Americký prezident Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Hamas dostal ponuku na prerušenie bojov, Biden dúfa v prímerie do pondelka

27.02.2024, 06:52
27.02.2024, 08:46
Autor:
ČTKČTK

V poslednom čase sa sprostredkovateľské krajiny počas pokračujúcich bojov pokúšali dojednať dohodu, ktorá by umožnila prepustenie rukojemníkov držaných Hamasom.

Americký prezident Joe Biden vyjadril nádej, že do budúceho pondelka bude uzavreté prímerie v konflikte medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy. Takéto prímerie by malo umožniť aj prepustenie zvyšných rukojemníkov držaných Hamasom, povedal Biden v pondelok v New Yorku.

Neskôr prezident televízii NBC povedal, že Izrael by bol ochotný pozastaviť boje v čase nadchádzajúceho moslimského pôstného mesiaca ramadánu, ak bude dosiahnutá dohoda o prepustení niektorých rukojemníkov. Ten sa začne 10. marca.

Biden najskôr v New Yorku na otázku, kedy by dohoda o prímerí podľa neho mohla byť dokončená, podľa agentúry AP odpovedal: "Teda dúfam, že do začiatku víkendu. Do konca víkendu. Môj poradca pre národnú bezpečnosť mi hovorí, že sú blízko. Sú blízko, ale ešte nie sú hotoví. Ja dúfam, že do budúceho pondelka budeme mať prímerie," povedal Biden.

image

Člen letectva USA sa podpálil na protest proti vojne v Pásme Gazy, zraneniam podľahol

Neskôr Biden v diskusnej relácii televízie NBC spresnil, že harmonogram prímeria by v prípade dohody zahŕňal aj ramadán. "Ramadán sa blíži a Izraelčania súhlasia s tým, že sa nebudú púšťať do aktivít ani počas ramadánu, aby nám dal čas na to dostať všetkých rukojemníkov von," povedal Biden.

Podľa AP ide o doteraz najpodrobnejšie vyjadrenie k možnému zastaveniu bojov v čase ramadánu.

V poslednom čase sa sprostredkovateľské krajiny počas pokračujúcich bojov pokúšali dojednať dohodu, ktorá by umožnila prepustenie rukojemníkov držaných Hamasom.

Vyhliadky na zabezpečenie akéhokoľvek prímeria sa však zdali byť neisté, keďže Izrael opakovane vyhlasoval, že naopak plánuje rozšíriť svoje operácie s cieľom zničiť Hamas na Rafah na juhu Pásma Gazy.

Rozhovory o prímerí medzi Hamasom a Izraelom sprostredkúvajú Katar, Egypt a Spojené štáty.

Ponuka pre Hamas 

Palestínske hnutie Hamas dostalo ponuku na prerušenie bojov v Pásme Gazy počas 40 dní, uviedla dnes s odvolaním sa na svoje zdroje agentúra Reuters. Podľa ponuky, na ktorej sa zhodli vyjednávači minulý týždeň v Paríži, by palestínske hnutie malo prepustiť 40 rukojemníkov.

Za každého prepusteného by potom Izrael pustil zo svojich väzníc desať Palestínčanov. Dohoda by tiež umožnila zvýšiť objem pomoci, ktorý smeruje do Pásma Gazy. Hamás zatiaľ návrh nekomentoval, dodáva agentúra.

image

Izraelská armáda vypracovala operačný plán ofenzívy v Rafahu

Návrh dohody, ktorý dostal Hamas, s ktorým rokujú Egypt a Katar, počíta s prerušením bojov na 40 dní. Palestínske hnutie by potom malo prepustiť ženy, ľudí mladších ako 19 rokov, chorých a seniorov, ktorých držia v zajatí. Celkovo by malo ísť o 40 ľudí.

Dohoda by umožnila tiež návrat časti obyvateľov na sever Pásma Gazy, ktorý v súčasnosti kontroluje izraelská armáda, či zvýšenie objemu pomoci na 500 kamiónov denne. To by malo umožniť opravu zničených nemocníc či závodov na výrobu pečiva v Pásme Gazy.

Prerušenie bojov sa v konflikte, ktorý sa začal teroristickým útokom hnutia Hamas 7. októbra, podarilo dojednať raz na konci novembra. Pauza v bojoch trvala týždeň.

01 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 02 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 03 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu 04 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov 05 - Modified: 2024-04-25 16:19:35 - Feat.: - Title: USA a 17 krajín vyzvali Hamas, aby prepustil rukojemníkov a umožnil ukončiť krízu v Gaze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:09