Príprava vakcíny proti osýpkam v Etiópii FOTO: FlickrFOTO: Flickr
StoryEditor

Počet prípadov osýpok stúpa a vakcínu mnohí odmietajú. Ohrozené sú najmä deti

Milióny detí zostali nechránené proti jednej z najnákazlivejších chorôb na svete.

Úsilie Abdirizaka Ahmeda v boji proti epidémii osýpok v Etiópii sa ukázalo minulý mesiac ako veľmi naliehavé. Dvaja kolegovia tohto humanitárneho pracovníka prišli kvôli ochoreniu o deti. Choroba sa vracia z Afriky do Indie a Veľkej Británie.

„Obaja chlapci zomreli ešte pred dovŕšením trinásteho alebo štrnásteho mesiaca života... Je to zničujúce,“ povedal Abdirizak, ktorý pracuje pre charitatívnu organizáciu Save the Children v krajine Afrického rohu. Tá, podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v roku 2023 zaznamenala 10-tisíc prípadov, čo je najviac na svete po Jemene, Azerbajdžane, Kazachstane a Indii. 

V rokoch 2020 a 2021 covid-19 narušil rutinné očkovanie proti osýpkam na celom svete, čím zostali milióny detí — väčšinou v chudobnejších krajinách — nechránené proti jednej z najnákazlivejších chorôb na planéte. Osýpky zvyčajne spôsobujú vysokú horúčku, kašeľ a nápadnú vyrážku. U tehotných žien zvyšuje riziko potratu a predčasného pôrodu. Vo vážných prípadoch môžu zapríčiniť slepotu, zápal pľúc alebo až smrť. 

„Väčšinou zomierajú v dôsledku tejto epidémie deti. Skôr ako si stihnú užiť detstvo, pripraví ich oň choroba, ktorej sa dá ľahko predísť,“ povedal Abdirizak v telefonickom rozhovore z mesta Džidžiga pre portál Context.

Až 51 krajín — väčšinou v Afrike — zaznamenalo v minulom roku rozsiahle a rušivé epidémie osýpok.

Situácia sa zhoršuje

Podľa údajov, o ktoré sa s Contextom podelilo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), bude do konca roka 2024 viac ako polovica všetkých krajín (približne 105) vystavená vysokému riziku vypuknutia epidémie osýpok.

Z nich tvoria takmer polovicu krajiny s nízkymi a strednými príjmami, pričom najväčšia pravdepodobnosť nákazy je u detí, uviedol hovorca CDC. Stále viac rodičov v krajinách, kde osýpky už dávno vykorenili, vrátane Spojených štátov a Európy, sa teraz rozhodlo svoje deti neočkovať.

Počet prípadov osýpok celosvetovo klesal až do roku 2016, keď rastúce váhanie s očkovaním v dôsledku dezinformácií a rastúcej nedôvery, zaznamenalo zvrat.

WHO v decembri uviedla, že v celej Európe došlo k 30-násobnému nárastu prípadov osýpok. Veľká Británia, ktorá v roku 2017 toto ochorenie eliminovala, sa teraz snaží zvládnuť prudký nárast infekcií.

Niklas Danielsson, hlavný odborník na imunizáciu v UNICEF, uviedol, že dezinformácie okolo vakcín proti covidu-19, mohli narušiť dôveru v iné vakcíny.

„Nastala situácia, keď sa na verejnosti a na sociálnych sieťach objavili veľmi vášnivé diskusie o tom, že vakcína proti covidu-19 nie je bezpečná. To malo vplyv na dopyt po očkovaní.“

Aké sú súvislosti?

Osýpkam sa dá predísť dvoma dávkami vakcíny. Podľa WHO však v roku 2022 vynechalo prvú dávku 22 miliónov detí na celom svete a ďalších 11 miliónov detí druhú dávku, čo predstavuje mierne zlepšenie oproti predchádzajúcemu roku. 

V roku 2022 počet prípadov vyskočil o 18 percent na odhadovaných deväť miliónov a počet úmrtí na 136-tisíc, väčšinou medzi deťmi, uvádza analýza výskumníkov WHO a CDC zverejnená v novembri 2023.

„Rozsah ohnísk a celkový počet nahlásených prípadov sa zvyšuje. To je skutočná obava, ale je to len špička ľadovca, pretože je veľa prípadov podhodnotených,“ povedal Danielsson.

„Keď sa niečo pokazí, krajiny s najmenšími zdrojmi pocítia najväčší dopad,“ povedala Natasha Crowcroft, hlavná poradkyňa pre osýpky a rubeolu vo WHO.

Africké zdravotnícke systémy sú obzvlášť ohrozené kvôli nedostatku finančných prostriedkov a personálu, najmä v krajinách ako je Etiópia, kde konflikty, suchá, záplavy a podvýživa robia deti zraniteľnejšími voči smrteľnej infekcii, tvrdia skupiny poskytujúce pomoc a zdravotnícki experti.

„Osýpky vám povedia, kde máte v systéme medzery — a tento rok vyzerá, že bude hrozný. Zvýšenie odolnosti zdravotníckych systémov a uprednostňovanie rutinného očkovania, najmä v chudobnejších krajinách, sú kľúčom k prevencii epidémiám,“ povedala Thabani Maphosa, ktorá dohliada na celosvetové operácie v globálnej aliancii pre očkovanie Gavi.

Organizácia Gavi tento rok zvyšuje počet očkovaní proti osýpkam a jej cieľom je zaočkovať 38,5 milióna detí v 15 krajinách vrátane Burkiny Faso, Kambodže a Čadu.

„Ak každý z nás zohrá svoju úlohu — my prinesieme vakcínu, vláda sa postará o zdravotnícky personál a komunita sa postará o to, aby prekonala dezinformácie — potom vyhráme," povedala Maphosa.

Lin Taylor

Článok portálu Context autorsky doplnila Viktória Novotňaková. Text vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizujú nezisková organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid.
image

HN Globálne FOTO: Hn Globálne

FOTO: Hn Globálne
01 - Modified: 2024-04-22 12:53:01 - Feat.: - Title: Zaočkovanosť na Slovensku klesá pod 95 percent, upozorňujú odborníci 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 04 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 05 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. apríl 2024 14:53