Rakúsky konzervatívny bývalý kancelár Sebastian Kurz. FOTO: Reuters
StoryEditor

Aféra Ibizagate sa vracia na scénu. V Rakúsku súdia bývalého kancelára Kurza

18.10.2023, 15:18
Autor:
ČTKČTK

Sebastian Kurz je presvedčený o tom, že sa obvinenia ukážu ako falošné.

Na viedenskom súde sa dnes začal proces s bývalým rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom. Obžalovaný je z krivej výpovede pred parlamentným vyšetrovacím výborom, ktorý skúmal údajnú korupciu v prvej Kurzovej vláde z rokov 2017 až 2019, pripomínajú rakúske médiá.

Bývalý ľudácky politik pred novinármi znovu vyjadril presvedčenie o svojej nevine a prostredníctvom svojho obhajcu potom na súde požiadal o oslobodenie obžaloby.

Niekdajší dvojnásobný kancelár, ktorý bol za svojej raketovej politickej kariéry tiež predsedom Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) či ministrom zahraničia, čelí zo strany protikorupčnej prokuratúry WKStA obvineniu z krivého svedectva pred vyšetrovacím výborom v takzvanej kauze Ibiza.

image

Bývalý rakúsky kancelár Kurz bol obžalovaný z krivej výpovede

Z rovnakého trestného činu sú obžalovaní tiež bývalá podpredsedníčka ÖVP Bettina Glatzová-kremsnerová a niekdajší šéf kabinetu v úrade kancelára Bernhard Bonelli. Obžalovaní trvajú na svojej nevine a Kurz už pred začiatkom súdneho procesu žiadal, aby bol oslobodený od viny.

Všetci traja obžalovaní sa dnes dostavili na súd a sudca Michael Radasztics začal pojednávanie, zatiaľ čo súdnu sieň museli opustiť kameramani a fotoreportéri. Počas súdneho konania je zakázané vyhotovovať obrazové aj zvukové záznamy.

Rakúske médiá odhadujú, že Kurz bude podrobnejšie vypovedať až na druhý rokovací deň, ktorý je naplánovaný na piatok.

Aféra Ibizagate

Protikorupčná prokuratúra viní 37-ročného Kurza z toho, že pred výborom k takzvanej afére Ibiza či Ibizagate znižoval svoju úlohu pri obsadení funkcie šéfa rakúskeho štátneho holdingu Öbag svojím dôverníkom Thomasom Schmidom. Pokiaľ sa obžalovaným preukáže vina, môžu byť potrestaní až tromi rokmi väzenia.

Kauzu Ibiza spustila v roku 2019 videonahrávka tajne natočená v roku 2017 na španielskom ostrove Ibiza vo vile vtedajšieho vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho - bývalého predsedu pravicovo populistických slobodných (FPÖ), ktorí s Kurzovými ľudmi tvorili vládnu koalíciu.

Strache na zázname otvorene hovoril o svojom korupčnom konaní. Na vyšetrenie škandálu a možnej korupcie v čase prvej Kurzovej vlády zriadil rakúsky parlament vyšetrovací výbor.

Súdna sieň dnes bola podľa agentúry APA úplne zaplnená. Miesta si vopred zarezervovalo 83 zástupcov médií z Rakúska i zo zahraničia.

Obhajca žiadal výmenu sudcu

Kurz dnes ešte pred začiatkom procesu predstúpil pred novinárov a hýril optimizmom. Je vraj presvedčený o tom, že sa obvinenia ukážu ako falošné. Zároveň naznačil, že vyšetrovanie mohlo byť politicky ovplyvnené. "Považujem za veľmi povážlivé, že sa čoraz častejšie podnikajú pokusy robiť politiku trestnými oznámeniami," povedal Kurz.

Kurzov obhajca Otto Dietrich hneď na úvod pojednávania žiadal výmenu sudcu. Radasztics je podľa neho zaujatý, keďže v skoršom procese, ktorý sa týkal nákupu údajne predražených lietadiel Eurofighter, mal vtedajší prokurátor Radasztics údajne blízko ku Kurzovmu protivníkovi Petrovi Pilzovi zo Zelených.

image

Rakúsky exkancelár Kurz odmieta nové obvinenia z korupcie. Ide o fikciu, tvrdí

Sudca námietku zaujatosti zamietol. "Nemám voči Petrovi Pilzovi ani priateľský, ani dôverný vzťah," povedal Radasztics.

Pri vyjadrení obhajoby Dietrich neskôr žiadal o oslobodenie obžaloby svojho mandanta. Vyjadrenia Kurza pred parlamentným výborom podľa neho boli pravdivé a neexistuje dôkaz, že exkancelár osobne rozhodoval o obsadení predsedníctva štátneho holdingu ÖBAG.

Okrem toho niektorí poslanci kládli neúplné otázky a časový tlak mohol viesť aj k neúplným odpovediam, argumentoval okrem iného Dietrich a hovoril o agresívnej nálade vo vyšetrovacom výbore.

Rezignoval kvôli škandálom 

Obžalovaní boli dnes krátko vypočutí o svojej osobe, po čom nasledovalo prečítanie obžaloby. Zástupca protikorupčnej prokuratúry zdôraznil, že nachádzanie pravdy vo vyšetrovacích výboroch je rovnako dôležité ako pri súdnych konaniach.

Parlamentné výbory síce nevynášajú rozsudky, ale vytvárajú základ pre rozhodovanie o možných politických dôsledkoch a majú rozhodujúci význam pre zákonodarstvo, zdôraznil prokurátor. Oklamaní podľa neho pritom v tomto prípade neboli jednotliví poslanci, ale verejnosť.

"Keď Kurz hovorí, že členov dozornej rady nevyberal, je to nepravdivé, aj všetkých ostatných členov dozorných rád musel Kurz povoliť," povedal prokurátor Gregor Adamovic.

Kurz patril k veľkým nádejam konzervatívcov v celej Európe. Vzhľadom na početné škandály na jeseň 2021 na kancelársku funkciu rezignoval a v decembri toho istého roku oznámil svoj úplný odchod z politiky. Teraz sa venuje podnikaniu a lobovaniu.

01 - Modified: 2023-10-18 06:00:09 - Feat.: 1 - Title: Rakúsko bude kontrolovať aj hranicu s Českom 02 - Modified: 2023-10-12 13:11:57 - Feat.: 1 - Title: Poľsko a Rakúsko predlžujú kontroly na hraniciach so Slovenskom do 2. novembra 03 - Modified: 2023-10-02 11:07:31 - Feat.: 1 - Title: Začali sa práce na prestavbe Hitlerovho rodného domu, jeho využitie budí kontroverzie 04 - Modified: 2023-06-17 05:06:42 - Feat.: 1 - Title: Rakúska exministerka povedie think tank pri petrohradskej univerzite, na svadbe tancovala s Putinom
01 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie 02 - Modified: 2024-04-27 08:36:15 - Feat.: - Title: Väčšina Rakúšanov považuje vlastníctvo automobilu za dôležité, ukázal prieskum 03 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou 04 - Modified: 2024-04-26 13:36:00 - Feat.: - Title: Aktivita v rakúskom výrobnom sektore klesla najslabším tempom za vyše roka 05 - Modified: 2024-04-26 08:03:26 - Feat.: - Title: Šesť sudcovských zástupcov chce, aby Mazáka nahradila Kosová. Ako dôležitú vidia apolitickosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 23:08