StoryEditor

Francúzska delikatesa ohrozuje druhy žiab v Ázii, tvrdia aktivisti

11.03.2024, 11:35

Vedci a veterinári naliehajú na prezidenta, aby poskytol lepšiu ochranu najobchodovanejším živočíšnym druhom na svete.

Skupina vedcov a veterinárov varovala, že francúzsky dopyt po žabích stehienkach ničí prírodu a ohrozuje obojživelníky v Ázii a juhovýchodnej Európe.

Viac ako 500 odborníkov z výskumných, veterinárnych a ochranárskych skupín vyzvalo francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, aby ukončil nadmerné predávanie žiab a poskytol najviac obchodovaným druhom lepšiu ochranu.

Do EÚ sa ročne dovezie 80 až 200 miliónov žiab, z ktorých sa väčšina spotrebuje vo Francúzsku. Podľa štúdie dvoch ochranárskych neziskových organizácií Robin des Bois a Pro Wildlife, ktoré podnet spracovali, väčšina pochádza z voľne žijúcich populácií v Indonézii, Turecku a Albánsku, ako aj z fariem vo Vietname.

„Táto prax vôbec nie je v súlade so stratégiou EÚ pre voľne žijúce zvieratá,“ uviedla Sandra Altherrová, vedúca vedeckého oddelenia organizácie Pro Wildlife. „Je to absurdné: prirodzené populácie žiab v Európe sú chránené podľa práva EÚ. Tá však stále toleruje zber miliónov živočíchov v iných krajinách — aj keď to ohrozuje tamojšie populácie žiab.“

Najväčším spotrebiteľom je Francúzsko 

Vo Francúzsku sa konzumuje viac žabích stehienok — často vyprážaných v cestíčku alebo dusených s cesnakom a petržlenovou vňaťou — ako v ktorejkoľvek inej krajine EÚ. Vedci tvrdia, že Francúzsko by sa malo usilovať o zabezpečenie globálnej ochrany zraniteľných druhov žiab v rámci Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (Cites), ktorý sa snaží zastaviť nelegálny obchod s rastlinami a živočíchmi.

Podobnú požiadavku predložila vo februári francúzskemu ministerstvu životného prostredia skupina štyridsiatich šiestich environmentálnych mimovládnych organizácií.

Štúdie naznačujú, že niektoré druhy žiab trpia. Podľa listu adresovaného Macronovi zrejme vymizla z komerčného dovozu do Francúzska žaba riečna (Limnonectes macrodon), zatiaľ čo dva bežnejšie druhy —  Fejervarya cancrivora a Fejervarya limnocharis  — sú už mnoho rokov na ústupe v dôsledku intenzívneho predaja.

V prírode sú dôležité

Žaby zohrávajú dôležitú úlohu aj v ekosystémoch a na farmách. Žubrienky môžu zlepšiť kvalitu vody v rybníkoch a žaby môžu pomôcť poľnohospodárom používať menej pesticídov. Mohli by tiež pomôcť udržať infekčné choroby na uzde vďaka tomu, že sa živia komármi.

Alain Moussu, predseda organizácie Vétérinaires pour la Biodiversité, tretej skupiny, ktorá list odresovala, uviedol, že veterinári sa k iniciatíve pripojili vo veľkom počte. „Sú citliví na krutosť, ktorá prevláda na tomto trhu, a zároveň ich znepokojuje ekologická nerovnováha spôsobená kolapsom populácií obojživelníkov,“ povedal.

Ajit Niranjan

Článok bol preložený z portálu The Guardian. Editovaný preklad vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizujú nezisková organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid.
image

HN Globálne FOTO: Hn Globálne

FOTO: Hn Globálne
01 - Modified: 2024-04-09 13:20:39 - Feat.: - Title: Francúzsko pripúšťa uvalenie sankcií, aby Izrael povolil viac pomoci pre Gazu 02 - Modified: 2024-04-09 07:31:38 - Feat.: - Title: Francúzsko už nemá záujem o rozhovory s Ruskom, hovorí o klamstvách zo strany Moskvy 03 - Modified: 2024-04-08 16:53:15 - Feat.: - Title: Belgicko odmieta nový francúzsky park veterných turbín pri svojom pobreží 04 - Modified: 2024-04-06 18:49:38 - Feat.: - Title: Francúzsko chce budovať s Afrikou "vyvážené partnerstvá". O bývalé kolónie sa zaujíma aj Rusko a Čína 05 - Modified: 2024-04-05 11:37:32 - Feat.: - Title: Vo Francúzsku po útoku pred školou bojuje o život pätnásťročný chlapec
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. apríl 2024 03:47