Nemeckí farmári parkujú so svojimi traktormi počas protestu vo vládnej štvrti v Berlíne. FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Nemecko sa zmieta v protestoch. V demonštráciách pokračovali farmári aj radikálni klimatickí aktivisti

15.01.2024, 21:36
Autor:
TASRTASR

Ulice Berlína zablokovalo viac než 5-tisíc trúbiacich traktorov. Minister financií Christian Lindner protestujúcich vyzval na spoluprácu.

Tisíce nespokojných farmárov sa na traktoroch zišli v Berlíne a hlasným bučaním odpovedali na návrhy nemeckého ministra financií. Zavŕšili týždeň celonárodných protestných akcií, ktorí však bude mať pokračovanie, píšu agentúry AFP a DPA.

VIDEO: Traktory uzavreli cesty v Berlíne.

Ulice Berlína zablokovalo viac než 5-tisíc trúbiacich traktorov, celkovo sa do protestov podľa Nemeckého združenia poľnohospodárov (DBV) zapojilo až 100-tisíc ľudí. Poľnohospodári chcú zvrátiť rozhodnutie vlády zrušiť daňové úľavy na poľnohospodárske vozidlá a dotáciu poľnohospodárskej nafty.

Nemecký minister financií Christian Lindner protestujúcich vyzval na spoluprácu. Odpoveďou bolo hlasné bučanie, pískanie, skandovanie "klamár" a výzvy, aby odstúpila vláda.

Poľnohospodári si podľa vedenia odborov vyhradzujú právo podniknúť ďalšie akcie aj po 15. januári.

image

„Vypadni“, kričali farmári v centre Berlína na šéfa financií. Koncu sa aj tak väčšina nevyhne, ukazuje analýza

V Halle v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko šiesti klimatickí aktivisti zo združenia Letzte Generation zablokovali dopravu. Prilepili sa k ceste a ich akcia potvrdzuje varovanie vlády, že protesty zneužijú radikálne skupiny.

Počas protestu utrpel ľahké zranenia Sebastian Striegel, poslanec krajinského parlamentu za stranu Zelených. Na chodníku doňho vrazilo auto, ktoré sa rozhodlo obísť dopravnú blokádu. Vodič z miesta nehody ušiel.

"Nezáleží na tom, či ide o protesty poľnohospodárov alebo klimatické protesty, nikto sa nemusí s protestujúcimi stotožňovať. Rozhodujúci faktor sa však nemení – žiadne násilie," vyhlásil Striegel.

01 - Modified: 2024-05-08 06:07:00 - Feat.: - Title: V Nemecku zaútočili na ďalšieho politika, spolkovú exministerku Giffeyovú 02 - Modified: 2024-05-07 20:16:21 - Feat.: - Title: Ide o obranu demokracie. Nemeckí konzervatívci hlasovali na straníckom zjazde za povinnú vojenskú službu 03 - Modified: 2024-05-07 18:29:23 - Feat.: - Title: Noční vlci navštívili pamätné miesto druhej svetovej vojny pri Berlíne. Fotili sa a pili kávu, hlási polícia 04 - Modified: 2024-05-07 14:05:15 - Feat.: - Title: Aktivita v nemeckom stavebníctve je naďalej v útlme, rast nedosiahla už dva roky 05 - Modified: 2024-05-07 11:34:00 - Feat.: - Title: Vývoz z Nemecka v marci vzrástol o takmer percento, vyšší bol prekvapivo aj dovoz
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 06:03