Odzadu Robert Fico počas pracovných raňajok s predsedom Senátu českého parlamentu Milošom Vystrčilom. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Vzťahy Česka a Slovenska majú prednosť pred ambíciami politikov, povedal Vystrčil pri rokovaní s Ficom

24.11.2023, 10:34
Autor:
TASRTASR

Robert Fico podľa Vystrčila hneď v úvode rokovania zdôraznil, že zahranično-politická orientácia Slovenska sa nemení – členstvo v Európskej únii a NATO sú základnými piliermi slovenskej zahraničnej politiky.

Predsedu českého Senátu Miloša Vystrčila teší, že hoci Česko a Slovensko nemajú vo všetkých oblastiach rovnaké názory, rozvoj česko-slovenských vzťahov má prednosť pred ambíciami politikov. Vyhlásil to v piatok po stretnutí so slovenským premiérom Robertom Ficom, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Fico podľa Vystrčila hneď v úvode rokovania zdôraznil, že zahranično-politická orientácia Slovenska sa nemení – členstvo v Európskej únii a NATO sú základnými piliermi slovenskej zahraničnej politiky. Predseda Senátu ocenil, že zámer o udržanie dobrých česko-slovenských vzťahov je aj v programovom vyhlásení novej slovenskej vlády.

Spolupráca parlamentov

Na rokovaní sa dotkli aj spolupráce v rámci Vyšehradskej štvorky – tú by chceli zintenzívniť na úrovni premiérov aj parlamentov. Keďže na stretnutí bola aj ministerka hospodárstva Denisa Saková, hovorili aj o možnostiach spolupráce v tejto oblasti.

Okrem otázky pomoci Ukrajine sa s Ficom podľa Vystrčila na ostatných diskutovaných veciach zhodli. "V tom čase, ktorý sme mali, nedošlo k tomu, že by sme sa okrem Ukrajiny dostali k nejakému ďalšiemu zásadnému sporu," dodal. Rovnaký postoj mali podľa neho k situácii v Izraeli aj k rozširovaniu schengenského priestoru.

image

Slovenský premiér a ministri pricestovali na návštevu Prahy

Vystrčil tiež Ficovi ponúkol, aby sa zástupcovia Senátu a Národnej rady stretávali, vymieňali si názory a boli si schopní povedať, akým politickým smerom sa jednotlivé krajiny uberajú. "Ak máme prekonať tie súčasné ťažké podmienky a súčasnú situáciu, je nutné, aby spolu hovorila celá politická reprezentácia a nikoho sme z nej nevynechávali," dodal.

Otázky na konanie vlády

Zároveň oznámil, že 30. novembra príde na návštevu Prahy predseda Národnej  Peter Pellegrini. Práve na tomto stretnutí vidí šéf českého Senátu priestor, aby sa spýtal na kroky novej slovenskej vlády napríklad aj smerom k médiám či polícii. Na krátkom stretnutí s Ficom na to podľa jeho slov nebol čas.

"Sledujem tie kroky a už som mal na jazyku otázku, prečo sa tak deje. Ale my sme mali nakoniec 30 minút, tak sme to nerozoberali. A ja som tú otázku nepoložil aj preto, lebo som vedel, že by na to bola reakcia, ktorá by nebola krátka a potom by pravdepodobne nasledovala moja reakcia, ktorá by tiež nebola krátka," vysvetlil šéf Senátu.

image

Pavel sa nechcel stretnúť s Ficom, škandál odvracala Čaputová

Fico podľa Vystrčila na stretnutie údajne meškal preto, lebo počas jeho letu z Bratislavy do Prahy fúkal západný vietor. "Ak (pri návšteve Pellegriniho) nebude zase vanúť západný vietor, tak by mohol priletieť včas a mali by sme na to viac času," dodal.

01 - Modified: 2023-11-24 09:36:11 - Feat.: 1 - Title: Pavel sa nechcel stretnúť s Ficom, škandál odvracala Čaputová 02 - Modified: 2023-11-24 07:42:53 - Feat.: 1 - Title: Slovenský premiér a ministri pricestovali na návštevu Prahy 03 - Modified: 2023-11-23 10:00:59 - Feat.: 1 - Title: Fico v piatok odcestuje do Česka na svoju prvú zahraničnú návštevu
01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 04 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 05 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 16:33