Český minister financií Andrej BabišTASR/AP
StoryEditor

Objavila sa nová nahrávka. Babiš riešil s novinárom informácie z policajného spisu

08.05.2017, 14:12
Autor:
ČTKČTK
Nahrávka bola zverejnená opäť na twitterovom účte Juliusa Šumana, na ktorom sa objavili minulý týždeň aj predchádzajúce dve nahrávky.

Na internete sa objavila ďalšia nahrávka, ktorá má zachytávať šéfa hnutia Andreja Babiša s novinárom Marekom Přibilom. Na schôdzke Babišovi novinár odovzdáva dokumenty, ktoré majú pochádzať z policajného vyšetrovania prípadu Beretta, teda vynášaním informácií z trestného spisu. Podľa Přibila by informácie poškodili ČSSD a ODS. Babiš sa s novinárom dohaduje na najvhodnejšom termíne zverejnenia. Přibil navrhuje, že zariadi uverejnenie v denníku Právo, aby článok nevyšiel v MF Dnes, v ktorej novinár pracoval a ktorú vlastnil Babiš.

Nahrávka bola zverejnená opäť na twitterovom účte Juliusa Šumana, na ktorom sa objavili minulý týždeň aj predchádzajúce dve nahrávky. Na prvej Babiš hovoril vulgárne o členoch vlády vrátane Sobotku alebo o novinároch. Sobotku napríklad nazval "najväčšou sviňou", ktorú stretol. Na druhej sa potom s Přibilom bavia o zverejňovaní kompromitujúcich materiálov. Babiš kvôli zverejneniu nahrávok podal trestné oznámenie. Domnieva sa, že útok na neho pochádza z okolia ministra vnútra Milana Chovanca (ČSSD). Sociálna demokracia akúkoľvek spojitosť odmieta.

​Na najnovšej nahrávke hovorí väčšinu času Přibil. Babišovi ponúka a odovzdáva dokumenty z takzvanej Beretty. "Už som zohnal výsluchy jednotlivých ľudí," hovorí Přibil. Majú obsahovať podľa neho informácie napríklad o "ustanovení Bílka", ktoré sa malo stať z popudu niekdajšieho ministra vnútra Ivana Langera (ODS). Na mysli má pravdepodobne prvého riaditeľa policajnej inšpekcie Ivana Bílka. Přibil hovorí, že ide o citlivé veci, ktoré ešte "s nikým z novín" nekonzultoval. Vplyv by podľa neho mali najmä na ČSSD a ODS. Přibil sa pýta Babiša, či to môže publikovať. Šéf hnutia ANO príliš dokumenty nekomentuje, pýta sa na jednotlivé osoby, ktorých sa spis týka.

O niečo neskôr sa obaja aktéri nahrávky dohovárajú na načasovaní publikovania. "Ja by som to načasoval niekedy pred ten ich snem socanský niečo, a niečo pred voľbami," hovorí Babiš. Přibil odpovedá, že pretože to je cielená akcia, tak je schopný to "pustiť" inde. "Aby to napísali napríklad v Práve, keď som tam desať rokov robil," povedal. Dodal, že na tom by sa dohovoril s "Frantom Nachtigallom", ktorý pracuje ako riaditeľ strategického rozvoja Mafry. V Práve by sa chcel dohovoriť s "dobrým kamarátom" Jiřím Barešom.

Na záver Přibil hovorí, že zdroje pôvodu dokumentov sú policajti alebo bývalí policajti, a že vyzvedajú, či "sa môže počítať" s tým, že by sa v budúcnosti bývalý šéf Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu Robert Šlachta stal ministrom. Babiš na to hovorí, že mu Šlachta odkázal, že by chcel byť policajným prezidentom.

01 - Modified: 2024-05-02 18:50:31 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko 02 - Modified: 2024-05-02 17:09:07 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch 03 - Modified: 2024-04-30 13:27:59 - Feat.: - Title: Česko sprísni bezpečnostné opatrenia, dôvodom sú podujatia aj situácia vo svete 04 - Modified: 2024-04-30 13:22:51 - Feat.: - Title: Česká vláda podporila postupné zvyšovanie veku odchodu do dôchodku 05 - Modified: 2024-04-30 13:11:07 - Feat.: - Title: Francúzska EDF a kórejská KHNP sa uchádzajú o jadrový tender v Česku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 22:40