Aktivisti za práva žien dúfajú, že francúzsky krok ukotviť v ústave prístup k interrupciám povzbudí k podobným rozhodnutiam aj ďalšie krajiny. FOTO: Pexels/karolina GrabowskaFOTO: Pexels/Karolina Grabowska
StoryEditor

Prečo Francúzsko považuje potrat za ústavné právo?

29.02.2024, 17:10

Francúzsko je na ceste k zakotveniu práva na interrupciu do ústavy, pričom tento priekopnícky krok získal podporu USA

Francúzsko sa v stredu priblížilo k tomu, aby sa potraty stali ústavným právom žien, čo jeho zástancovia označujú za vôbec prvý takýto krok na svete.

Zákonodarcovia v Senáte veľkou väčšinou podporili ústavný dodatok, ktorý ženám poskytuje "zaručenú slobodu" ukončiť akékoľvek nechcené tehotenstvo do 14. týždňa. Konečné schválenie sa očakáva na mimoriadnom spoločnom zasadnutí zákonodarcov, ktoré sa uskutoční v najbližších dňoch.

Francúzska snaha o konštitucionalizáciu interrupcií bola priamou reakciou na zrušenie reprodukčných práv v Spojených štátoch Najvyšším súdom v roku 2022. 

Podporovatelia tvrdia, že opatrenie by lepšie chránilo práva žien, pretože je ťažšie zmeniť ústavu, zatiaľ čo odporcovia tvrdia, že je zbytočné, keďže prístup k interrupciám je už zaručený.

Aká je situácia v kontexte interrupcií vo Francúzsku v súčasnosti a aký odkaz by reforma mohla vyslať do zvyšku Európy, kde väčšina krajín ponúka prístup k interrupciám v prvých 12 - 14 týždňoch tehotenstva, zatiaľ čo Poľsko a Malta majú de facto zákazy?

Aké sú pravidlá vo Francúzsku a prečo ich meniť?

Ženy majú vo Francúzsku zákonné právo na interrupciu od roku 1975 a súčasný zákon povoľuje prerušenie tehotenstva do 14. týždňa.

V roku 1988 sa stalo prvou krajinou, ktorá legalizovala používanie mifepristónu ako potratového lieku. Náklady na interrupciu, či už chirurgickú alebo liekovú, sú hradené zo štátneho zdravotného poistenia.

Hoci sú interrupcie vo Francúzsku široko dostupné a majú len málo právnych obmedzení, zástancovia návrhu novely ústavy tvrdia, že vysiela silný signál čoraz hlasnejším odporcom práv žien. 

Bojovníci za potraty poukazujú na rastúcu silu krajne pravicových politických skupín vo Francúzsku a v iných častiach Európy, pričom uvádzajú pokusy o obmedzenie reprodukčných práv v Maďarsku a Poľsku.

Bude zmena znamenať, že prístup k interrupcii je nezvratný?

Po schválení v Senáte sa návrh zákona v najbližších dňoch dostane do oboch komôr, kde musia zákonodarcovia spoločne hlasovať o jeho ratifikácii. Keďže obe komory už zmenu schválili, považuje sa to do veľkej miery za formalitu.

Hoci by sa z neho stalo ústavné právo, ktoré by ženám poskytlo dodatočnú ochranu a zákonodarcom by sťažilo možnosť ustúpiť, ustanovenia návrhu zákona nie sú vytesané do kameňa, tvrdia účastníci kampane.

Niektorí chcú väčšiu liberalizáciu a predĺženie zákonnej lehoty po 14. týždni, zatiaľ čo iní presadzujú lepšiu dostupnosť vo vidieckych oblastiach alebo chcú, aby sa ženám ponúkla možnosť voľby v prípade, že zdravotníci odmietnu vykonať potrat z dôvodu ich osobného presvedčenia.

Mohlo by to mať reťazový účinok v celej Európskej únii?

Väčšina krajín EÚ ponúka určitú formu prístupu k interrupcii v prvom trimestri, ale aktivisti uvádzajú obmedzenia, ako je právo odmietnuť služby z dôvodu výhrady svedomia, náklady alebo kriminalizácia interrupcie v niektorých krajinách.

Poľsko a Malta sú najreštriktívnejšími krajinami v bloku, zatiaľ čo Holanďania a Briti umožňujú interrupciu až do 24. týždňa, čo je najdlhší časový úsek na ukončenie tehotenstva v Európe.

Aktivisti za práva žien dúfajú, že francúzsky krok povzbudí ďalšie krajiny, aby ho nasledovali, hoci niektorí sa obávajú, že to môže vyvolať odpor v konzervatívnych baštách.

Mohlo by to tiež podporiť úsilie o doplnenie interrupcií do Európskej charty základných práv, ktorá zaručuje prístup k interrupciám v celej EÚ.

Joanna Gill

Článok bol preložený z portálu Context. Editovaný preklad vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizujú nezisková organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid. 
image

HN Globálne FOTO: Hn Globálne

FOTO: Hn Globálne
01 - Modified: 2024-04-14 21:53:38 - Feat.: - Title: "Prevzali sme zodpovednosť." Francúzsko potvrdilo, že sa v čase útoku Iránu podieľalo na obrane Izraela 02 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 03 - Modified: 2024-04-14 10:50:54 - Feat.: - Title: ECB zrejme začne znižovať úrokové sadzby v júni, potvrdil šéf Banque de France 04 - Modified: 2024-04-13 06:47:00 - Feat.: - Title: Bezpečnosť počas olympiády v Paríži posilnia zahraniční vojaci a policajti 05 - Modified: 2024-04-12 10:45:05 - Feat.: - Title: Francúzsko vyzvalo svojich občanov, aby necestovali do Iránu, Izraela a Libanonu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 23:55