a môžu sa vzdelávať.

01 - Modified: 2024-04-20 15:22:25 - Feat.: - Title: Šachový šampión z Nigérie prekonal svetový rekord, hral nepretržite 58 hodín 02 - Modified: 2024-04-12 17:39:22 - Feat.: - Title: Nigérijská armáda zabila, zranila alebo pozatýkala stovky ozbrojencov 03 - Modified: 2024-04-05 17:23:33 - Feat.: - Title: V Nigérii vyčíňali ozbrojenci. Pri strete medzi pastiermi a farmármi prišlo o život 21 ľudí 04 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 05 - Modified: 2024-03-24 08:10:16 - Feat.: - Title: Ozbrojenci v Nigérii prepustili viac ako 200 žiakov a zamestnancov školy, ktorých uniesli začiatkom marca
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 07:37