Protest klimatických aktivistov pred kancelárstvom v Berlíne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ľavičiari a zelení naprieč Európou odmietajú názory oponentov viac ako voliči pravice, ukázal veľký prieskum

21.07.2023, 14:12
Autor:
chocho

Rozsiahla sondáž na vzorke približne 20-tisíc respondentov sa uskutočnila v desiatich krajinách Európy. Najvyššia miera polarizácie sa prejavila v Taliansku.

Vedci zistili, že voliči ľavicových a zelených strán v Európe majú tendenciu odmietať ľudí s odlišnými názormi viac ako ľudia, ktorých postoje sú prevažne na pravej strane politického spektra. A to najmä v otázkach ako sú klimatická zmena a pandémia. Informuje o tom nemecký denník Frankfurter Allgemeine.

Vyplýva to z rozsiahleho prieskumu inštitútu pre výskum verejnej mienky YouGov, ktorý bol uskutočnený na jeseň 2022. Vzorku tvorilo približne 20-tisíc ľudí z desiatich európskych krajín - Nemecko, Francúzsko, Grécko, Taliansko, Holandsko, Poľsko, Švédsko, Španielsko, Česko a Maďarsko. Závery z prieskumu prináša štúdia Mercator Forum for Migration and Democracy Technickej univerzity v Drážďanoch.

Konkrétne v Nemecku bolo odmietanie názorov z druhej strany približne rovnako silné ako u voličov strany AfD, ktorá je považovaná za krajne pravicovú, tak u voličov zelených. Rozchádzali sa však na témach. Kým pre AfD to bola imigrácia, pre zelených zmena klímy.

Medzi skúmanými krajinami sa podľa prieskumu jednoznačne najvyššia miera polarizácie prejavila v Taliansku, po ktorom s veľkým odstupom nasledujú Grécko a Maďarsko. Ako krajiny s najnižšou mierou odmietania postojov oponentov vyšli z prieskumu Francúzsko, Holandsko a Česko.

Česko najviac polarizuje vojna na Ukrajine. V tejto téme dokonca naši západní susedia vyšli zo všetkých sledovaných krajín najhoršie, keď až 54 percent opýtaných v Česku odmieta ďalšiu podporu Kyjevu, upozorňuje web novinky.cz. V ďalších otázkach už sa Česká republika objavovala na chvoste. Napríklad zmena klímy tam spôsobuje dokonca najmenej emotívnych rozporov medzi voličmi zo všetkých sledovaných krajín.

Vo všeobecnosti však z prieskumu vyšlo, že najviac polarizujúcimi témami sa ukázali byť klimatické zmeny a prisťahovalectvo. Na druhej strane sa najmenej konfliktnými javia rovnoprávne postavenie žien v spoločnosti a sociálne dávky a ich financovanie.

01 - Modified: 2024-04-27 08:36:15 - Feat.: - Title: Väčšina Rakúšanov považuje vlastníctvo automobilu za dôležité, ukázal prieskum 02 - Modified: 2024-04-25 21:07:54 - Feat.: - Title: "Dievčatá sú odrádzané od štúdia." Podiel žien v IT sektore na Slovensku zaostáva za európskym priemerom 03 - Modified: 2024-04-25 12:39:49 - Feat.: - Title: Európa je smrteľná, musí posilniť obranu aj vlastnú zbrojársku produkciu, vyhlásil Macron 04 - Modified: 2024-04-25 09:41:32 - Feat.: - Title: Najpočúvanejším rádiom je Expres. Má aj najväčší podiel na trhu, ukázal prieskum 05 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 09:16