Voliči čakajú v rade pred volebnou miestnosťou v San Salvadore počas prezidentských a parlamentných volieb v Salvádore. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

V Salvádore sa začali prezidentské voľby, favoritom je súčasný prezident Bukele

04.02.2024, 16:15
Autor:
TASRTASR

Kandidatúru mu povolil Najvyšší súd napriek tomu, že podľa salvádorskej ústavy nemôže byť za prezidenta zvolený nikto, kto vykonával funkciu prezidenta viac než šesť mesiacov pred novým funkčným obdobím.

V Salvádore sa v nedeľu otvorili volebné miestnosti, v ktorých obyvateľstvo rozhodne o novom prezidentovi. Predpokladá sa, že v nich zvíťazí súčasný salvádorský prezident Nayib Bukele, píše agentúra AFP.

Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h miestneho času, zatvoria ich po desiatich hodinách.

Keď sa Bukele dostal k moci v roku 2019, v krajine sa ročne udialo až 38 vrážd na 100-tisíc obyvateľov a zločinecké gangy ovládali približne 80 percent krajiny.

V marci 2022 vyhlásila salvádorská vláda výnimočný stav a orgány odvtedy zadržali viac než 75-tisíc údajných členov gangov. Asi sedemtisíc neskôr prepustili.

V januári salvádorské úrady uviedli, že minulý rok sa počet vrážd znížil na 2,4 na 100-tisíc obyvateľov. Tento počet je takmer o tretinu nižší než celosvetový priemer podľa údajov agentúr OSN.

image

Salvadorský prezident je jasným favoritom volieb, hoci ho niektorí majú za diktátora. Krajina je bezpečnejšia

Bukele si vďaka tomu získal podporu veľkého množstva obyvateľov a oznámil, že sa bude v najbližších voľbách uchádzať o ďalší mandát. Kandidatúru mu povolil Najvyšší súd napriek tomu, že podľa salvádorskej ústavy nemôže byť za prezidenta zvolený nikto, kto vykonával funkciu prezidenta viac než šesť mesiacov pred novým funkčným obdobím.

Kongres, ktorému dominujú jeho spojenci, mu preto od začiatku decembra udelil polročnú dovolenku, ktorá potrvá do konca mája, keď sa oficiálne skončí jeho funkčné obdobie.

Ani jeden z piatich Bukeleho súperov na prezidenta nemá podľa prieskumov podporu ani piatich percent voličov.

Skupiny zameriavajúce sa na ochranu ľudských práv v súvislosti s potláčaním zločineckých gangov v Salvádore však upozorňujú, že zatýkanie je často svojvoľné, založené na vzhľade osoby alebo na mieste, kde žije. Odsúdili najmä zatýkanie maloletých, ktorí nemajú na gangy žiadne väzby. Znepokojuje ich aj rastúce autoritástvo v krajine.

01 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 02 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 17:00