Jadrová elektráreň vo Fokušime FOTO: FlickrFOTO: Flickr
StoryEditor

Úradníci v Japonsku nevedia, prečo sa v posledných dňoch dostalo na breh stovky ton rýb

17.12.2023, 13:33

V Hakodate vyzývajú miestnych ľudí, aby nekonzumovali vyplavené ryby. Niektorí ich totiž zbierajú na predaj alebo konzumáciu.

Pracovníkovi jadrovej elektrárne Fukušima v Japonsku zistili vo vzorkách odobratých z nosa vysokú úroveň radiácie. Vo štvrtok to uviedla spoločnosť TEPCO, ktorá elektráreň prevádzkuje. Podľa ich informácií sa pracovník dostal do kontaktu s rádioaktívnym materiálom, keď si v pondelok po skončení práce zložil celotvárovú masku. Neutrpel pri tom žiadne zranenia a pri vyšetrení sa nepreukázala kontaminácia vnútorných orgánov. Celková analýza však bude k dispozícii až na budúci mesiac.

Ide už o druhý podobný incident v priebehu troch mesiacov. Podľa agentúry AFP poukazujú na nebezpečenstvá, ktorým je Japonsko vystavené, keď z prevádzky vyraďuje elektráreň, ktorú v roku 2011 po zemetrasení zaplavila vlna cunami. V dôsledku toho došlo k najzávažnejšej jadrovej havárii na svete od jadrovej katastrofy v ukrajinskom Černobyle.

TEPCO od konca augusta začalo vypúšťať vyčistenú rádioaktívnu vodu z elektrárne do oceánu. Jadrový dozorný orgán OSN schválil plány Japonska na uvoľnenie viac ako jedného milióna ton vody z havarovanej jadrovej elektrárne do oceánu, a to aj napriek námietkam. Medzinárodná agentúra vo svojom bezpečnostnom posudku uviedla, že uvoľňovanie vody nebude mať zanedbateľný rádiologický dosah na ľudí a životné prostredie.

Portál The Guardian upozornil na množstvo mŕtvych rýb, ktoré si rybári všimli pri brehoch oceánu takmer štyri mesiace po tom, čo elektráreň začala túto vodu vypúšťať. Miestni rybári sa ponáhľali zbierať ryby, obávajúc sa, že by pri rozklade znížili obsah kyslíka vo vode a poškodili tým morské prostredie.

Japonskí úradníci priznali, že majú problém určiť, prečo sa v posledných dňoch dostalo na breh stovky tón rýb. Odborníci sa domnievajú, že migrujúce ryby sa "zasekli" po tom, čo boli do vyčerpania naháňané dravými druhmi. Podotkli, že hromadná úmrtnosť sa tiež môže vyskytnúť v prípade náhlych poklesov teploty vody.

Čína, ktorá presadzovala názor zakázať vývoz japonských morských plodov, bola obvinená z pokrytectva, pretože jej vlastné jadrové elektrárne pravidelne čerpajú odpadovú vodu s vyšším obsahom radioaktívnych látok, než sa zistilo pri vypúšťaní vo Fukušime.

Mestskí úradníci v Hakodate vyzývali miestnych ľudí, aby nekonzumovali zaplavené ryby, nakoľko sa objavili správy, že niektorí ich zbierajú na predaj alebo konzumáciu. „Nevieme s istotou, za akých okolností sa tieto ryby dostali na breh, preto nedoporučujem ich konuumáciu,“ povedal výskumník v oblasti rybolovu Takashi Fujioka.

Autorka je študentkou žurnalistiky, 
článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancujú SlovakAid a Európska únia.
image

HN Globálne FOTO: Hn Globálne

FOTO: Hn Globálne
01 - Modified: 2024-04-25 07:10:38 - Feat.: - Title: Toyota zaznamenala rekordný celosvetový predaj, prvýkrát prekročila hranicu desiatich miliónov áut 02 - Modified: 2024-04-21 07:59:55 - Feat.: - Title: Po nehode dvoch vojenských vrtuľníkov v Japonsku je jeden mŕtvy a sedem nezvestných 03 - Modified: 2024-04-21 06:28:00 - Feat.: - Title: V Japonsku sa zrútili dva vojenské vrtuľníky, sedem ľudí nezvestných 04 - Modified: 2024-04-19 11:56:43 - Feat.: - Title: Päť japonských inžinierov prežilo pokus o atentát v Pakistane 05 - Modified: 2024-04-17 15:54:23 - Feat.: - Title: Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo západ Japonska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:49