Nemeckí farmári parkujú so svojimi traktormi počas protestu vo vládnej štvrti v Berlíne. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Protesty poľnohospodárov sa šíria z východnej časti Európskej únie na západ, aj kvôli Ukrajine

01.02.2024, 13:34
Autor:
ČTKČTK

Aj keď prudkosť protestov mohla európskych politikov zaskočiť, nespokojnosť tlela už dlhšiu dobu. Bolo len otázkou času, kedy preskočí iskra a demonštrácie vzplanú v plnej sile.

Protesty európskych poľnohospodárov, ktoré začali už vlani, sa postupne rozšírili z východnej časti Európskej únie na západ. Farmárov trápia drahé úvery, tlak na ceny, výkyvy počasia a taktiež lacný dovoz, hlavne z Ukrajiny.

Sťažujú sa však aj na prílišnú reguláciu. Belgickí a francúzski poľnohospodári využili dnešný summit v Bruseli, aby dali svoju frustráciu najavo aj pred politikmi.

Nespokojnosť bublala už dlho

Aj keď prudkosť protestov mohla európskych politikov zaskočiť, nespokojnosť tlela už dlhšiu dobu a bolo len otázkou času, kedy preskočí iskra a protesty vzplanú v plnej sile, napísal bruselský server Politico. Na poľnohospodárov podľa neho dolieha aj vplyv maloobchodných firiem a podnikov z agrochemického sektora, teda najmä výrobcovia hnojív.

V Európskej únii platí spoločná poľnohospodárska politika, ktorá funguje na systéme dotácií, a ktorá okrem iného berie do úvahy odlišnosti medzi východom a západom únie, vrátane rozdielov v cenách a v odmeňovaní.

image

Farmári blokujú Brusel, pri europarlamente zapálili pneumatiky

V poslednej dobe na poľnohospodárov predovšetkým na východnom krídle únie dolieha aj negatívny vplyv lacného dovozu z Ukrajiny. Tej dala Európska komisia v roku 2022 výnimku z ciel, aby jej pomohla zmierniť dopady ruskej vojenskej invázie na ekonomiku. Tento týždeň Komisia výnimku predĺžila o ďalší rok, a to do júna 2025.

Politico píše, že "poľnohospodárov žmýkajú vplyvní maloobchodníci a agrochemické firmy". Systém dotácií, na ktorý sa európski poľnohospodári spoliehajú, potom zvýhodňuje veľkých hráčov. Vojna na Ukrajine situáciu len zhoršila a nárast cien plodín, ako je pšenica, sa ukázal ako krátkodobý. Ruská vojenská agresia potom prevrátila obchodné toky, takže výsledkom je prebytok ponuky.

Vysoké náklady, klesajúce príjmy

Ako prví vyšli do ulíc poľskí poľnohospodári, ktorí už vlani na jar začali blokovať hraničné priechody s Ukrajinou. Protesty sa však postupne rozšírili aj do ďalších krajín, ako je Nemecko a Francúzsko. A aj keď dôvody na nespokojnosť sa v jednotlivých krajinách líšia, vysoké náklady a klesajúce príjmy poľnohospodári spomínajú prakticky všade.

Vo východnej časti EÚ začali protestovať najmä poľskí poľnohospodári, neskôr sa k nim vo väčšej miere pridali aj poľnohospodári z Rumunska. 

V Nemecku sa poľnohospodári sťažujú hlavne na vládne škrty v dotáciách na naftu, vo Francúzsku potom na zmluvy o voľnom obchode a na pravidlá ochrany životného prostredia, ktoré podľa nich znižujú schopnosť vytvárať zisk. Vo všeobecnosti poľnohospodárom prekážajú drahé energie a vyššie ceny vstupov v kombinácii s prepadom reálnych cien, ktoré poľnohospodári dostávajú za svoju produkciu.

image

Štrajkujúci francúzski poľnohospodári chcú zovrieť do blokády aj mesto Lyon, niektorých už zadržala polícia

Analýza serveru Politico ukazuje, ako ziskové marže poľnohospodárov ovplyvňovali vzostup a následný pád nielen cien, ale aj výrobných nákladov. V 11 krajinách EÚ výrobné ceny poľnohospodárov od roku 2022 do roku 2023 klesli o viac ako desať percent. Iba Grécko a Cyprus zaznamenali zodpovedajúci nárast tržieb svojich farmárov, k čomu však prispel prudký rast dopytu po olivovom oleji.

Dohoda o voľnom obchode

Ceny, ktoré poľnohospodári dostávajú za svoju produkciu, v únii dosiahli vrchol v roku 2022, odvtedy klesajú. Podľa údajov štatistického úradu Eurostat medzi tretím štvrťrokom roku 2022 a rovnakým obdobím roku 2023 klesli v priemere takmer o deväť percent. No znížili sa aj náklady. Zárobky poľnohospodárov sa však v krajinách EÚ vyvíjali nejednoznačne, teda niekde klesli, inde sa zvýšili. Veľmi pritom záleží na konkrétnom poľnohospodárskom odvetví.

Index cien poľnohospodárskej produkcie podľa Eurostatu ukazuje, že priemerná cena produktov, ako sú obilniny a mlieko, v minulom roku klesla. Naopak ceny olivového oleja a zemiakov sa zvýšili.

image

Francúzsko je proti obchodnej dohode EÚ s juhoamerickým blokom Mercosur, vyhlásil Macron

Okrem sťažností na lacný dovoz poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny sa únijní poľnohospodári sťažujú aj na obnovenie rozhovorov o uzavretí obchodnej zmluvy so zoskupením juhoamerických krajín Mercosur. Francúzsky minister financií Bruno Le Maire zopakoval, že Paríž si nepraje, aby bola dohoda o voľnom obchode s krajinami Mercosur podpísaná v jej súčasnej podobe, pretože chýbajú záruky, že dovážané produkty budú spĺňať pravidlá EÚ. Európska komisia ale uviedla, že o uzavretie dohody stále usiluje.

01 - Modified: 2024-01-29 14:36:44 - Feat.: 1 - Title: Francúzski poľnohospodári začali blokádu Paríža, v akcii má byť 800 traktorov 02 - Modified: 2024-01-26 16:09:57 - Feat.: 1 - Title: Francúzski poľnohospodári blokujú cesty v okolí Paríža kvôli nízkym cenám potravín, vládu vinia z nečinnosti 03 - Modified: 2024-01-26 08:53:34 - Feat.: 1 - Title: Poľnohospodári protestujú naprieč Európou proti vládnym opatreniam či dovozu výrobkov z Ukrajiny 04 - Modified: 2024-01-23 09:14:49 - Feat.: 1 - Title: Vo Francúzsku vrazilo auto do blokády farmárov, jedna žena zomrela
01 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 05 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:40