Sudánska žena a deti v Južnom Dáfure. FOTO: Flickr/Olivier ChassotFOTO: Flickr/olivier Chassot
StoryEditor

Polovica obyvateľov Sudánu potrebuje pomoc. V tábore v Dárfúre zomrie každé dve hodiny najmenej jedno dieťa

12.02.2024, 15:10

Deti v Sudáne čelia hladu, násiliu a smrti. Riešním sú jedine zvýšené dávky pomoci. Detský fond OSN vyzýva svet, aby prestal zatvárať oči pred katastrofou.

“Kde je naša kolektívna ľudskosť, ak dovolíme, aby táto situácia pokračovala,“ povedal James Elder, hovorca Detského fondu OSN (UNICEF). Viac než 700-tisíc deťom vo vojnou zmietanom Sudáne, hrozí v priebehu tohto roka akútna podvýživa a desaťtisícom z nich aj smrť, pokiaľ sa nezvýšia dodávky pomoci, varovala organizácia.

“Posledných 300 dní spôsobilo, že viac než 700-tisíc detí bude pravdepodobne tento rok trpieť tou najsmrteľnejšou formou podvýživy... Vyše 300-tisíc z nich nedokážeme pomôcť bez zlepšenia prístupnosti (pomoci) a ďalšej podpory. Desaťtisíce pravdepodobne zomrú,“ uviedol James Elder pre agentúru AFP po návrate z návštevy Sudánu.

Vojna, ktorá vypukla v apríli minulého roka medzi veliteľom sudánskej armády Abdelom Fattáhom al-Burhanom a Mohamedom Hamdanom Daglom, si podľa expertov OSN vyžiadala už tisíce životov, vtátane desaťtisícov zranených, takmer osem miliónov utečencov a vysídlencov, z ktorých zhruba polovicu tvoria deti.

Podľa údajov OSN viac ako polovica z približne 25 miliónov obyvateľov potrebuje pomoc, pričom takmer 18 miliónov z nich čelí akútnemu nedostatku potravín.

Konflikt vyvolal humanitárnu katastrofu

Elder definoval najnebezpečnejšiu formu podvýživy ako ťažkú akútnu podvýživu, ktorá zvyšuje pravdepodobnosť úmrtia dieťaťa na choroby šíriacich sa v Sudáne, ako sú osýpky, cholera či malária. Podľa jeho slov sa predpokladá, že 3,5 milióna detí bude trpieť ťažkou akútnou podvýživou.

UNICEF poskytuje Sudánu “terapeutickú stravu pripravenú na použitie“ (RUTF), život zachraňujúcu potravinu, ktorou sa lieči závažné chudnutie detí do piatich rokov, priibližuje portál Aljazeera.

Elder uviedol, že len za jeden rok došlo “k 500-percentnému nárastu“ vrážd, sexuálneho násilia a náboru detí do boja. “To sa rovná hrozivému počtu zabitých, znásilnených alebo naverbovaných detí. A tieto čísla sú len špičkou ľadovca,“ povedal a zopakoval, že je naliehavo potrebné prímerie a viac pomoci.

Charitatívna organizácia Lekári bez hraníc uviedla, že v rozľahlom tábore Zamzam pre vysídlené osoby v Dárfúre zomrie každé dve hodiny najmenej jedno dieťa.

Vojna vyvolala jednu z najväčších kríz vysídľovania na svete. Zo svojich domovov utieklo takmer osem miliónov ľudí, z toho polovica detí. “To je 13-tisíc detí každý deň počas 300 dní,“ zdôraznil Elder.

OSN v stredu vyzvala krajiny, aby nezabúdali na civilistov, ktorých zastihla vojna v Sudáne a apelovala na 4,1 miliardy dolárov na pokrytie ich humanitárnych potrieb a podporu tých, ktorí utiekli do susedných krajín.

Podľa OSN zo Sudánu utieklo viac ako 1,5 milióna ľudí do Stredoafrickej republiky, Čadu, Egypta, Etiópie a Južného Sudánu.

Smrteľná kombinácia

Catherine Russellová, výkonná riaditeľka UNICEF, sa pridala k Elderovým vyhláseniam. Varovala, že “smrteľná kombinácia podvýživy, masového vysídľovania a chorôb“ rýchlo narastá.

„Potrebujeme bezpečný, trvalý a nerušený humanitárny prístup cez línie konfliktu a cez hranice — a potrebujeme medzinárodnú podporu, aby sme pomohli udržať základné služby a systémy, na ktoré sa deti spoliehajú, aby prežili,“ povedala Russellová.

OSN tento týždeň požiadala o 4,1 miliardy dolárov na pomoc civilistom v Sudáne a sudánskym utečencom v zahraničí. UNICEF z tejto sumy žiadal 840 miliónov dolárov na pomoc 7,6 miliónu najzraniteľnejších detí.

Elder dodal, že UNICEF nedostal až tri štvrtiny peňazí, o ktoré žiadal vlani, preto teraz vyzýva medzinárodných darcov na zvýšenie príspevkov.

„Bez zlepšenia prístupu a bez ďalšej podpory nebude UNICEF schopný liečiť viac ako 300-tisíc z nich. V takom prípade by pravdepodobne zomreli desaťtisíce ľudí.“

Článok TASR autorsky doplnila Viktória Novotňaková. Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizujú nezisková organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid.
image

HN Globálne FOTO: Hn Globálne

FOTO: Hn Globálne
01 - Modified: 2024-04-20 06:57:22 - Feat.: - Title: Sudán zažíva krízu epických rozmerovvaruje, OSN varuje pred vznikom nového frontu v oblasti Darfúru 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-17 05:53:00 - Feat.: - Title: Boje na severozápade Sudánu si vyžiadali životy najmenej 25 civilistov 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-15 17:51:09 - Feat.: - Title: Svetoví darcovia sľúbili Sudánu pomoc za dve miliardy eur. OSN musí v štáte zabezpečiť základnú starostlivosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. apríl 2024 12:34