Panoráma Manhattanu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Česi vyvolali rozruch v New Yorku. Prenajali dom pravicovým extrémistom

17.01.2024, 15:29
Autor:
sloslo

Predseda mestskej časti Manhattan, kde České centrum v New Yorku sídli, s akciou plánovanou na štvrtok 18. januára nesúhlasí.

Českoamerické kultúrne centrum Bohemian National Hall v New Yorku prenajalo priestor na konanie akcie organizácii Moms for Liberty, ktorá bola v USA označená za krajne pravicovú extrémistickú skupinu. V metropole to vyvolalo rozruch a miestni politici žiadajú českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského, aby akciu zrušil. Šéf diplomacie však nemá prenájom priestoru vo svojej kompetencii. 

Organizácia Moms of Liberty oznámila, že svoju akciu plánovanú na 18. januára usporiada v Českom centre v New Yorku, informoval portál Seznam Zprávy. Práve ich prítomnosť na pôde českej diplomacie vzbudila rozruch.

Americká nezisková organizácia Southern Poverty Law Center označila hnutie Moms for Liberty za krajne pravicovú extrémistickú skupinu. Vymedzuje sa totiž proti školským osnovám, ktoré spomínajú práva homosexuálov a etnických menšín. Viedla tiež kampaň za zákaz kníh, ktoré sa zaoberajú genderom a sexualitou, v školských knižniciach.

Predseda mestskej časti Manhattan, kde České centrum v New Yorku sídli, s akciou plánovanou na štvrtok 18. januára nesúhlasí.

„Toto hnutie vystupuje proti skupine LGBTQ, podporuje zákazy kníh, obťažuje učiteľov a knihovníkov na školách. V našich školách oslavujeme kultúrnu rozmanitosť. Veríme v knihy. Moms for Liberty tu, ani v inej časti New Yorku, nemá miesto,“ uviedol začiatkom roka na sociálnych sieťach Mark D. Levine a vyzval českých politikov, aby konanie akcie zrušili.

Zmena pravidiel prenájmu

V budove na Manhattane, ktorá je známa ako Česká národná budova či Bohemian National Hall, sídli český generálny konzulát, ale tiež český spolok Bohemian Benevolent. Práve tento spolok je správcom budovy a rozhodol o prenájme priestoru Moms for Liberty. Minister zahraničných vecí Jan Lipavský s ich rozhodnutím nesúhlasí.

„S konaním akcie nesúhlasím, aktivity tejto organizácie nezodpovedajú záujmom českej zahraničnej politiky. Keby bolo na mne, akcia by sa nikdy na pôde českej národnej budovy nekonala,“ okomentoval pre iDNES.cz Lipavský, podľa ktorého v reakcii na situáciu generálny konzulát pripraví nový systém prenájmu priestoru Českej národnej budovy tak, aby k podobným udalostiam už nedošlo.

Ministerstvo zahraničných vecí dodalo, že do budúcna bude každý prenájom podliehať súhlasu generálneho konzula. „V piatok sa bude v českej národnej budove premietať film Musí to byť bolestivé s LGBT tematikou, aby bolo jasné, na koho strane stojíme,“ uviedol rezort. 

Informácia o konaní udalosti má mnoho odporcov. Napríklad americký kongresman Jerry Nadler v rozhovore pre server Upper East Side uviedol, že „v New Yorku nie je miesto pre nenávisť alebo náboženský extrémizmus.“

Otvorene sa k situácii vyjadril aj senátor štátu New York Brad Hoylman-Sigal, ktorý patrí do skupiny LGBTQ, a vyzval českého premiéra, aby akcii zabránil. „Pán Fiala, vyzývam vás, aby ste prehodnotili prítomnosť Moms for Liberty, krajne pravicovej a anti-LGBTQ extrémistickej skupiny, na českom konzuláte v New Yorku,“ uviedol senátor na sieti X.

Proti takýmto komentárom sa ohradila spoluzakladateľka spolku Tiffany Justicová, podľa ktorej je vo vedení hnutia niekoľko gayov a lesbičiek, píše server Daily Signal. Aj napriek tomuto tvrdeniu je možné dohľadať informácie o tom, že skupina stojí proti právam LGBTQ komunity.

Oslabujú ju škandály

Organizácia Moms for Liberty vznikla na Floride v roku 2021 v reakcii na zatváranie škôl kvôli pandémii koronavírusu a neskôr na nutnosť nosenia rúšok pri vyučovaní. Rýchlo sa z nej však stala skupina presadzujúca homofóbnu politiku, ktorá mala v júli minulého roku 285 pobočiek v 45 štátoch USA.

V septembri sa hnutie dokonca spojilo so súčasnou republikánskou kandidátkou na americkú prezidentku Nikki Haleyovou, ktorá v rámci svojej kampane v štáte New Hampshire vyzdvihla poslanie hnutia a ich prácu pre budúcu generáciu.

Od tej doby však hnutie poznamenávajú škandály. Bývalý koordinátor charitatívnych akcií organizácie vo Filadelfii bol usvedčený zo sexuálneho zneužívania štrnásťročného chlapca. Pobočka v Indiane zase využila citát Adolfa Hitlera „Ten, kto má mladú generáciu, získava budúcnosť“, ako informovala agentúra AP. Organizácia sa za tento čin ospravedlnila, jej vplyv však aj kvôli tomuto incidentu postupne slabne.

01 - Modified: 2024-04-27 14:44:02 - Feat.: - Title: Opäť prehra. Česi porazili Slovákov v odvetnom zápase 4:1 02 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 03 - Modified: 2024-04-26 09:14:42 - Feat.: - Title: Kolumbijská univerzita upustila od ultimáta. Propalestínski demonštranti zostávajú na mieste 04 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 05 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 23:45