Tento rok sa do Grécka po mori z Turecka dostalo už viac ako 36-tisíc žiadateľov o azyl a migrantov - väčšinou zo Sýrie, Palestíny, Afganistanu, Somálska a Eritrey -, ktorí absolvovali relatívne krátku, ale často nebezpečnú námornú cestu z tureckého pobrežia na grécke ostrovy. Ilustračné foto: PexelsFOTO: Pexels
StoryEditor

Grécko: Na pobreží Lesbosu vyplavilo telá muža a ženy

12.02.2024, 11:02

Konflikt v Sýrii stále vyháňa ľudí z domova, mnohí nebezpečnú cestu po mori neprežijú a preživší spomínajú na nehumánne zaobchádzanie zo strany gréckych oránov.

Grécka pobrežná stráž začiatkom februára oznámila, že našla telá dvoch migrantov, ktorí sa zrejme utopili pri potopení lode neďaleko ostrova Lesbos. Potopenie lode prežilo 57 ľudí, ktorí sa dostali na breh Lesbosu. Jeden z preživších uviedol, že z lode spadol jeden človek, ktorý sa stratil.

Grécka pobrežná stráž uviedla, že migrantov zbadala hliadková loď Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž.

Počet ľudí utekajúcich pred vojnou opäť vzrastá

Grécko bolo v roku 2015 v prvej línii migračnej krízy, keď sa z Turecka do tejto európskej krajiny po mori dostalo viac ako milión ľudí, väčšinou sýrskych utečencov, vysvetľuje U.S.News. Odvtedy sa počet ľudí utekajúcich pred vojnou výrazne znížil, no tento rok opäť vzrástol.

Po viac ako desaťročí spôsobuje konflikt v Sýrii stále najväčšiu utečeneckú krízu na svete. Od roku 2011 bolo viac ako 14 miliónov Sýrčanov nútených opustiť svoje domovy a hľadať bezpečie, približuje Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

Viac ako 6,8 milióna Sýrčanov zostáva vnútorne vysídlených vo vlastnej krajine, kde 70 percent obyvateľstva potrebuje humanitárnu pomoc a 90 percent obyvateľov žije pod hranicou chudoby.

Približne 5,5 milióna sýrskych utečencov žije v piatich krajinách susediacich so Sýriou - v Turecku, Libanone, Jordánsku, Iraku a Egypte. Nemecko je najväčšou nesusediacou hostiteľskou krajinou s viac ako 850-tisíc sýrskymi utečencami.

Preživší podali žalobu

Lesbos je pre migrantov jednou zo vstupných brán do Európskej únie. Mnohí však počas nebezpečnej cesty po mori zahynú. 

Napríklad v júni sa pri meste Pylos na Peloponéze prevrátila a potopila schátraná loď, pričom sa utopilo 82 ľudí a stovky osôb boli nezvestné, pripomína portál Arab News. Štyridsať preživších podalo skupinovú žalobu na grécke orgány, v ktorej tvrdia, že pred potopením lode neprijali primerané opatrenia.

Podľa rozhovorov a dôkazov, ktoré videla agentúra Reuters, tí, čo prežili, spomínajú na nehumánne podmienky v podpalubí i na palube, bez jedla a vody a na katastrofálny pokus gréckej pobrežnej stráže odtiahnuť loď, ktorá sa prevrátila.

Grécka pobrežná stráž a vláda uviedli, že plavidlo monitorovali celé hodiny a že sa nepokúsili odtiahnuť loď, ktorá sa prevrátila, keď bola pobrežná stráž vzdialená asi 70 metrov.

„To, čo sa stalo, bol brutálny masaker, ktorý sa začal ľsťou, aby sa zabránilo záchrane, a skončil sa utopením všetkých,“ povedal pre Al-Jazeeru Hassan Al-Jalam, preživší zo Sýrie.

„Žiadame medzinárodné odsúdenie a vyvodenie zodpovednosti voči páchateľom z gréckej pobrežnej stráže a všetkým, ktorí nevykonali záchrannú akciu. Chceme spravodlivosť pre všetky obete z lode.“

Článok TASR autorsky doplnila Sofia Martinková. Text vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizujú nezisková organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid. 
image

HN Globálne FOTO: Hn Globálne

FOTO: Hn Globálne
01 - Modified: 2024-04-06 20:02:09 - Feat.: - Title: Vyhnal z domovov desiatky ľudí. Grécki hasiči dnes dostali pod kontrolu lesný požiar na ostrove Kréta 02 - Modified: 2024-04-06 12:26:41 - Feat.: - Title: Krétu sužuje lesný požiar, úrady nariadili evakuáciu štyroch dedín 03 - Modified: 2024-04-06 08:57:07 - Feat.: - Title: Grécko bojuje s bytovou krízou, zvyšuje cenu populárnych zlatých víz 04 - Modified: 2024-04-06 05:25:54 - Feat.: - Title: Povedzte áno stabilite. Grécky premiér vyzval voličov, aby sa v eurovoľbách zdržali experimentovania 05 - Modified: 2024-04-01 15:59:18 - Feat.: - Title: Cyprus hlási záchranu 270 migrantov, Grécko zachytenie 74 ľudí na drevenom člne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. apríl 2024 03:47