FOTO: REUTERS
StoryEditor

Turecký parlament ratifikoval vstup Švédska do NATO. Dokončiť ju musí ešte Erdogan

23.01.2024, 21:32
Autor:
ČTKČTK

Ankara blokovala vstup severskej krajiny do vojenského paktu cez rok. Na rozšírenie Severoatlantickej aliancie chýba ešte súhlas Maďarska.

Turecký parlament dnes večer schválil vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie. Prístupový dokument podľa agentúry Reuters teraz dostane na podpis turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ankara blokovala vstup severskej krajiny do vojenského paktu zhruba jeden rok. Krok privítal švédsky premiér Ulf Kristersson. Na rozšírenie Severoatlantickej aliancie o nový členský štát chýba ešte súhlas Maďarska.

Švédsko podalo žiadosť o vstup do aliancie spoločne s Fínskom v máji roku 2022 v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Fínsku žiadosť Turecko schválilo na začiatku minulého roka a krajina sa stala členom NATO na začiatku apríla.

"Dnes sme o krok bližšie k plnému členstvu v NATO," uviedol po hlasovaní tureckého parlamentu švédsky premiér Kristersson. Rozhodnutie tureckých poslancov označil za pozitívne.

Ratifikácia švédskej žiadosti nie je v Turecku ešte úplne na konci. Prístupový dokument ešte musí podpísať prezident Erdogan. Agentúra Reuters odhaduje, že by tak mohol urobiť niekoľko dní. Erdogan predložil parlamentu prístupový dokument k ratifikácii vlani v októbri.

image

Trvalo to takmer rok. Turecký parlament otvoril debatu o hlasovaní o vstupe Švédska do NATO

V parlamente za vstup Švédska do NATO hlasovali Erdoganova strana AKP, jej spojenci z nacionalistickej strany MHP a najväčšia opozičná strana CHP. Islamistické, ďalšie nacionalistické a ľavicové strany boli z rôznych dôvodov proti. Skoro polovica poslancov sa hlasovania vôbec nezúčastnila.

Aby sa Švédsko stalo 32. členským štátom NATO, musí jeho žiadosť ešte ratifikovať Maďarsko. Maďarský premiér Viktor Orbán dnes pozval predsedu švédskej vlády Kristerssona do Budapešti, aby spolu o tejto záležitosti rokovali. Hovorca švédskeho ministerského predsedu agentúre Reuters povedal, že Štokholm sa ešte nerozhodol, ako zareaguje.

Vstup Švédska do NATO blokovalo Turecko kvôli výhradám voči tomu, ako Štokholm postupuje proti organizáciám, ktoré Ankara považuje za teroristické. Ide napríklad o kurdské milície YPG či Stranu kurdských pracujúcich. Švédsko kvôli tomu sprísnilo svoje protiteroristické zákony. Tureckí politici tiež kritizovali švédske úrady, že umožňujú verejné pálenie koránu, ktorý je pre moslimov posvätnou knihou.

V uplynulých týždňoch prezident Erdogan vyzval amerických vládnych predstaviteľov, aby v Kongrese zaistili schválenie predaja bojových lietadiel F-16 Turecku a aby tak urobili súbežne so schválením švédskej žiadosti v tureckom parlamente. Podľa agentúry AP mnoho členov Kongresu uviedlo, že obchod neschváli, kým Turecko neratifikuje švédsky vstup do NATO.

01 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 03 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 04 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených 05 - Modified: 2024-04-27 08:30:00 - Feat.: - Title: Vo Švédsku miznú staré lesy rýchlejšie ako v Amazónii. Zo vzácnych stromov máš možno doma nočný stolík aj ty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 00:20