Vojak koalície vedenej USA ukazuje smerom k školákom počas spoločnej hliadky Sýrskych demokratických síl pod vedením USA a Kurdov na severovýchode Sýrie. FOTO: Reuters
StoryEditor

Turecko je zodpovedné za vážne porušovanie práv obyvateľov v severnej Sýrii, tvrdí Human Rights Watch

29.02.2024, 12:17
Autor:
TASRTASR

Z Tureckom ovládaných častí severovýchodu Sýrie utiekli státisíce ľudí, ktorých majetku sa zmocnili alebo vydrancovali povstalci z početných frakcií Ankarou podporovanej Sýrskej národnej armády.

Turecko nesie zodpovednosť za vážne porušovanie ľudských a majetkových práv obyvateľstva pohraničných oblastí severnej Sýrie, ktoré sú pod kontrolou Ankary a jej spojencov. Uvádza sa to v správe, ktorú vo štvrtok zverejnila organizácia Human Rights Watch, informuje agentúra AFP.

Turecká armáda od roku 2016 podnikla niekoľko pozemných operácií zameraných na vytlačenie kurdských milícií z priľahlých pohraničných oblastí severnej Sýrie. Ankara a jej spojenci tam v súčasnosti kontrolujú dva rozsiahle pásy územia.

Turecko "nesie zodpovednosť za závažné porušovanie práv aj za možné vojnové zločiny páchané príslušníkmi jeho vlastných síl, alebo ním podporovaných miestnych ozbrojených skupín" v severnej Sýrii, píše sa v správe Human Rights Watch.

image

Na Blízkom východe hrozí vojnová reťazová reakcia. Hlavnými hráčmi konfliktu sú USA, Turecko aj Irán

Obeťami týchto činov sa podľa HRW najčastejšie stávajú kurdskí civilisti a osoby podozrievané z kontaktov na kurdské sily. Zadržané Kurdky pritom vypovedajú o prípadoch znásilnenia a sexuálneho násilia, pričom dochádza aj k zatýkaniu matiek spoločne s malými deťmi.

V niektorých prípadoch sú do páchania zjavných vojnových zločinov v severnej Sýrii priamo zapojení aj tureckí činitelia a orgány vrátane príslušníkov ozbrojených síl a tajných služieb, uvádza sa v správe HRW.

Podľa zistení organizácie sú ozbrojenci z Ankarou podporovaných početných povstaleckých skupín zodpovední za svojvoľné zadržiavanie a zatýkanie, za vynútené zmiznutia osôb, mučenie a ďalšie formy zlého zaobchádzania či za nespravodlivé vojenské súdy s desiatkami ľudí.

image

Ruský minister zahraničných vecí sa zúčastní na diplomatickom fóre v Turecku

V správe sa tiež píše, že Ankara okrem toho "hromadne deportovala tisíce sýrskych utečencov" z tureckého územia do oblastí Sýrie pod jej kontrolou. Z Tureckom ovládaných častí severovýchodu Sýrie utiekli státisíce ľudí, ktorých majetku sa zmocnili alebo vydrancovali povstalci z početných frakcií Ankarou podporovanej Sýrskej národnej armády, uvádza HRW.

Zároveň vyzvala turecké úrady, aby do zaistili "okamžitý a ničím neobmedzený prístup" nezávislých vyšetrovacích orgánov do oblastí severnej Sýrie pod ich kontrolou.

01 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 03 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 04 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 05 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 01:27